Obavijesti

News

Komentari 181

Stožer danas objavio kad uvode covid potvrde i tko ih sve mora imati. Evo kako ih izvaditi...

Stožer danas objavio kad uvode covid potvrde i tko ih sve mora imati. Evo kako ih izvaditi...

Ako smo cijepljeni ili smo Covid-19 preboljeli, odnosno testirani smo na koronu u traženom roku, imamo pravo na EU Covid potvrdu. Ako primite 3. dozu cjepiva, morate zatražiti novu Covid potvrdu

VIDEO

Stožer je uveo obavezne Covid potvrde od 16. studenog za državne i javne službe, zaposlene u tim službama i sve koji dolaze u te službe nešto obaviti.

Neki fakulteti uveli su to i za studente, a ne samo zaposlenike. Nije isključeno kako će se, obzirom na epidemiološku situaciju, širiti upotreba covid potvrda pa nije loše podsjetiti kako ih izvaditi.

Ako smo cijepljeni ili smo Covid-19 preboljeli, odnosno testirani smo na koronu u traženom roku, imamo pravo na EU Covid potvrdu.

Pogledajte video: Kako izvaditi covid potvrdu

Pokretanje videa...

Vodič za covid potvrde 01:27

Kako izvaditi Covid potvrdu?

Moguće ju je dobiti preko sustava e-Građani, u uredima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), na svim mjestima za testiranje na Covid-19, kojih je oko 200 u cijeloj Hrvatskoj, a tiskanu potvrdu, ili poslanu na mail, možemo podignuti i u ljekarnama.

Preko sustava e-Građani potvrdu možemo isprintati ili je poslati na mail, no postoji i mobilna aplikacija CovidGO, preko koje možemo u m-novčanik pohraniti svoju, ali i potvrdu, primjerice, za djecu, ako je imaju. 

Koliko traje Covid potvrda?

Kako kome odgovara, potvrda može biti papirnata, spremljena u PDF formatu, u mobilnoj aplikaciji na mobitelu... 

Za one koji su cijepljeni potvrda vrijedi 365 dana.

Razlika između EU digitalne Covid potvrde i Covid potvrde koju vam daje liječnik 

Ono je što je bitno naglasiti, možete predočiti EU digitalnu potvrdu ili potvrdu od liječnika. One se razlikuju, što zbunjuje građane. Naime, ukoliko ste preboljeli Covid i preuzmete svoju EU digitalnu potvrdu preko e-građanina, potvrda o preboljenju vrijedi šest mjeseci. Tako je propisano na razini EU pa ukoliko ste preboljeli prije više od šest mjeseci, s tom potvrdom ne možete preko granice, nego se morate testirati ili cijepiti. No, za sve unutar Hrvatske, za sva ova mjesta gdje se potvrda mora imati za dolazak na posao ili ulazak u državnu ili javnu instituciju, možete potvrdu o preboljenju podići kod svog liječnika obiteljske medicine i ona vrijedi godinu dana od dana dobivanja pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa. 

- Osobe koje su preboljele i dijagnoza im je postavljena na temelju BAT ili PCR testa unazad 12 mjeseci dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji ju izdaje na temelju nalaza testiranja. Isto kao i osobe koje su se vodile kao vjerojatni slučajevi jer su im članovi obitelji imali dijagnosticiranu bolest unutar 12 mjeseci. Oni koji su uz preboljenje ili su bili vođeni kao vjerojatni slučaj primile jednu dozu, a od toga nije prošlo više od 12 mjeseci, isto mogu dobiti potvrdu liječnika - istaknuo je Božinović. 

Dakle, potvrdu o preboljenju može izdati vaš liječnik i na temelju brzog antigenskog testa. Ta potvrda je papirnata, vrijedi vam 12 mjeseci od dana dobivanja nalaza, a EU Covid potvrda je digitalna i ponavljamo, vrijedi kraće, u slučaju preboljenja šest mjeseci.  Poslodavci moraju odrediti osobu koja će kontrolirati Covid potvrde svojih kolega i korisnika koji im dolaze preko Covid GO aplikacije ili pregledom papirnatih potvrda. 

EU digitalnu Covid potvrdu, osim putem sustava e-građanin, ukoliko se ne znate koristiti tom aplikacijom, možete podići i kod liječnika obiteljske medicine, stomatologa, ginekologa, pedijatara, liječnika školske medicine, koji će od sad provoditi testiranja, u ovlaštenim laboratorijima koji provode testiranje, preko 4000 ljekarni i 450 podružnica HZZO-a. Tko sve može provoditi testiranje objavljeno je na stranicama HZJZ. 

Što s Covid potvrdom ako primim 3. dozu?

EU digitalne Covid potvrde se ne ažuriraju automatski! 

- Svaka promjena statusa cijepljene osobe zahtjeva da osoba izvadi novu Covid potvrdu. Docjepljivanje trećom dozom ne znači automatsko produženje EU digitalne Covid potvrde. Dakle, osobe koje imaju izdanu potvrdu temeljem dvije doze cjepiva, u slučaju primitka treće doze trebaju ishoditi novu potvrdu preko e-građanina ili kod jednog od ovih gore navedenih izdavatelja - istaknuli su iz AKD-a.

A nakon primitka treće doze, EU digitalna Covid potvrda vrijedi dodatnih godinu dana od dana docjepljivanja. 

Ukoliko je osoba nakon primanja dvije doze preboljela Covid, potvrda vrijedi godinu dana, dodao je Capak. 

Ako primite 3. dozu, trebate zatražiti novu covid potvrdu koja će vrijediti godinu dana od primanja 3. doze, jer se one ne produžuju automatski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..