Obavijesti

News

Komentari 8

Štromar tvrdi: Izmjene GUP-a Zagreba moraju na doradu

Štromar tvrdi: Izmjene GUP-a Zagreba moraju na doradu
1

Sada GUP mora ponovno na doradu zbog dvije stvari - prva je usklađenost s prostornim planom višeg reda, a druga urbanistički planovi uređenja (UPU)

VIDEO

Izmjene zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) moraju na doradu zbog neusklađenosti s prostornim planom višeg reda, konkretno zbog Hipodroma gdje nije precizno definirana pretežitost rekreacijske zone, izjavio je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

To je zaključak stručnih službi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja nakon analize drugog prijedloga izmjena GUP-a. Štromar je pritom podsjetio da je prije pet-šest mjeseci GUP također morao na doradu jer nije bilo sve usklađeno s Prostornim planom Grada Zagreba.

Sada GUP mora ponovno na doradu zbog dvije stvari - prva je usklađenost s prostornim planom višeg reda, a druga urbanistički planovi uređenja (UPU).

Zagrebački GUP ponovno bez suglasnosti Ministarstva
Zagrebački GUP ponovno bez suglasnosti Ministarstva

Štromar je objasnio da je Hipodrom u Prostornom planu Grada Zagreba rekreacijska zona, a u novim izmjenama GUP-a pretežitost rekreacijske zone nije definirana na minimalno 51 posto.

"Želimo da se u GUP-u definira da je minimum 51 posto. Druge dvije namjene (mješovita i tematski park) mogu ostati, bitna je pretežitost 51 posto rekreacijske zone", istaknuo je Štromar. 

Drugi problem su UPU-ovi, detaljni planovi GUP-a u pojedinim dijelovima. Radi se o 37 područja i UPU-ova, među kojima su i Hipodrom i Velesajam, kaže Štromar.

Ministarstvo nije zaustavilo GUP već ga dalo na doradu

Ako se GUP-om za ta područja ne odrede uvjeti provedbe zahvata u prostoru s detaljnošću UPU-a, ne može se izdati akt za gradnju nove građevine, već samo za zamjensku ili rekonstrukciju postojeće građevine.

Štromar je istaknuo da njegovo Ministarstvo nije zaustavilo GUP, već ga je dalo na doradu, a Grad Zagreb "ima rok koliko treba vremena da se isprave te greške".

'Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko'
'Blago siromašnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko'

Upitan ima li šanse da ispravljeni prijedlog GUP-a dođe na sjednicu Gradske skupštine zakazanu za 9. prosinca, odgovorio je kako je to hipotetsko pitanje, a njegovo Ministarstvo se ne bavi takvim pitanjima, nego mora utvrditi je li sve po zakonu.

Štromar napominje da cijela stvar može trajati i godinama, ali u interesu je grada da što prije riješi svoj prostorno-planski glavni dokument, kako bi se mogao razvijati. 

Također je ustvrdio da izmjene GUP-a ne trebaju ponovno ići na javnu raspravu, nakon što u Gradu isprave to što traži Ministarstvo.

"Oni su odradili javnu raspravu za one izmjene za koje je trebala ići javna rasprava", istaknuo je Štromar.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.