Obavijesti

News

Komentari 181

Strava: 'Na pregled čekam čak godinu i pol, a tumor mi raste'

Strava: 'Na pregled čekam čak godinu i pol, a tumor mi raste'
2

Tajana Dedić (41) unatoč teškoj bolesti od lipnja 2016. godine čeka pregled. U udrugama pacijenata kažu da ni bolnice ne znaju kako ministar misli smanjiti liste čekanja

VIDEO

Liječnik me u lipnju 2016. poslao na hitnu magnetsku rezonanciju. Dobila sam termin u studenom 2017. Imam tumor na mozgu i nisam mogla čekati, pa sam kod privatnika platila 2000 kuna i ranije napravila pregled. Tumor mi i dalje raste i nije operabilan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:13

 

Ispričala nam je to Zagrepčanka Tajana Dedić (41), kojoj su 2008. dijagnosticirali tumor na mozgu. Kad joj se stanje prošle godine pogoršalo, liječnici su tražili hitne pretrage, ali u tri zagrebačke bolnice termin je dobila tek krajem ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Tajana Dedic

- Obratila sam se za pomoć i pučkoj pravobraniteljici. Ona se obratila bolnici, ali ništa se nije promijenilo - izjavila nam je utorak Tajana, koja sa zebnjom čeka pregled u studenom.

Na pregledu u privatnoj klinici koji je sama platila utvrđeno je da joj tumor i dalje raste.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno je izjavio kako je uveo liste prioriteta za teške bolesnike koji trebaju imati prednost pri pregledima. Slučaj Tajane Dedić pokazuje da te liste ne funkcioniraju i da ministar svoja obećanja nije ispunio.     

Tek iz trećeg pokušaja uspjela sam se naručiti za magnetsku rezonanciju kralježnice. Prvi put sam pokušala u siječnju, ali nisam uspjela doći na red, drugi put u travnju. Uspjela sam tek sad nakon višesatnog čekanja.

Ispričala nam je to pacijentica (40) iz Čakovca (podaci poznati redakciji) koja je prošli tjedan s još nekoliko stotina ljudi satima čekala ispred klinke Medikol da se samo zapiše za termin pretrage. Pregled joj je zakazan za 30. kolovoza. Ali tu njenim mukama nije kraj.

- Govorila sam sestrama da sam presretna jer sam konačno dobila termin. S obzirom na to da će mi nalaz biti gotov oko 1. rujna nakon pretrage, pitala sam kada da dođem fizijatru. Naručili su me sredinom prosinca, što znači da ću na fizijatra, doktora koji prvi mora pregledati nalaz i uputiti me na terapiju, čekati još tri mjeseca - rekla nam je i istaknula kako smatra da će terapiju za kralježnicu onda dobiti tek početkom iduće godine.

Ogorčena je na zdravstveni sustav, koji, kako kaže, očito ne funkcionira. Ogorčeni su i u Udruzi hrvatskih pacijenata. Već tri tjedna čekaju odgovor ministra Kujundžića o uvođenju prioritenih lista i smanjenju čekanja na preglede.

- Nije nam jasno kako namjerava provoditi projekt ako ne upozna javnost s njime - kaže Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Dodaje kako ni bolnice koje bi to trebale provoditi nemaju konkretna objašnjenja. Drlje ističe da kronični nedostatak novca u zdravstvu ne treba rješavati dodatnim poskupljenjima i osiromašivanjem građana nego prvenstveno objedinjenom javnom nabavom.

- Uvođenjem objedinjene javne nabave u sustav bi se namaknulo između 500 milijuna i milijardu kuna, a to je novac koji se ni približno ne može namaknuti od poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja - zaključuje Drlje.

U veljači 24sata su objavila detaljnu listu čekanja u 15 hrvatskih javnih bolnica. Do danas se ništa nije promijenilo. Na neke pregled i dalje se čeka čak dvije godine ili godinu dana. U utorak smo zvali neke od 15 bolnica i pokušali se naručiti za pregled.

- Ako nemate hitnu preporuku da je slučaj kritičan, onda vas na kolonoskopiju možemo naručiti tek sljedeće godine - rekli su nam u Općoj bolnici Sisak, gdje se na taj pregled i dalje čeka 239 dana.

Dodali su da, ako je slučaj hitan, pacijenti će na red za kolonoskopiju doći u drugoj polovici rujna. Slobodni termini za gastroskopiju u OB-u Sisak su tek u drugoj polovici prosinca.

Liste čekanja na brojne različite preglede u hrvatskim bolnicama nepregledno su duge. Na neke se čeka i po godinu dana.

- Na CT abdomena vas mogu naručiti tek u veljači 2018., prije nemamo niti jedan slobodan termin - rekli su nam u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. U istoj bolnici pokušali smo se naručiti i na magnetsku rezonanciju mozga.

- Prvi slobodan termin za MR mozga nam je u siječnju 2019. godine. Ako želite, tad vas mogu naručiti – rekli su nam u utorak u KBC-u Sestre milosrdnice. Na operaciju očne mrene, u Hrvatskoj se najdulje čeka u KB-u Sveti Duh.

- U prosjeku se čeka oko dvije godine, nažalost ništa prije vam ne možemo ponuditi – rekli su nam u utorak u Svetom Duhu.

‘Bojimo se da će zdravstvo dodatno poskupjeti...’     

Pacijenti su kronično nezadovoljni sustavom i onime što dobivaju u odnosu na novac koje izdvajaju. Žale se i u strahu su zbog ministrovih najava poskupljenja zdravstva, kaže Jasna Karačić, predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata.

Davis Cup, Hrvatska - Argentina

- Pacijenti i sad ionako dobivaju malo, a pitanje je vremena kad će, zbog urušenog sustava, ostati i bez toga. Sustav uopće ne funkcionira. Prioritetne liste čekanja, koje je ministar najavio, u praksi uopće ne funkcioniraju. Problem je u tomu što bolnice uopće ne znaju kako postupati. Uvijek je isto - ideja bez ikakvih daljnih naputaka - tumači Karačić te dodaje da je preduvjet za rješavanje liste čekanja izrada detaljne analize čime sve raspolažemo, od uređaja do kadrova, pa tek onda složiti plan efikasnijeg djelovanja.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji