Obavijesti

News

Komentari 122

Stroga kontrola: Otpis dugova možete zatražiti za osam dana

Stroga kontrola: Otpis dugova možete zatražiti za osam dana
1

Vlada je na svojim stranicama na Facebooku objavila Protokol o otpisu dugova građanima. Pohvalili su se da je ovo novi početak za socijalno najugroženije

VIDEO

Vlada je na svojim stranicama na Facebooku objavila Protokol o otpisu dugova građanima tjedan dana nakon što su donijeli odluku. Pohvalili su se da je ovo novi početak za socijalno najugroženije kojima namjeravaju oprostiti 2,7 milijardi kuna duga.

Iza ovog Protokola stoji Ministarstvo socijalne skrbi iako se očekivalo da će se o otpisu dugova pobrinuti Ministarstvo financija. Zbog čega je to tako, pojašnjava nam izvor iz Vlade.

- Ovu cijelu priču prvi je potaknuo bivši ministar financija Slavko Linić, a nastavio ju je Boris Lalovac. Dok se Lalovac borio s bankama i teleoperaterima da pristanu otpisati dugove građanima, ministrica Opačić mirno je čekala. Nakon što je dogovor pao, nametnula se da preuzme posao. Iako je najbitnije da se građanima otpišu dugovi, zanimljivo je kako se ministrica borila da upravo ona napravi ovaj Protokol. Hoću reći da joj je kolega napravio temelje i najveći dio posla. Ostalo je samo procedura - kaže nam izvor iz Vlade i dodaje nasmijano: “Bit će da se, nakon što joj je pao Obiteljski zakon na sudu, trebala nekako dokazati šefu i javnosti”.

Dobar korak za građane

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slavko Linić smatra da je ovo dobar korak za građane od strane Vlade, iako očekivan.

- Ovi dugovi moraju se otpisati jer ionako nikad neće biti naplaćeni. Ipak, veći je problem onih 320.000 građana koji imaju nekretnine i neka primanja, a ne izlaze s dugovima na kraj

- Rješavanje tog problema je puno teže i kompleksnije, ali nije neizvedivo. Pitanje je hoće li se Vlada uhvatit u koštac s tim - kaže nam Linić.

Borba s vjetrenjačama

S druge strane, iz Vlade potvrđuju da rade i na tome.

- Zakon će se donijeti, ali u njegovu provedbu iskreno ne vjerujem. Bit će to zapravo borba s vjetrenjačama - kaže nam visoki izvor iz Vlade.

Dužnici “teže” kategorije, njih 320.000, još će neko vrijeme pričekati na Vladina rješenja, a najugroženijih 60.000 građana već će za osam dana početi s realizacijom otpisa vjerovnika. Otpisivat će im se dugovi u maksimalnom iznosu do 35.000 kuna. Od toga najviše 25.000 kuna odnosit će se na dugove prema tvrtkama u kojima je država većinski vlasnik, poput HEP-a, HRT-a, Hrvatskih šuma, voda i drugih.

Oni kojima se otpišu dugovi bit će pod povećalom

Ostali dugovi do 10.000 kuna odnose se na teleoperatere, liječnike, veterinare, odvjetnike, javne bilježnike, revizore, porezne savjetnike, arhitekte i druge samostalne djelatnosti. Oni kojima se i otpišu dugovi bit će pod povećalom Ministarstva socijalne skrbi i financija, koji će provjeravati primanja i imovinsko stanje dužnika. Ako se ispostavi da je netko od njih u tri godine, odnosno godinu dana ako je riječ o odgodi ovrhe, naslijedio ili dobio imovinu veću od 100.000 kuna, morat će sve što mu je otpisano vratiti vjerovnicima. Za to će imati vremena dva mjeseca. Isto se odnosi i na igre na sreću, odnosno ako na njima osvoje iznose veće od 100.000 kuna. Osim toga, građani će moći prijavljivati dužnike nadležnom ministarstvu ako sumnjaju da je nekome nepravedno otpisan dug. U Protokolu se naglašava da dužnici neće imati pravo na povrat novac koji će eventualno uplatiti u razdoblju od potpisivanja sporazuma pa do obustave ovrhe.

Građani traže izlaz iz dužničkog ropstva

Jedna od blokiranih građanki koja se nada da će se uz pomoć ovog Protokola uspjeti izvući iz dužničkog ropstva je Ivanka Osmak (60). Račun joj je blokiran pet godina, a živi od 1440 kuna, koliko joj ostane na zaštićenom računu od mirovine. Nema tople vode, plin joj je isključen jer ga nema čime platiti, kuća joj je na izdahu, a grije se na mali radijator na struju, i to povremeno. U blokadi je završila nakon što je 2009. godine digla prevarantski kredit. Uspjela se na sudu izboriti da se poništi taj prevarantski ugovor, no kaže Fina nije priznala tu pravomoćnu presudu iz 2012. godine. Ivanka se nada da će njezinoj muci uskoro doći kraj.

Kategorija A

U prvu kategoriju dužnika spadaju državljani Hrvatske koji primaju socijalnu naknadu, pomoć za udržavanje ili osobnu invalidninu i nemaju imovine. No u tu kategoriju neće spadati oni koji su na dan 30. rujna 2014. radili u slobodnim zanimanjima, poput odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, veterinara, liječnika, stomatologa, tumača, prevoditelja, stečajnih upravitelja...

Kategorija B

U drugu kategoriju ulaze građani čija primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2500 kuna za samce i 1250 kuna za članove kućanstva. Oni smiju imati u vlasništvu jednu nekretninu u kojoj žive, ali ne smiju imati nikakvu drugu imovinu, kao ni oročena sredstva. Kao i u prvoj kategoriji, uzimat će se u obzir dugovi građana kojima su računi blokirani godinu dana, do datuma 30. rujna 2014.

Pet koraka građana do otpisa dugova blokiranih

1. Dužnici će moći provjeriti ulaze li u jednu od kategorija za otpis dugova na inetrnet-stranicama ili na jednoj od 175 lokacija FINE. Ako se nalaze, uz predočenje osobne iskaznice traže ispis pregleda dugovanja u FINI ili ovlaštenim centrima za socijalnu skrb

2. Zahtjev za otpis duga može se naći na internetskim stranicama ili poslovnicama FINE, centrima za socijalnu skrb, Ministarstva obitelji i Vlade. Morat će priložiti ispis pregleda duga i potvrdu o primanju naknada za socijalnu pomoć, uzdržavanje ili invalidninu. Dužnici druge kategorije morat će priložiti i Potvrdu općinskog suda o vlasništvu nekretnina.

3. Dokumentacija se dostavlja vjerovnicima. Ako se dugovi odnose na više vjerovnika, onda će svima morati dostaviti komplet dokumentacije. Potom dužnici ulaze u Registar otpisa duga gdje ostaju zabilježeni tri godine ili godinu dana u slučaju odgode ovrhe.

4. Vjerovnici obrađuju Zahtjev i obavještavaju FINA-u o statusu zahtjeva (otpis, odgoda ovrhe ili je odbijen). Vjerovnik ima osam dana da obavijesti FINA-u da je zaprimio zahtjev i u roku od 15 dana mora odlučiti koji će mu status dodijeliti.

5. Ako vjerovnik odobri Zahtjev za otpis dugova, o odluci mora obavijestiti dužnika i FINA-u te potom otpisuje li dug ili odgađa ovrhu. Dužnici prve kategorije ovoj mjeri pristupaju od 2. veljače, a dužnici druge kategorije od 3. travnja do 30. lipnja 2015.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)