Obavijesti

News

Komentari 221

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj 5 novooboljelih, ukupno 2.101

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj 5 novooboljelih, ukupno 2.101
1

Danas je Hrvatska ušla u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera - otvoreni su frizerski i kozmetički saloni, kao i još neki obrti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, a počela je i normalizacija zdravstvenog sustava

VIDEO

Kao i prethodnih dana, tako i danas većina županija u Hrvatskoj nema nijednog novooboljelog od korona virusa, odnosno od jutros nemaju nove slučajeve, a u nekim županijama takva je situacija već neko vrijeme.

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata pet novooboljelih, čime je ukupan broj došao na 2101, objavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš.

- Ovo je najvećim dijelom zasluga građana i toga što su shvatili o kojoj se opasnosti po njihovo zdravlje radi - rekao je šef Stožera Davor Božinović.

POGLEDAJTE VIDEO Presica stožera

[UŽIVO] Broj oboljelih i dalje raste u Hrvatskoj

Objavljuje 24sata u Ponedjeljak, 4. svibnja 2020.

Jedna je ženska osoba preminula u KBC Split, 1960. godište.

Danas će se objaviti i nove mjere za vjenčanja, sprovode, otvaranja dječjih i sportskih igrališta te za okupljanja na ulicama.

- Što se tiče poreba, proširuje se broj s najuže obitelji na obitelj. Nema nekog konkretnog ograničenja broja. Ukida se zabrana dostavljanja cvijeća i gazebenih usluga. Dopuštaju se i posljednji ispračaji branitelja uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje preporuka- rekao je šef Stožera Davor Božinović te objasnio novosti o sklapanju brakova i životnih partnerstva.

- Prilikom sklapanja braka ili životnog partnerstva broj se širi s najuže obitelji na obitelj i svjedoke, uz sve epidemiološke preporuke, ali ostaje zabrana održavanja svadbenih svečanosti - naveo je.

Što se tiče mjere strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima ona se neće produljiti, a donijet će se upute za igrališta.

Još ništa od odluke da povratnici iz drugih zemalja koji dolaze doma preko vikenda moraju imati negativan test

Nakon što je četvero Hrvata proteklog vikend došlo doma preko vikenda, od čega se ispostavilo da ih je dvoje zaraženih,a  jedan se nije pridržavao samoizolacije, Stožer je jučer naglasio kako će od sada svi oni koji će izvana dolaziti na 72 sata u Hrvatsku morati imati i negativan test, ne stariji od 24 sata, te svejedno doma ići u samoizolaciju. Ta odluka izazvala je buru u javnosti, a ostala su otvorena pitanja gdje bi se povratnici testirali, u zemljama iz kojih dolaze ili na graničnim prijelazima, koliko bi platili, te da li bi se uopće u zemljama iz kojih dolaze i mogli testirati obzirom da se, kao i kod nas, ne može testirati svatko samo tako...

- Naša osobna ideja je povećati sigurnost i onih koji putuju i svih građana Hrvatske jer smo uočili određena zbivanja koja nisu pozitivna i doprinose pogoršanju epidemiološke slike. U ovom trenutku je nemoguće ispitivanje na samim graničnim prijelazima. Novi serološki ili antigenski testovi, kada oni budu dostupni, promijeniti čitavu ovu priču. Iskreno se nadam da nećemo dugo čekati ta tehnološka rješenja - rekao je dodavši kako će epidemiološke službe naći okvir između praktičnosti i osiguranja sigurnosti hrvatskim građanima.

Na pitanje da li to znači da to neće još stupiti na snagu, dok se ne donesu te mjere, ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Dvor Božinović to je potvrdio.

- Još neće stupiti na snagu.Činjenica jest da je pitanje prelaska granice složeno i kompleksno s jedne strane, a s druge strane to je najbolji pokazatelj da epidemiološka situacija, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire, povoljnija i da će to biti moguće napraviti. Mi smo u kontaktu sa ostalim državama u EU - rekao je. 

Tko će dolaziti po djecu u školu, ako roditelji rade, a djedovi i bake ne smiju?

Roditelji koji će slati djecu u škole od 11. svibnja morat će potpisati obrazac u kojem stoji da po djecu ne smiju doći bake i djedovi, odnosno stariji od 65 godina. A tko će onda po djecu ako roditelji rade, a škole nemaju organiziran dnevni boravak?

- Naša namjera je bila da zaštitimo starije članove domaćinstva. Kako će se to organizirati, teško mi je reći. Mi smo pokušali napraviti preporuke za koje očekujemo da će ljudi fleksibilno prihvatiti. Imamo čitav niz detaljnih upita kako će se neke higijenske mjere u školama provesti, pitaju nas kako prati ruke ako nema sapuna u školi  i slično, ali mi ne možemo odgovoriti na ta pitanja. Naše upute su slične kao u drugim zemljama. Imamo i resorno ministarstvo koje se mora pobrinuti za organizaciju - objasnio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Vozači kamiona najavljuju blokade jer su diskriminirani i jer moraju u izolaciju kad dolaze kući

- Mi smo svjesni da nikome nije situacija onakva kakva je bila i sigurno je da su neke djelatnosti zbog specifičnosti više pogođeni nego neki drugi. Imamo kontakte s njihovim predstavnicima i mogu reći da razmijenjujemo mišljenja i sutra ćemo imati sastanak sa sindikatom vozača u cestovnom prometu jer smo svjesni njihovih poteškoća. Radimo na tome da ne dođe do blokade, u ovom stožeru imaju sugovornika. Pokušavamo naći rješenje koje će biti jednostavnije za njih, a opet, zbog činjenice da oni dolaze iz područja u kojima je još uvijek negativna epidemiološka slika, da ćemo sve to orati staviti na stol i u kojoj mjeri im to olakšati - rekao je Božinović.

Plan za drugi val bez cjepiva

- Hrvatska se uspjela obraniti u prvom valu kad nije bilo ničega osim znanja i brze reakcije da ugrozu prepoznamo i da svim mjerama odgovorimo adekvatno. Danas, pet mjeseci kasnije nakon što je svijet doznao da postoji neki novi virus, možemo biti zadovoljni učinjenim. Sljedeće je da klinički kapaciteti i epidemiološki i svi drugi su na neki način pripremljeni, i ako se i dalje budemo svi zajedno držali određenih mjera, mislim da smo spremni i spremniji nego neki drugi dio svijeta - rekla je ravnateljica Klinike Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Krenulo je otvaranje bolnica, kakve su informacije s terena?

- Kontaktirali smo dobar dio ravnatelja zdravstvenih ustanova koji su rekli unisono da im je dojam da je odaziv bolesnika nešto manji. Očito se dio onih koji su tražili pretrage prošli tjedan snašli drukčije, pa nije nastupila veća gužva kakvu sam očekivao. Moda je malih problemčića u smislu gužvi bilo na nekih trijažnim punktovima, gdje se prilikom ulaska u ustanovu mjeri temperatura i ispunjavaju upitnici. To je ponegdje oduzimalo malo više vremena. Ali u većini ustanova su se ravnatelji organizirali na adekvatan način i nije bilo značajnijih čekanja - rekao je Beroš.

Propusnice za otoke?

- Otoci se tretiraju kao ostatak županija, neki ne, ovisi o procjeni lokalnih stožera. Nakon prvog vala propusnica su neke županije tražile da se otvore cijele županije, ali činjenica je da ćemo taj sustav obzirom na epidemiološku situaciju dosta promijeniti u narednom periodu - istaknuo je Božinović.

Hoće li javno objaviti izvješće o Domu u Splitu, što je s ravnateljem Zovakom i slučajem Velikogoričke hitne službe? 

Prije nekoliko dana upitali smo ministra Beroša hoće li javno objaviti izvješće o postupanju u splitskom Domu za starije, na što je odgovorio kako, ukoliko to javnost bude tražila, hoće. Danas smo ponovili pitanje, no sudeći prema odgovoru ipak to neće učiniti.

- Naše inspekcije su napravile svoje, nalaz je upućen onima koji to moraju vidjeti. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu, neka institucije rade svoj posao i one će na kraju vjerojatno i zaključiti nešto - rekao je. 

Osim Doma u Splitu, istraživali su se još neki slučajevi, kao, primjerice je li ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice Mario Zovak kršio institut samoizolacije. Naime, ravnatelj Zovak nije otišao u samoizolaciju nakon što je nekoliko njegovih bliskih suradnika postalo pozitivno na koronavirus nego je nastavio raditi u bolnici i svaka četiri dana se testirao, što je sam potvrdio Nacionalu, dodavši kako su mu tako sugerirali epidemiolozi.

- Što se tiče profesora Zovaka, Ministarstvo je zatražilo očitovanje od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i HZJZ-a i dobili smo pismeni nalaz u kojem se navodi da profesoru nije bila određena samoizolacija niti u jednom trenutku te da nikad nije bio zabilježen kao kontakt neke zaražene osobe. Ono što je činjenica je da je bio testiran, nakon čega je obavljeno određeno epidemiološko postupanje, nakon toga je ponovio testove i nakon dva negativna testa se vratio na svoju dužnost. Prema tome, s epidemiološkog aspekta, tu nema nikkavih elemenata za kršenje bilo kakvih propisa ili određenih epidemioloških instituta - rekao je Beroš.

A što je sa slučajem Velikogoričke Hitne pomoći, čiji djelatnici nisu htjeli izaći na teren na poziv samohrane majke u samoizolaciji za pomoć kćeri zbog bolova u predjelu trbuha? Podsjetmo, majka je zvala Hitnu iz koje su rekli da ne mogu doći, pa je zvala dalje sve moguće brojeve, a na kraju je uskočio u pomoć susjed koji je djevojčicu odvezao na Rebro. Tamo nisu prepoznali da se radi o slijepom crijevu, ali su srećom djevojčicu primili u Klaićevoj, obavili pregled i operirali je.

- Obavio sam nekoliko razgovora s prof. Ćorušićem (ravnatelj Rebra, op.a), nalaz još nije gotov, većih propusta nije bilo, ali imamo određene elemente koje je potrebno dodatno iskomunicirati na nivou te zdravstvene ustanove - rekao je.

Serološki testovi 

- Testovi koje ćemo mi provoditi laboratorijski su puno pouzdaniji od brzih koji se mogu nabaviti. Mi smo u HZJZ dobili 100 tih seroloških testova na probu i oni će otkriti je li netko prebolio virus. Kupili smo ih još 1000. Cijena 100 testova je 4500 kuna - rekao je Capak. 

Zaštitne maske

Vezano za nošenje zaštitnih maski, na pitanje je li razlog što njihovo nošenje nije propisano kao obavezno, kao u Njemačkoj ili Austriji, nego kao preporuka to što ih nemamo dovoljno, Capak je poručio kako to nije razlog. 

- Direktan odgovor, nije to razlg nego je razlog to što mi to ne propisujemo nego smo preporučili - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.
FELJTON: ČERNOBIL, 4. DIO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.

Oni koji su bili izloženi manjim radijacijama umirali su u godinama nakon i to od akutnih bolesti ili od raka. Katastrofom u Černobilu pogođeni su milijuni ljudi koji su osjetili posljedice izloženosti zračenju

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio
VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.