Obavijesti

News

Komentari 144

'Strože mjere su nam trenutno najbolji pristup. Nužno je da što prije uvedemo lockdown u RH'

'Strože mjere su nam trenutno najbolji pristup. Nužno je da što prije uvedemo lockdown u RH'

Imamo puno zaraženih, postotak je još uvijek jako visok. Ono što pratimo broj je onih koji dolaze u bolnice i broj preminulih i vidimo, nažalost, da taj broj i dalje raste, rekla je Ambriović Ristov.

VIDEO

Voditeljica Laboratorija za staničnu biologiju i prijenos signala te predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, dr. Andreja Ambriović Ristov za N1 je komentirala epidemiološku situaciju u zemlji.

Govoreći o Vladinu Znanstvenom savjetu, Ambriović Ristov kazala je da ostaje njegova članica. "Mi smo i prije izlazili sa svojim savjetima i tako ćemo nastaviti i dalje, na temelju znanstvenih informacija dijelimo savjete i u tome stvarno dobro surađujemo", rekla je Ambriović Ristov.

Komentirajući epidemiološku situaciju, Ambriović Ristov rekla je da ona nije dobra.

"Imamo puno zaraženih, postotak je još uvijek jako visok. Ono što pratimo broj je onih koji dolaze u bolnice i broj preminulih i vidimo, nažalost, da taj broj i dalje raste", rekla je Ambriović Ristov.

ANKETA: Što vi kažete?

"Zakasnilo se u uvođenju strožih mjera"

Smatra da se zakasnilo u uvođenju strožih mjera i prebacivanjem nastave na model online. "Ja podržavam strože mjere, pogotovo sada. Za desetak dana imamo Božić i Novu godinu i ono što se može dogoditi je da ćemo imati više druženja i da ćemo dva tjedna nakon toga imati eksploziju zaraženih. Nužno je da što prije uvedemo neku vrstu lockdowna, možda ne potpuni, ali da se jako koncentriramo na to da smanjimo kontakte", rekla je Ambriović Ristov.

'Božić s ograničenjima protiv Covida može biti autentičniji'
'Božić s ograničenjima protiv Covida može biti autentičniji'

"Očekujemo međugeneracijsko druženje i preporučila bih mladima, koji su često asimptomatski, da paze i da ne podijele virus sa svojim starijima unutar familije", kazala je naša ugledna znanstvenica, dodavši da je podatak o 92 slučaja preminulih u 24 sata - zastrašujući.

Što se tiče trenutnih mjera, najmanje što možemo očekivati jest njihovo produljenje. "Ali ja vjerujem Vladi da će uvesti i puno strože mjere i pomoći društvu da što bolje dočeka blagdane", rekla je.

Upitana što možemo očekivati, kad su strože mjere u pitanju, Ambriović Ristov rekla je da treba kopirati ono što rade druge europske države, koje su dobro promotrile situaciju. "Suglasni smo s time što oni rade, da je to trenutačno najbolji pristup, a to je strogi lockdown", kazala je Ambriović Ristov.

"Broj preminulih je zastrašujući"

"Kad to bude jasno kroz dulji vremenski period, jedno dva-tri tjedna kad krivulja bude išla dolje, možemo govoriti da je vrhunac prošao, ali znanstveno je neutemeljeno govoriti da smo već na vrhuncu epidemije", rekla je Ambriović Ristov.

Govoreći o dolasku cjepiva, Ambriović Ristov smatra da Europska agencija za lijekove ima dobar pristup i da podržava njihovu detaljnu provjeru cjepiva. "Bitno je da se dobro pregledaju svi rezultati i da se utvrdi da je cjepivo sigurno. Vjerujem da će se predviđanja da bi to moglo biti do 21. prosinca i ostvariti", rekla je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.