Obavijesti

News

Komentari 3

Stručnjaci pozvali ljude rizičnih skupina na cijepljenje protiv gripe: 'Posljedice su gadne...'

Stručnjaci pozvali ljude rizičnih skupina na cijepljenje protiv gripe: 'Posljedice su gadne...'

Osobe u riziku, ako su cijepljene, imaju 80 do 90 posto manju šansu da razviju komplikacije bolesti, završe u bolnici i umru, istaknuo je infektolog Goran Tešović

VIDEO

Vodeći hrvatski stručnjaci pozvali su u četvrtak rizične skupine stanovnika na cijepljenje protiv gripe upozorivši da posljedice gripe mogu biti srčani i moždani udar, upala pluća, pogoršanje kronične bolesti i smrtni ishod.

Stručnjaci s područja infektologije, kardiologije i dijabetologije pozvali su na cijepljenje djecu mlađu od dvije godine, starije od 65 godina, kronične bolesnike, pretile osobe i trudnice. 

"Osobe u riziku, ako su cijepljene, imaju 80 do 90 posto manju šansu da razviju komplikacije bolesti, završe u bolnici i umru", istaknuo je infektolog Goran Tešović na konferenciji za novinare.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) jučer je objavio da je za ovu sezonu nabavljeno 500.000 doza cjepiva, besplatnog za rizične skupine, a s cijepljenjem se najvjerojatnije počinje idući tjedan. 

Ove godine očekuje se sezona gripe slična lanjskoj

Za prethodnu zimu Tešović je rekao da ju je obilježio povratak gripe nakon pandemije covida-19.  

"Epidemija gripe lani je rano počela, dugo je trajala i bila je nešto slabijeg intenziteta nego u pretpandemijskim godinama, npr. 2015./2016.", naveo je Tešović istaknuvši da se ove godine očekuje slična sezona.

Lani je ostao neiskorišten dio cjepiva namijenjen rizičnim skupinama te je ono od siječnja bilo ponuđeno i ostalim skupinama stanovnika.

Sve to, kaže Tešović, ukazuje da se građani nisu dovoljno procijepili. Naime, samo je udio starijih od 65 godina, ne računajući kronične boelsnike, veći od broja naručenih doza. Nije poznato ni koliko je osoba lani umrlo od gripe jer se ne vodi evidencija koja bi razlikovala "tko je umro od gripe, a tko od kronične bolesti koju je gripa zakomplicirala".

'Čim je Pavić državni tajnik, neki stočarski sektor zaplače'
'Čim je Pavić državni tajnik, neki stočarski sektor zaplače'

Kardiologinja Jasna Čerkez Habek upozorila je na povezanosti gripe i povećanog rizika od teških kardiovaskularnih komplikacija, poput upale i slabljenja srčanog mišića. Postoji i posljedična opasnost i od nastanka ugruška i infarkta. "Vjerojatnost za srčani udar, dok traju simptomi gripe, povećava se za deset puta, za moždani udar osam puta", istaknula je.

A da su osobe sa šećernom bolešću pod izrazito visokim rizikom od fatalnog ishoda, upozorio je dijabetolog Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

"Preko 80 posto oboljelih od dijabetesa tipa 2 preuhranjeno je i pretilo, više od njih 80 posto ima pridruženi visoki tlak i povećane masnoće u krvi. Promijenjen im je imunološki odgovor na akutni infekt te su u velikom riziku da zbog gripe dobiju upalu pluća, emboliju, infartkt, moždani udar, a povećan je i rizik od smrtnog ishoda", istaknuo je Rahelić. 

Stoga je u klinici Vuk Vrhovac prije tri godine počela akcija kojom se svim osobama sa šećernom bolešću nudi cijepljenje protiv covida, gripe i pneumokoka. Lani je tamo cijepljeno oko 3000 dijabetičara protiv pneumokoka i gripe.

Na konfedrenciji je rečeno i da je nedavno osnovana Hrvatska koalicija za imunizaciju s ciljem provođenja edukacije o važnosti prevencije infektivnih bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu