News

Komentari 144

'Strože mjere su nam trenutno najbolji pristup. Nužno je da što prije uvedemo lockdown u RH'

'Strože mjere su nam trenutno najbolji pristup. Nužno je da što prije uvedemo lockdown u RH'

Imamo puno zaraženih, postotak je još uvijek jako visok. Ono što pratimo broj je onih koji dolaze u bolnice i broj preminulih i vidimo, nažalost, da taj broj i dalje raste, rekla je Ambriović Ristov.

Voditeljica Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala te predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, dr. Andreja Ambriović Ristov za N1 je komentirala epidemiološku situaciju u zemlji.

Govoreći o Vladinu Znanstvenom savjetu, Ambriović Ristov kazala je da ostaje njegova članica. "Mi smo i prije izlazili sa svojim savjetima i tako ćemo nastaviti i dalje, na temelju znanstvenih informacija dijelimo savjete i u tome stvarno dobro surađujemo", rekla je Ambriović Ristov.

Komentirajući epidemiološku situaciju, Ambriović Ristov rekla je da ona nije dobra.

"Imamo puno zaraženih, postotak je još uvijek jako visok. Ono što pratimo broj je onih koji dolaze u bolnice i broj preminulih i vidimo, nažalost, da taj broj i dalje raste", rekla je Ambriović Ristov.

ANKETA: Što vi kažete?

"Zakasnilo se u uvođenju strožih mjera"

Smatra da se zakasnilo u uvođenju strožih mjera i prebacivanjem nastave na model online. "Ja podržavam strože mjere, pogotovo sada. Za desetak dana imamo Božić i Novu godinu i ono što se može dogoditi je da ćemo imati više druženja i da ćemo dva tjedna nakon toga imati eksploziju zaraženih. Nužno je da što prije uvedemo neku vrstu lockdowna, možda ne potpuni, ali da se jako koncentriramo na to da smanjimo kontakte", rekla je Ambriović Ristov.

"Očekujemo međugeneracijsko druženje i preporučila bih mladima, koji su često asimptomatski, da paze i da ne podijele virus sa svojim starijima unutar familije", kazala je naša ugledna znanstvenica, dodavši da je podatak o 92 slučaja preminulih u 24 sata - zastrašujući.

Što se tiče trenutnih mjera, najmanje što možemo očekivati jest njihovo produljenje. "Ali ja vjerujem Vladi da će uvesti i puno strože mjere i pomoći društvu da što bolje dočeka blagdane", rekla je.

Upitana što možemo očekivati, kad su strože mjere u pitanju, Ambriović Ristov rekla je da treba kopirati ono što rade druge europske države, koje su dobro promotrile situaciju. "Suglasni smo s time što oni rade, da je to trenutačno najbolji pristup, a to je strogi lockdown", kazala je Ambriović Ristov.

"Broj preminulih je zastrašujući"

"Kad to bude jasno kroz dulji vremenski period, jedno dva-tri tjedna kad krivulja bude išla dolje, možemo govoriti da je vrhunac prošao, ali znanstveno je neutemeljeno govoriti da smo već na vrhuncu epidemije", rekla je Ambriović Ristov.

Govoreći o dolasku cjepiva, Ambriović Ristov smatra da Europska agencija za lijekove ima dobar pristup i da podržava njihovu detaljnu provjeru cjepiva. "Bitno je da se dobro pregledaju svi rezultati i da se utvrdi da je cjepivo sigurno. Vjerujem da će se predviđanja da bi to moglo biti do 21. prosinca i ostvariti", rekla je.

 

Najčitaniji članci