Obavijesti

News

Komentari 14

Stručnjaci kažu da umirovljenici ne trebaju strahovati zbog eura: Zbog inflacije rast će mirovine

Stručnjaci kažu da umirovljenici ne trebaju strahovati zbog eura: Zbog inflacije rast će mirovine

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja kaže kako metodologija izračuna mirovina ostaje ista bez obzira na valutu

VIDEO

Euro sigurno neće biti nikakav problem za umirovljenike. Hrvatska ima drugi problem po pitanju mirovina, a to je činjenica da od ukupnog broja umirovljenika tek njih 20 posto u mirovinu je otišlo s punim stažom, kaže nam ekonomski stručnjak Damir Novotny. 
Većini naših umirovljenika euro će biti četvrta valuta za života s kojom barataju u Hrvatskoj. Nekad su plaću i honorare primali u jugoslavenskim dinarima, pa od 1991. godine u hrvatskim dinarima, da bi ih zamijenili 1994. kunama i najvjerojatnije mirovinu od 2023. godine primali u eurima. 

'Prošli već četiri valute'

No ne treba zanemariti da su sve vrijeme do eura svoju valutu paralelno preračunavali s njemačkom markom. Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja kaže kako metodologija izračuna mirovina ostaje ista bez obzira na valutu.
- Prosječna plaća i rast troškova života su temelj za izračun mirovine ne samo u Hrvatskoj, nego i u ostalim zemljama. Je li to najzgodnije rješenje, o tome se uvijek može raspravljati. Što se uvođenja eura tiče, ne očekujem nikakve probleme ni za umirovljenike - kaže nam Hrelja. Dodaje kako ima puno drugih problema koje bi u Hrvatskoj trebalo rješavati neovisno o euru.
- Problem su artikli koji su uvršteni u rast cijena, kao i pitanje hoće li se oporezivati neoporezivi dio plaća i slično. Dakle, ima puno 
elemenata za diskusiju koji nemaju veze s eurom - dodao je. 

S uvođenjem eura nestat će i mjenjačnice: 'Ugroženo je 3000 poslovnica s 10 tisuća radnika'
S uvođenjem eura nestat će i mjenjačnice: 'Ugroženo je 3000 poslovnica s 10 tisuća radnika'


Otkriva nam i kako mu se u zadnje vrijeme javlja priličan broj umirovljenika koji imaju profesionalne mirovine, poput vatrogasaca, i koji i dalje uz mirovinu žele raditi. 
- Jasno je da se ti ljudi možda ne mogu više penjati po ljestvama, ali imaju volje i želje za radom te nisu navikli vrijeme provoditi pred malom ekranima i u šetnjama. Imaju snage da još pridonesu pa pitaju koje su im mogućnosti - kaže nam Hrelja. Ekonomist Novotny ističe kako se očekuje povećanje mirovina zbog inflacije. 

'I oni žele još raditi'

- Ako ni zbog čega drugoga, uvođenjem eura rast će mirovine zbog inflacije. Sigurno će se morati promijeniti sustav obračuna mirovina, na čemu Vlada već i radi - rekao je Novotny. No po njemu, uvođenje eura neće imati prevelike veze s mogućim povećanjem broja umirovljenika koji rade na pola radnog vremena.
- Mladi umirovljenici rade, no uglavnom u sivoj zoni jer im je tako isplativo i tako si povećavaju kupovnu moć - rekao je. 


Prijava na konferenciju i svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr i na društvenim mrežama. Organizatori projekta su Kvaka24, 24sata i Hrvatska obrtnička komora. Partneri projekta su Mastercard Uplift, Pevex, Hrvatska udruga banaka i Aircash.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi
BIZNIS KONFERENCIJA KVAKE24 I 24SATA

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'
TREĆA BIZNIS KONFERENCIJA

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija i primjena umjetne inteligencije samo su neke od tema o kojima su stručnjaci raspravljali na Kvaki24
'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'
KONFERENCIJA KVAKA 24

'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'

Kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, samo je jedno od pitanja na koja ćete dobiti odgovor od vrhunskih stručnjaka na konferenciji Kvaka 24