Obavijesti

News

Komentari 56

Stručnjaci upozorili: Dolina Neretve će postati pustinja

Stručnjaci upozorili: Dolina Neretve će postati pustinja
1

24SATAEXPRESS: U neretvanskoj se dolini godišnje proizvede voća i povrća za 500 milijuna kuna. Stanovništvo strahuje da će sve to nestati zbog hidroelektrane

VIDEO

Gradnja hidroelektrana na i oko toka Neretve već nam je oduzela četiri milijuna kubika vode, a kad sustav hidroelektrana Gornji horizonti u Hercegovini bude gotov, izgubit ćemo još dvije milijarde kubika u slijevu Neretve. Danas u Metkoviću možete loviti srdele, lignje, orade... More prodire sve dublje, govori nam skupina zabrinutih mještana neretvanske doline okupljena u dvadesetak udruga. Njih oko tisuću čine inicijativu “Spasimo dolinu Neretve”. 
Svojim aktivnostima nastoje upozoriti na posljedice gradnje Gornjih horizonata u Republici Srpskoj i gradnje hidroelektrane Dubrovnik 2, koje će koristiti vodu otpuštenu iz akumulacije Gornjih horizonata. Projekt je star 60 godina. Njime se žele iskoristiti hidroenergetski potencijali dijela sljeva rijeke Trebišnjice i Neretve.

- U neretvanskoj se dolini svake godine proizvede voća i povrća vrijednog oko 500 milijuna kuna, najviše mandarina. Proizvodnja bi bila ugrožena samo da bi se spasio HEP. Na lijevoj strani Neretve izdašnost vode već je pala na oko 25 posto. Na istočnoj je strani 20 manjih rijeka, pritoka, podzemnih krških izvora koji samu dolinu opskrbljuju vodom - priča Nikola Grmoja iz građanske inicijative. Sami su svjesni da u ovoj fazi gradnje Gornjih horizonata malo toga mogu. Grmoja kaže kako im smeta što građanima nitko ništa ne govori. Ako Hrvatska odobri gradnju hidroelektrane Dubrovnik 2, projektanti Gornjih horizonata mogu početi probijati tunel prema moru kojim će se rješavati milijarda kubika vode. 


- Taj je projekt započet još u bivšoj Jugoslaviji koja ga je, usput rečeno, i zaustavila. No kanadsko-britanski konzorcij koji gradi Horizonte uspio je isposlovati gradnju. Svoje prste u ovome imaju sve vlasti. 

>>> Više pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature