Obavijesti

News

Komentari 66

Stradali dječak bio je na kolutu, prijatelji mladića koji je vozio gliser u šoku: 'Velika tragedija'

Stradali dječak bio je na kolutu, prijatelji mladića koji je vozio gliser u šoku: 'Velika tragedija'
1

Dječak koji je jučer poginuo ljetovao je s obitelji na otoku Ugljanu. Gliser je vukao napuhanac na kojemu je bio dječak i prešao preko njega. Šibenski lučki kapetan rekao je da je glisiranje na Kornatima zabranjeno

VIDEO

Dovoljno je velika tragedija ovo što se dogodilo. Molim vas, poštujte našu želju i poštedite nas, kaže nam osoba bliska obitelji mladića (20) koji je priveden. On je upravljao gliserom koji je usmrtio dječaka.

Tragična smrt 14-godišnjeg dječaka iz Nizozemske potresla je sve na Ugljanu. Nesretni dječak je, kako doznajemo, s obitelji ljetovao u Preku. U subotu oko 13 sati vozio na napuhancu, najvjerojatnije gumenom kolutu kojega je vukao gliser gumenjak, a kojim je upravljao 20-godišnji mladić.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI

Pokretanje videa...

Video vijesti 19-07-2020 01:13

Kako neslužbeno doznajemo, uslijed velike brzine, ali vjerojatno i neiskustva vozača glisera, gumeni kolut s dječakom u jednom je trenutku doplovio ispred samog glisera koji je prešao preko njega. Dječak je zadobio teške ozljede glave, i unatoč pokušajima reanimacije nažalost preminuo.

U šibenskoj bolnici bila je obdukcija, a vozač glisera pritvoren je uz kaznenu prijavu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti:

- Očevid je dovršen, a kriminalističko istraživanje još traje - rekla nam je Marica Kosor iz PU Šibensko-kninske.

Tragedija je bila kod otoka Žuta u kornatskom arhipelagu. Potreseni Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati, još jednom je upozorio sve sudionike u pomorskom prometu na oprez:

- Ovo je strašna tragedija, ali koja se mogla izbjeći. Svi moraju voditi računa o sigurnosti na moru, rekao nam je Ježina, dok je Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan, dodao i to da je glisiranje na području Kornata zabranjeno, a maksimalna dozvoljena brzina plovidbe šest čvorova.

Dječaku je gliser prešao preko glave dok je bio na napuhancu: 'Preklinjem sve, budite oprezni'
Dječaku je gliser prešao preko glave dok je bio na napuhancu: 'Preklinjem sve, budite oprezni'

Lani je poginula Austrijanka preko koje je prešao gliser na Krku

Nesreća poput ove bilo je u prošlosti na našoj obali. Tako je 2011. godine u moru kod Šibenika vodeni skuter naletio na čovjeka koji se, kao i nesretni dječak, nalazio u gumenom kolutu kojeg je vukao gliser. Čovjek u kolutu prošao je s lakšim ozljedama.

U ljeto 2012., Njemica (35) vozila se na “banani” koju je vukao gliser. Pala je u more i razrezala se na propeler glisera, a prošla je tada također s lakšim ozljedama.

Godinu kasnije, Poljak (25) u moru kod Makarske također je pao s banane i udario u pedalinu u moru. Teško ozlijeđen prevezen je u splitsku bolnicu.

U ljeto 2018. godine majka i sin smrtno su stradali kada su se u Ulcinju u Crnoj Gori vozili na “banani” koju je vukao gliser, a nakon što se banana zabila u turistički brod.

Lani je pod propelerom glisera poginula Verena Heinz. Gliser ju je udario dok je ronila skupa s ocem iako su, tvrdi Dieter, bovom vidljivo označili mjesto zarona. Na nju je naletio Zadranin koji je upravljao gliserom Enzo 300 metara od obale u Malinskoj.

Da se radi o iznimno opasnoj praksi, koja je ovaj put, nažalost, završila tragedijom, ukazuju i komentari naših čitatelja na subotnju tragediju. Izdvojili smo samo neke.

- Padobranac sam. Imam stotine skokova. Ali nikada se nisam usudio ići na napuhanac kojeg vuče gliser. Nesreće su jako česte, ali ne dospijevaju u medije osim kad se radi o smrtnom slučaju, pa ljudi imaju krivu percepciju o sigurnosti takvih aktivnosti.
Svaki put kad odem na more, društvo me zove na ta sr***a i svaki put se čude kad im pokušam objasniti da je to opasno jer nemaš baš nikakvu osobnu kontrolu u takvoj situaciji. Ovisiš isključivo o vozaču glisera i pukoj sreći. Zato ne mogu vjerovati da na takve sprave puštaju maloljetnike. U svemu što u životu radiš, bitno je imati kontrolu nad situacijom. I tada, ako si jako pažljiv, šanse za ozljedu i smrt su beznačajne - napisao je jedan čitatelj na portalu 24sata.

Dječak iz Nizozemske poginuo u tragičnoj nesreći na Kornatima
Dječak iz Nizozemske poginuo u tragičnoj nesreći na Kornatima

Nije bio jedini.

- Strašno, jadan dječak, jadni roditelji. Prije desetak godina i ja sam s ekipom išla na ‘bananu’. Tadašnji dečko, sadašnji muž, koji ima skoro dva metra i 90 kilograma, svom snagom je pao na mene. Imala sam cijelu jednu stranu tijela u modricama, jedva hodala dva tjedna. Opasno je to, ali kad si mlad, ne razmišljaš baš o tome, bitna je zabava, ekipa - napisala je druga čitateljica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1