Obavijesti

News

Komentari 48

Strava u Istri: Pas umro od gladi, bio je zavezan lancem

Strava u Istri: Pas umro od gladi, bio je zavezan lancem

Strava koju je proživio nesretan crni pas vidljiva je i u njegovu sklupčanu mršavom tijelu te prljavim posudama bez vode i hrane u boksu punom smeća u kojemu je bio

VIDEO

Selo Turčinovići nedaleko Svetog Petra u Šumi u središnjoj Istri, zasigurno će dugo ostati zapamćeno volonterima Udruge SNOOPY iz Pule, koji su na dojavu turista htjeli pomoći psu, no već je umro dok je bio vezan lancem. 

Strava koju je proživio nesretan crni pas vidljiva je i u njegovu sklupčanu mršavom tijelu te prljavim posudama bez vode i hrane u boksu punom smeća u kojemu je bio.

- Psu se vide rebra, između vrata i ogrlice za koju je vezan lancem ima mnogo prostora, iz čega je vidljivo da dugo nije jeo i da je vjerojatno sporo umirao od gladi. Zbog lanca nije mogao pobjeći. Osoba koja je ostavila umrijeti zavezanog psa je monstruozni zločinac - oštro je reagirala udruga Prijatelji životinja.

Zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenuli su nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu.

I Udruga SNOOPY, potresena užasnom sudbinom psa, otpočetka podržava zabranu lanca:

- Ovaj pas mjesecima je umirao na lancu, a ta smrt stizala je polako. Nitko nije vidio njegovu patnju, bol, žeđ, glad, usamljenost, crve koje su ga živoga jeli. Nisu ga očito primijetili ili samo nisu marili ni vlasnici, ni susjedi, ni prolaznici. On nije ni dobio priliku. Mi nismo dobili priliku da mu pomognemo.

Udomila ju je zbog dugih ušiju, a sad je u Guinnessovoj knjizi rekorda: 'Volite ih kakvi jesu'
Udomila ju je zbog dugih ušiju, a sad je u Guinnessovoj knjizi rekorda: 'Volite ih kakvi jesu'

Zgroženi vele da prema javno dostupnim podacima, kuća u čijem dvorištu je pas umro prodana je u svibnju ove godine i ima nove vlasnike.

- Što se dogodilo, kako je pas ostao u boksu vezan za lanac koji mu je dopuštao kretanje u radijusu od samo pola metra, tko je bio odgovoran za njega i nije mario da mu živo biće kopni pred očima, trebale bi utvrditi institucije. Imamo i informaciju da je dan prije nego je pas umro netko od ljudi dolazio u tu kuću i prošao kraj njegova boksa. Njega više ništa ne može vratiti.

Udruga SNOOPY prijavila je slučaj policiji, kriminalistička obrada je u tijeku, a veterinarskim pregledom utvrđeno je da se radi o teškom zanemarivanju životinje. Iz Udruge insistiraju da se obavi obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti psa i ističu „da će poduzeti sve da ljudski otpaci koji su ovo dozvolili plate najstrožu kaznu.” Prijatelji životinja dodaju da je već sada jasno da je pas strašno patio i da se radi o kaznenom djelu mučenja životinje.

- Trenutačno propisana kazna zatvora do šest mjeseci za onoga tko je nehajem uskratio životinji hranu ili vodu kroz dulje vrijeme, odnosno do jedne godine zatvora za onoga tko teško zlostavlja ili usmrti životinju premala je i ne odgovara težini počinjenih zločina. Od 2005. godine zalažemo se za potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu i da nas je zakonodavac tada poslušao, ovaj pas ne bi sada umro u agoniji.

Nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi niti trebao imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo, a visina kazne zatvora za nedjela prema životinjama mora se povećati - odlučni su iz Udruge.

Kažu da ovaj strašan slučaj mora biti poticaj nadležnom ministarstvu da se što žurnijim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrani okrutnost držanja pasa na lancu.

Voditeljica pala u prijenosu i sve nasmijala, a za sve je kriv pas
Voditeljica pala u prijenosu i sve nasmijala, a za sve je kriv pas

- Ne samo da su psi držanjem na lancu osuđeni na bijedan život u radijusu od nekoliko metara nego su i izloženi svim vremenskim neprilikama, najčešće i oskudnoj prehrani, bez zdjelice s vodom, prisiljeni obavljati nuždu gotovo na istome mjestu gdje spavaju i jedu, gladni ljudskog dodira, izluđeni lancem... I na koncu, ostavljeni poput smeća, umiru okovani lancem i zbog lanca.

Udruge podsjećaju da potpisom peticije na www.zabranimolanac.net i pisanjem Vladi i Ministarstvu poljoprivrede te dijeleći informacije na društvenim mrežama

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 48

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.