Obavijesti

News

Komentari 58

'Stradanja Hrvata su priznata i odgovorni kažnjeni, a to se ne može reći za stradanja Srba'

'Stradanja Hrvata su priznata i odgovorni kažnjeni, a to se ne može reći za stradanja Srba'
1

Iz Srpskog narodnog vijeća (SNV) u ponedjeljak su, u povodu 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje, nužnim ocijenili da se zločini nad Srbima rasvijetle i procesuiraju, zaustavi, kako kažu, širenje mržnje i nasilja te počne graditi društvo tolerancije.

VIDEO

SNV je javnosti uputio "Trinaestu izjavu sjećanja" u kojoj ističu kako se na 25. godišnjicu operacije Oluja sjećaju strahota rata 1991.-1995.

Sjećaju se, navode, svih žrtava i njihovih stradanja, "kako Hrvata koji su stradavali u ratnom nasilju i progonima 1991. i 1992., tako i Srba koji su stradavali u ratnom nasilju i progonu u ljeto i jesen 1995., ali i godinama nakon toga".

Mjesta stradanja Srba komemoriraju samo srpske organizacije

"I dok su ratna stradanja Hrvata priznata i ozvaničena komemoriranjima, a progonstva završila povratkom, te mnogi odgovorni Srbi za počinjene zločine nad njima kažnjeni, to se ne može reći za ratna stradanja i progonstvo Srba. Ratni zločini počinjeni prema Srbima rijetko su kažnjavani, posebno zločini u Oluji i nakon nje", poručuju iz SNV-a.

Obilježeno stradanje Srba tijekom i nakon VRO Oluja u Dvoru na Uni

Dodaju kako mjesta stradanja Srba obilježavaju i komemoriraju samo srpske organizacije, "a za državu i državnu vlast ona kao da i ne postoje".

Isto je, ocjenjuju, i s progonstvom gotovo 200.000 Srba samo u Oluji, ne računajući one u operaciji Bljesak te u brojnim gradovima Hrvatske izvan ratnog područja.

U hrvatskoj javnosti ne postoji svijest o stradanju Srba

"Svijest o tolikom stradanju u hrvatskoj javnosti ne postoji. Svijest o potrebi da se iskažu žaljenje i empatija te da se osude zločini godinama se sve više smanjuje, a na njezino mjesto dolaze bešćutnost i nekršćanska ismijavanja, mržnja prema preostalim Srbima, netolerancija prema onome što ih čini različitim od Hrvata i nasilje, bilo verbalno bilo fizičko", ističu u SNV-u.

Obilježeno stradanje Srba tijekom i nakon VRO Oluja u Dvoru na Uni

"Da je prije 25 godina otišlo 200.000 ptica, da je posječeno 2.000 lipa ili da je uništeno ili devastirano na stotine pčelinjaka i na desetke hiljada košnica, mnogi bi se pitali zašto, a neki bi vidjeli kolika je to šteta", dodaju u Izjavi sjećanja.

Ovako, drže, pod ratnom prijetnjom i protiv svoje volje iz Hrvatske je izbjeglo 200.000 duša i ugašeno je gotovo 2.000 ljudskih života, što za vrijeme Oluje, što mjesecima poslije nje, "mahom onih koji su bili nemoćni da sebe obrane, a kamoli da nekog napadnu".

Pupovac: Hoćemo li doći u Knin za Oluju? Pustite da razmislimo
Pupovac: Hoćemo li doći u Knin za Oluju? Pustite da razmislimo

Uništene su ili devastirane, kažu, stotine naselja i tisuće kuća podizane stoljećima i generacijama. "Svi navodno znaju zašto i nitko u tome ne vidi štetu", tvrde.

Vrijeme je da se osvijetle zločini i zašto su se dogodili 

U SNV-u naglašavaju kako je vrijeme da se nakon 25 godina ti zločini osvijetle, da se osvijesti zašto se to dogodilo i kolika je to šteta ne samo za Srbe u Hrvatskoj nego i za samu Hrvatsku.

Zagreb: Milorad Pupovac o transparentu navijača koji je zgrozio Hrvatsku

"Mislimo da je nužno da se prema Srbima zaustavi širenje mržnje i nasilja te da se počne graditi društvo tolerancije i poštivanja različitosti. Mislimo da je nužno da se prestane ismijavati ili prešućivati tuđa stradanja. Umjesto toga treba početi poštivati stradanja drugih. Tako čine čestiti ratnici, tome vode mudri i pošteni političari, o tome propovijedaju istinski svećenici", navode.

'Hrvati i Srbi ne idu u Knin da bi stvarali bol jedni drugima'
'Hrvati i Srbi ne idu u Knin da bi stvarali bol jedni drugima'

"A dok ih ne čujemo i ne budemo im se mogli pridružiti, ostat ćemo u mislima kako s našim stradalim i prognanim sunarodnjacima Srbima, tako i s našim stradalim i prognanim sugrađanima Hrvatima, u isto vrijeme i u istim mislima na dan sjećanja na egzodus prouzročen Olujom", zaključuju zamjenice predsjednika SNV-a Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov te predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u