Obavijesti

News

Komentari 19

Stranka s imenom i prezimenom u ironičnom pismu: Povećajte broj općina i gradova na 5.555

Stranka s imenom i prezimenom u ironičnom pismu: Povećajte broj općina i gradova na 5.555
3

Ironičnim pismom čelnicima udruga predlažu da umjesto 555 se osnuje njih 5.555. Ako to ne učine smatrat će da su spomenite udruge zapravo povlaštena kasta manjeg broja gradova i općina.

VIDEO

Stranka s imenom i prezimenom, nakon otvorenog pisma u kojem predsjedniku Zajednice županija Gordana Pauka obavještavaju da se nakon izbora gase županije, uputili su pismo čelnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, Željku Turku i Marinu Baričeviću.  Kako bi ukazali na svu apsurdnost sadašnjeg teritorijalnog ustroja, prema kojem imamo 555 gradova i općina, potpisnici pisma Josip Budimir, Dalija Orešković i Marko Jelić ironično u pismu predlažu da se taj broj poveća na 5555.  

Pismo prenosimo u cijelosti

Imamo problem!

Iako svi znamo da je sustav lokalnog teritorijalnog ustroja s 555 gradova i općina (grad Zagreb se lukavo "provukao" u status županije, pa ga nema ni sim ni tam) jednostavno neodrživ, mi se i dalje pravimo kao da tog problema nema i ne rješavamo ga.
Stoga smo mi, svjesni izloženosti velikom nerazumijevanju i nezadovoljstvu, odlučili sami poduzeti preliminarne radnje kako bismo utvrdili zadovoljavajući broj jedinica lokalne samouprave. I odmah se moramo ispričati, jer koliko god da smo se trudili zadovoljiti sve želje, taj broj je i dalje – nezadovoljavajući.

Kad smo naivno pomislili da treba u neku funkcionalno održivu cjelinu spojiti nekoliko općina na terenu su nas dočekali argumenti na koje ni u snu nismo računali. Kažu naše dvije susjedne općine jednostavno, argumentirano i rezolutno: "mi s njima ne želimo"! I još dodaju – "mi s njima nikada nećemo zajednički funkcionirati, ma koliko nas vi na to tjerali"!

U Zaprešiću održani Regionalni dani EU fondova

Mi bismo se stoga vrlo rado s onog našeg naivnog prijedloga o 111 zajedničkih funkcionalnih cjelina, šutke vratili na model 555, ali Pandorina je kutija otvorena i sad je problem puno veći nego što smo si i mislili.

Otvoreno pismo Goranu Pauku: 'Ovime Vas obavještavamo da se županije nakon izbora gase'
Otvoreno pismo Goranu Pauku: 'Ovime Vas obavještavamo da se županije nakon izbora gase'

Naime, gradonačelniče svih gradonačelnika i načelniče svih načelnika, vi ste taj broj višestruko reducirali i spriječili da se ozakoni stvarno stanje na terenu. Naše općine ne samo da ne žele suradnju jedne s drugima, nego u sebi drže zatočena sela koja se međusobno ne podnose. Znate li vi koliko ima gradova oko kojih se nalaze sela koja vape za odvajanjem!? Znate li vi koliko ste sela stavili u istu općinu i onda je još nazvali po jednom središnjem selu (koje često uopće i nije u središtu!), a da sva ostala sela i zaseoci trpe nesamostalnost!? Imamo čak i primjere gdje se općina sastoji od samo dva sela, a zove samo po jednom! Ako smo ustavno ravnopravni, zašto je tome tako!?

Osim toga, vi ste gradonačelniče svih gradonačelnika i načelniče svih načelnika namjerno ili nenamjerno oštetili vaše udruge za niz potencijalnih novih članova i članica i uplaćenih članarina iz nerealiziranih samostalnih lokalnih jedinica. Prema našoj paušalnoj procjeni broj samostalnih lokalnih jedinica treba biti 5.555, a ne 555.

Sabor 14. sjednicu nastavio raspravom o provedbi Uredbi EU parlamenta i Vijeća

Zamislite samo koliko ste potencijalnih dužnosničkih radnih mjesta nerealizirali. Koliko mjesta nije moglo zaposliti načelnika, zamjenika načelnika, po desetak vijećnika i čitav niz administrativnih zaposlenika. Neki bi demografi mogli izračunati da je to barem 50.000, ako ne i 100.000 zaposlenika koji ne bi morali otići iz Hrvatske u Irsku ili na Island (onih 3.500.000 bi ionako otišlo).

Poštovani gradonačelniče protežiranih mjesta u gradove i poštovani načelniče protežiranih mjesta u općine, budući da vi ne želite ni čuti o smanjenju broja lokalnih jedinica (a sad nam je i jasno da ste u pravu), zahtijevamo od vas da žurno podnesete zakonski prijedlog o osamostaljenju svih prisilno zatočenih mjesta u tuđe gradove i općine, a trebali bi imati svoje.

Ako to ne učinite smatrat ćemo da su vaše udruge zapravo povlaštena kasta manjeg broja gradova i općina koje iscrpljuju sve one druge kojima to onemogućujete. Ima još naših mjesta koje ne žele s onima s kojima ste ih strpali zajedno, tko zna iz kojih skrivenih razloga. Ima još neželjenih "mi ne možemo zajedno" sastavnica koje pod hitno treba rastaviti!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je