Obavijesti

News

Komentari 228

Ažuriraju se liste čekanja: 'Svi bolesnici dobit će novi termin'

Ažuriraju se liste čekanja: 'Svi bolesnici dobit će novi termin'
1

Ministar Vili Beroš je u sklopu druge faze opuštanja mjera najavio da ide reaktivacija zdravstvenog sustava, a plan je aktivacija 30 posto elektivnih operacija i specijalističkih pregleda u dvije smjene

VIDEO

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je osam novooboljelih, ukupan broj oboljelih je 2047, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Na žalost, u zadnja 24 sata imamo i četvero preminulih pacijenata koji su imali kronične bolesti, a dvoje je bilo na respiratoru. 

- U Koprivnici muška osoba 1939. godište i ženska osoba 1926. godište te dvoje u Splitu, ženska osoba 1940. godište i muškarac 1961. godište - naveo je ministar.

POGLEDAJTE VIDEO

[UŽIVO] Četvero je preminulih, osam novooboljelih od korone

[UŽIVO] Četvero je preminulih, osam novooboljelih od korone

Posted by 24sata on Tuesday, April 28, 2020

Ukupno je dosad preminulo, dodao je, 63 pacijenata, što daje 15 preminulih na milijun stanovnika.

Na respiratoru je 21 bolesnik, oporavljenih od jučer je 66, što daje ukupni broj od 1232 oporavljenih.

- Moramo nužno biti oprezni i dalje - naglasio je.

Ažuriranje lista čekanja

MInistar Beroš je najavio da u sklopu druge faze opuštanja mjera, od ponedjeljka 4.svibnja, dolazi i do reaktivacije zdravstvenog sustava.

- Dogovoreno je pokretanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su bili odgođeni zbog epidemije, uzimajući u obzir prioritete, odnosno rizik daljnjih zdravstvenih posljedica u određenim patološkim stanjima. Ažurirat će se sve liste čekanja za one koji su naručeni na dijagnostičke i terapijske pretrage. Svi bolesnici će biti obaviješteni o novim terminima - rekao je naglasivši da se mora pojačati kooordinacija s liječnicima obiteljske medicine jer se sva pripremaprije prijema u bolnicu mora obaviti kod liječnika da bi vrijeme provedeno u bolnici bilo što kraće.

- Povećat će se broj usluga kroz dnevnu bolnicu i jednodnevne kirurgije. Organizirat će se poliklinički rad kroz precizno naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme. Plan nam je aktivacija 30 posto operacijskog elektivnog programa i specijalističkih pregleda uz određeni razmak naručivanja i dvije smjene od osam do 20 sati, a po potrebi i vikendom - rekao je Beroš dodavši kako će se poticati i upotreba telemedicnskih metoda komuniciranja koje su do sada bile nepravedno zapostavljene.

Imamo najnižu stopu smrtnosti u okruženju 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuo je kako imamo iznimno povoljnu epidemiološku situaciju.

- Zbog toga imamo prostora da popuštamo mjere. Što se tiče našeg okruženja u Europi, mi smo od 10 zemalja na drugom mjestu po incidenciji, bolji rezultat broja zaraženih na milijun stanovnika ima samo Mađarska. Mađarska ima 274 na milijun stanovnika ukupno oboljelih, a  mi imamo 497. Slovenija ima 674, Srbija 947, Švedska ima 1874, Belgija 4028. Mi imamo najnižu stopu umrlih, 14 na milijun, Mađarska ima 30, Srbija ima 19, Švedska 225, Belgija 622. Ovo su rezultati naših mjera - naveo je Capak.

Psihijatri: Hrvate sada očekuje borba za psihološko zdravlje
Psihijatri: Hrvate sada očekuje borba za psihološko zdravlje

Preporuke za vrtiće i škole u četvrtak

Što se tiče epidemioloških preporuka vezanih za vraćanje djece u vrtiće i škole do 4. razreda od 11. svibnja, Capak je istaknuo kako su ih poslali Ministarstvu obrazovanja te će ih nakon diskusije s njima, u četvrtak, i objaviti.

- HZJZ je dovršio draft preporuka za državnu maturu i funkcioniranje škola, jutros je dat resornom ministarstvu, sad oni imaju određeno vrijeme da da svoje komentare i primjedbe, a mi ćemo kompilirati to sve skupa i objaviti u četvrta. Još uvijek ima dovoljno vremena do 11. svibnja - rekao je. 

Što se tiče održavanja misa, istaknuo je kako je draft preporuka također gotov te ga trebaju komunicirati s biskupijama. 

- Taj draft je malo moderniziran u odnosu na 11. ožujka kad smo ga prvi put radili. Nadam se da bi to moglo biti sutra dovršeno - rekao je.

Aplikacija za praćenje kontakata

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je videosastanak s ostalim ministrima unutarnjih poslova EU i ideju praćenja kontakata zaraženih osoba preko mobitela

- Mi imamo epidemiološku mjeru praćenja kontakata koju provodi HZJZ i koja se pokazala vrlo učinkovitom, No, od prvog dana se u svijetu, a i zbog iskustva zemalja s Dalekog istoka i njihove borbe sa čestim epidemijama, sve više se govori o korištenju mobilnih aplikacija koje bi taj proces mogle olakšati i ubrzati. Europska komisija je izradila posebne preporuke vezane za to, uključujući tzv tool box, koje prije svega uključuju nekoliko stvari, a to su da bi se to sve radilo na dobrovoljnoj bazi, uz strogo poštivanje privatnosti i odredbi zaštite podataka - rekao je dodavši kako  sedam ili osam država EU već ima takva  tehnološka rješenja.

-  Više do 10 ih je reklo da je u pripremnoj fazi da to pusti u rad. Primjerice, Njemačka će to napraviti u svibnju zajedno sa Robert Koch Institutom i uz podršku Europske komisije. Vjerojatno će EU ići s nekim zajedničkim rješenjima. Svi to vide kao mogućnost kojom bi se umanjila brzina širenja zaraze u drugom valu koji bi mogao doći na jesen - rekao je Božinović. 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike Fran Mihaljević, komentirala je vijesti iz Velike Britanije da su neka djeca preminula, a neka završila na intenzivnoj njezi zbog simptoma povezanih s korona virusom.

- Na sreću ovaj virus nije uzrokovao veliki pobol kod djece. Bilo je pojedinačnih slučajeva teže bolesti kod djece, ali rijetko. Kod opasnih i teških bolesti u samom početku bolesti, virus ili bakterije mogu suprimirati naš sustav, što omogućava tom mikroorganizmu da se razmnožava. Nakon toga vrlo često nastaje jedna jača upala koja je sastavljena iz cijelog niza, koja može biti i štetna, to je kao jedan rat između mikroorganizma i naše obrane. Kako u svakom ratu nastane šteta, tako i na našim stanicama može nastati šteta. Isto tako neki mikroorganizmi mogu koristiti naše stanice i stimulirati neke stanice koje su zadužene za nešto drugo - rekla je Markotić.

Na pitanja kada bi kazališta, kina i druga okupljanja mogli doći na red za otvaranje, Capak je rekao kako su takva mjesta još uvijek rizična, ali će i ona doći na red.

Dom za starije u Koprivnici, je li tamo poslana inspekcija?

- Ministarstvo zdravstva nije poslalo inspekciju u dom, jer Ministarstvo zdravstva ne šalje inspekcije u domove, samo u zdravstvene ustanove, rekao je Vili Beroš.

Capak je naveo da je tamo bila ekipa iz Zavoda za javno zdravstvo, ali prve informacije govore da je epidemiološki u domu sve napravljeno prema maksimalnim propisima.

Ministar Božinović je komentirao zbog čega trgovine ne rade nedjeljom.

- Sve ove mjere su donesene na temelju zaključaka Vlade RH, a u zaključcima Vlade sva fazna popuštanja i one djelatnosti koje rade su dogovarane s resornim ministarstvima. Više puta smo kazali u popuštanje se ide tako da se ne ide na sve odjednom. Ono što je sada prioritet je da kad krene popuštanje da nam se ne dogodi neko žarište - rekao je Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...