News

Komentari 76

Stručnjaci WHO-a u Wuhanu: Krajnje je nevjerojatno da je virus krenuo iz laboratorija

Stručnjaci WHO-a u Wuhanu: Krajnje je nevjerojatno da je virus krenuo iz laboratorija

Čelnik kineskog tima rekao je da su studije pokazale kako se virus može prenijeti na velike daljine na smrznutim proizvodima što znači da je možda uvezen u Kinu

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) eliminirali su teoriju zavjere da je korona virus proizveden u laboratoriju u kineskom gradu Wuhan.

- Hipoteza o incidentu u laboratoriju ne objašnjava unošenje virusa u ljudsku populaciju - rekao je dr. Peter Ben Embarek, šef istraživanja WHO-a.

- To nije hipoteza koju ćemo predložiti za buduće studije - dodao je.

Prijenos korona virusa s neke prve životinje na drugu prije nego što se zarazio čovjek je 'najvjerojatnija' pretpostavka,  objašnjava Embarek, nakon što su završili istragu u Wuhanu, kolijevci epidemije koja je u svijetu odnijela 2,3 milijuna ljudskih života, prenosi AFP.

Istraživanje njegova tima, otkrilo je nove informacije o virusu no, one nisu dramatično promijenile njihovu sliku o podrijetlu virusa. Nalazi ih upućuju da je virus krenuo od šišmiša (iako nisu uspjeli identificirati životinju), ali nije ni sigurno da je došao iz Wuhana, prenosi RTE.

Čelnik kineskog tima rekao je da su studije pokazale kako se virus može prenijeti na velike daljine na smrznutim proizvodima što znači da je možda uvezen u Kinu. 

Kina zagovara tu ideju tvrdeći da je više puta pronašla korona virus na zamrznutoj hrani iz uvoza.

Liang Wannian rekao je kako nema nikakvih naznaka da je virus bio u Wuhanu prije prosinca 2019. godine kada je bio službeno otkriven.

Dr. Embarek podržao je tvrdnju rekavši prije toga da nema dokaza o velikim epidemijama u Wuhanu.

- Prijenos s neke životinje je vjerojatan, ali ona 'nije još identificirana' - rekao je Wannian, voditelj kineskog izaslanstva.

- U svakom slučaju, pretpostavka bijega koronavirusa iz laboratorija 'jako je nevjerojatna' - objasnio je voditelj izaslanstva WHO-a u Wuhanu.

Neke od svojih otkrića objavili su na Twitter profilima ili u intervjuima.

Međunarodni stručnjaci stigli su u Wuhan 14. siječnja i nakon dva tjedna karantene obišli su ključne lokacije uključujući tržnicu s morskim plodovima Huanan, gdje se zaraza prvo pojavila, kao i Institut za virologiju, koji se bavi istraživanjima korona virusa.

Istražitelji su posjetili bolnice, istraživačke centre i tržnicu s morskom hranom gdje je zabilježen prvi slučaj, no njihovi kontakti u Wuhanu ograničeni su na posjete koje su organizirali kineski domaćini. 

Porijeklo korona virusa postalo je visoko politizirano pitanje nakon međunarodnih kritika upućenih Kini zbog nedovoljne transparentnosti u prvim danima epidemije. Peking zagovara teoriju da je virus možda nastao negdje drugdje.

Članovi WHO-a posjetili su i propagandnu izložbu koja je slavila oporavak Kine od pandemije korona virusa. 

Najčitaniji članci