Obavijesti

News

Komentari 4

Stručnjaci upozoravaju: Globalna razina mora će narasti za 30 cm i ne može se zaustaviti

Stručnjaci upozoravaju: Globalna razina mora će narasti za 30 cm i ne može se zaustaviti

Stručnjaci iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda promatrali su promjene u volumenu ledenog pokrova na i oko Grenlanda

Zbog otapanja leda na Grenlandu u bliskoj budućnosti će doći do porasta globalne razine mora za gotovo 30 centimetara. 

Novo istraživanje je pokazalo da nema načina kako bi to zaustavili, čak i ako danas prestanemo s emisijom stakleničkih plinova.

Prema istraživanju, ukupan gubitak leda s grenlandske ledene ploče potaknut će porast razine mora za najmanje 25 centimetara, bez obzira na moguće scenarije globalnog zagrijavanja.

Stručnjaci iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda promatrali su promjene u volumenu ledenog pokrova na i oko Grenlanda.

Zasigurno će se otopiti oko 3.3% grenlandskog ledenog pokrova, što je ekvivalentno 110 trilijuna tona leda.

- Porast razine mora će zbog ovog procesa porasti bez obzira na to što će se ovoga stoljeća dogoditi s klimatskim promjenama - kaže geolog Jason Box iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

Znanstvenici nisu odredili točan termin porasta globalne razine mora, ali moglo bi se dogoditi u nekom trenutku do kraja stoljeća. 

Ovi nalazi dolaze nakon izvješća o porastu razine mora za 2022. godinu koje je ranije ove godine objavila američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA).

U izvješću stoji da se na obalama u SAD-u u sljedećih 30 godina može očekivati ​​porast razine mora od 25 do 30 centimetara, što će uzrokovati 10 puta češće poplave zbog plima i omogućiti širenje olujnih udara dublje u unutrašnjost.

Grenland ima toliko leda da bi, ako se otopi, mogao podići globalnu razinu mora za otprilike 7 metara.

- Porast razine mora od recimo 6 metara ne znači da će se ono ravnomjerno podići diljem svijeta, odnosno da će taj proces dovesti do uništenja nekih područja, dok bi na drugima razina mora mogla i pasti - navode stručnjaci. 

Nekoliko dana neuobičajeno toplog vremena na sjevernom Grenlandu nedavno je izazvalo brzo otapanje ledene ploče.

Između 15. i 17. srpnja se na najvećem otoku na svijetu otopilo 6 milijardi tona vode dnevno, što je dovoljno da se napuni 7.2 milijuna olimpijskih bazena.