Obavijesti

News

Komentari 359

Strah od poreza: Ovo je harač, borit ćemo se za svoje domove!

Strah od poreza: Ovo je harač, borit ćemo se za svoje domove!
6

JESTE LI VI LUDI? Tjeraju nas da plaćamo rentu u vlastitoj nekretnini. Strah nas je jer ne znamo koliko ćemo plaćati, očajni su ljudi diljem zemlje

VIDEO

Mama i ja smo već izračunale. Nakon što platimo porez na nekretnine koji će nam biti nešto viši od komunalne naknade, neće nam ostati ništa, rekla je Gordana Sinjeri (50) iz Zagreba. Dvije žene žive zajedno u stanu od 63 četvorna metra u zagrebačkom naselju Travno. Gordanina majka je umirovljenica, a Gordana je nezaposlena.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:38

Komunalna naknada iznosi im 57,81 kune. Budući da imaju još jednu kuću u Donjoj Lomnici, izračunale su da će im porez na nekretnine ispasti veći od komunalne naknade koju trenutačno plaćaju. Da nemaju kuću u Donjoj Lomnici, selu kraj Velike Gorice, porezom na nekretnine koji će uvesti početkom 2018. godine vjerojatno bi plaćale isto koliko sad plaćaju komunalnu naknadu ili čak manje jer žive u zgradi starijoj od 30 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:59


'Zaboravljaju da nemamo europske plaće'

- Jako me ljuti što namjeravaju uvesti porez na nekretnine. Mi jesmo u Europskoj uniji, ali oni kao da uvijek zaborave da mi nemamo plaće kakve imaju građani nekih drugih članica Unije. Moje prijateljice koje žive vani imaju čak šest puta veću plaću od prosječnog Hrvata. Zbog toga oni bez problema mogu plaćati svakakve poreze, između ostalih i ovaj na nekretnine. Međutim, u Hrvatskoj je situacija potpuno drugačija - očajna je Gordana. Dodala je da žive od mamine penzije, koja iznosi 2500 kuna, jer je ona trenutačno nezaposlena unatoč tome što se istinski trudi naći posao.


- Bila sam na puno razgovora za posao i na kraju mi se nitko nije javio. Bila sam na razgovoru i za čistačicu u vrtiću, no ni taj posao nisam dobila. Stvarno ne znam kako ću doći do posla i novca te plaćati sve što nam nameću - kaže Gordana.

Bijesni su i na zagrebačkom Jarunu. Ivan Jambor (38), koji tamo živi u stanu sa suprugom i kćeri, smatra da se radi o potpuno ne fer potezu ove Vlade.

'Tjeraju nas da plaćamo rentu u vlastitoj nekretnini'

- Kako im uopće pada na pamet da to uvedu. Valjda svatko pri kupnji kuće ili stana plaća određeni porez. I sad opet stiže porez na nekretnine. To je nedopustivo. Tjeraju nas da plaćamo rentu u vlastitoj nekretnini - uvjeren je Ivan. Sa svojom obitelji živi u stanu od 73 četvorna metra i pokazuje nam uplatnicu Holdinga na kojoj se vidi da je komunalnu naknadu za lipanj i srpanj platio 63 kune. Zgrada u kojoj živi datira iz 1988. godine. Drugim riječima, nije starija od 30 godina pa Ivan nije siguran koliko će plaćati porez na nekretnine.

- Muči nas to već dulje. Ne možeš biti siguran koliko ćeš plaćati, a opet ništa ne možeš poduzeti. Ja sam za to da porez na nekretnine plaćaju oni bogatiji, odnosno oni koji ih imaju jako puno. Ja, uz ovaj stan, imam tek vikendicu od 30 četvornih metara kraj Jaske i to je sve - priznao je Ivan.

Emica Aleksić (57) zajedno sa suprugom ima kuću u Požegi. I ona, kao i brojni građani Hrvatske, ne može vjerovati da takav, kako kaže, nakaradan zakon može proći.

- Ne znam što je našim ljudima, zar oni stvarno ne vide dalje od svojega nosa. Zar ne vide što se želi napraviti, hoćemo li im dopustiti da postanemo podstanari u vlastitim kućama. Suprug i ja godinama smo gradili svoju kuću. Nitko nam nije ništa oprostio, državi smo platili sve što je tražila, unatoč tome što smo 1992. godine ostali bez svojeg doma u Bosanskoj posavini - očajna je Emica koja dodaje da je, kako bi zaradila dodatni novac za gradnju kuće, morala ići raditi u inozemstvo. Suprug joj je tad bio ranjen, a kćeri su joj bile malene.



- Moje kćeri znaju kako je to odrastati bez majke onda kad ti je najpotrebnija. I one su bijesne zbog ovog poreza - otkrila je Požežanka. Uvjerena je da vlasti žele ukinuti komunalnu naknadu jer se ona ne može ovršiti, a porez može.

- Jednom su me nasamarili i ostala sam bez svojega doma. Za ovaj ću se boriti dok dišem. Ugledajmo se na naše susjede Slovence, oni su se usprotivili takvom zakonu i uspjeli, budimo pošteni prema sebi i svojoj djeci - rekla je Emica.

Slično razmišlja i Ređo Bužimkić (71) iz Pule.



- Kakav je to porez na nekretninu koju sam mukotrpno stvarao, godinama sam je sam gradio i odjedanput neki porez. Kuću sam sagradio 1985. godine i gradio sam je godinama. U Puli živim 50 godina, a loše je to što se trenutačno događa u državi, nema logike. Plaćam sve obveze prema državi, kumunalije, infrastrukturu, sve što se od mene traži. Supruga i ja zajedno imamo oko 4000 kuna mirovine, a ako porez na nekretninu bude prevelik, ostaje mi samo da je prodam i odem u inozemstvo - rekao je Puljanin.

Za stan od oko 60 kvadrata u Travnom plaćat će oko 50 kuna

Za stan od 63 kvadrata u kvartu Travno porez na nekretnine plaćat će se 52,07 kuna. Naime, iznos komunalne naknade (57,81 kuna) pomnožit će se s koeficijentom zone, namjene i dobi nekretnine. S obzirom da Travno spada pod drugu zonu, koeficijent je 0,95. Nekretnina je za stanovanje što znači da ima koeficijent 1, a izgrađena je do 87. pa je i taj koeficijent 1.

>>> Veliki vodič o porezu na nekretnine potražite u srijedu u tiskanom izdanju 24sata.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 359
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"