News

Komentari 12

Strah od dugotrajne blokade Sueza: Nafta iznad 64 dolara

Strah od dugotrajne blokade Sueza: Nafta iznad 64 dolara

Egipatska uprava Sueskog kanala priopćila je u petak da će se manevri odsukavanja nastaviti nakon jaružanja koje bi uskoro moglo biti dovršeno. Sve bi moglo potrajati i tjednima

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 64 dolara jer trgovci strahuju da bi odsukavanje divovskog kontejnerskog broda koji je blokirao Sueski kanal moglo potrajati i na dulje vrijeme smanjiti opskrbu naftom i derivatima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,12 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,07 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,48 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,16 dolara višoj cijeni, od 60,72 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 2,62 dolara.

Trgovce su jučer zabrinuli izgledi za potražnju u Europi zbog novih mjera zaključavanja kojima vlade pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa, pa je blokada Sueskog kanala zbog nasukanog ogromnog broda pala u drugi plan. 

Danas se pozornost preusmjerila na Suez.

Egipatska uprava Sueskog kanala priopćila je u petak da će se manevri odsukavanja nastaviti nakon jaružanja koje bi uskoro moglo biti dovršeno. Kompanija uključena u radove priopćila je u četvrtak da bi odsukavanje moglo potrajati tjednima.

A dredger attempts to free stranded container ship Ever Given, one of the world

Od ukupno 39,2 milijuna barela nafte dnevno u 2020. godini koja je putovala morem, kroz Sueski kanal dnevno je prošlo 1,74 milijuna barela dnevno, prema podacima kompanije za praćenje prijevoza nafte Kpler.

Kroz kanal je prošlo i 1,54 milijuna barela dnevno naftnih derivata, što odgovara oko devet posto svjetske trgovine derivatima koji se prevoze morem, objavio je Kpler.

Zbog blokade u Sueskom kanalu, vozarine u tankerskom prijevozu gotovo su udvostručene u ovom tjednu, a nekoliko je brodova preusmjereno na dulje pomorske puteve.

Cijene na tržištima nafte podupire i zabrinutost zbog eskalacije geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Jemenski Huti objavili su danas da su pokrenuli napade na objekte u vlasništvu Saudi Aramca.

Rast cijena podupiru i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na sastanku idućeg tjedna vjerojatno zadržati ograničenja opskrbe.

Tjedan dana uoči sastanka OPEC+ Abu Dhabi National Oil Company dodatno je srezao opskrbu azijskih kupaca u lipnju, za 10 do 15 posto, nakon svibanjskog reza za pet do petnaest posto, saznaje se iz nekoliko izvora.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 61,63 dolara, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitaniji članci