Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
495 komentara

'Pobijedila je konzervativna inicijativa uz podršku Crkve'

Referendum o braku koji se u nedjelju održao u Hrvatskoj pratili su i brojni svjetski mediji koji su komentirali i kako je referendum pokrenula "katolička skupina"

Hrvoje Jelavić/Pixsell
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
495 komentara

Na referendum o braku u Hrvatskoj osvrnuli su se i mediji iz regije. 

Nezavisne novine tako javljaju kako je Hrvatska "rekla ne gay brakovima". Istaknuli su i kako je policija intervenirala u nedjelju zbog dojave da su štandovi, na kojima se prikupljaju potpisi za referendum protiv ćirilice, preblizu biračkim mjestima.

Klix javlja da je u Hrvatskoj održan prvi referendum o braku, u kojem su se građani izjasnili kako žele da u Ustav uđe definicija braka kao zajednica muškarca i žene. 

- Referendum je raspisan na osnovu 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentiranih političkih stranaka - piše srpski Blic

Ističu kako inicijativa "želi unaprijed onemogućiti izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica". 

"Referendum je podijelio najnoviju članicu EU"

Utjecajni svjetski mediji u nedjelju su također pratili rezultate referenduma o braku u Hrvatskoj, a svi su objasnili kako je pitanje na referendumu bilo usmjereno protiv gay brakova.

- Hrvatski glasači su dali potporu inicijativi koja je zatražila zabranu gay brakova - piše BBC. Dodaju su kako u Ustav Hrvati uvode odredbu po kojoj je brak zajednica isključivo žene i muškarca. 

- Peticiju kojom su prikupljali potpise za referendum pokrenula je "katolička skupina" - dodaje BBC.

Huffington Post se osvrnuo na činjenicu da je Hrvatska najnovija članica Europske unije, a podsjetili su kako se u subotu više od 1000 ljudi okupilo na glavnom trgu u Zagrebu kako bi prosvjedovali protiv referenduma o braku.

- Konzervativne snage su odnijele veliku pobjedu, a podržala ih je Katolička crkva - piše AP. Istaknuli su kako je većina Hrvata glasala za zabranu istospolnih brakova. 

NY Daily News javlja kako je referendum podijelio cijelu Hrvatsku. Dodali su kako su hrvatske liberalne udruge kazale da referendum zadire u osnovna ljudska prava, ali dodaju da je unatoč tome prikupljeno 750.000 potpisa potrebnih za referendum.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message