News

Komentari 0

Studenti Ličko-senjske županije imaju besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja

Studenti Ličko-senjske županije imaju besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja

Županija prvi put daje studentima tu povlasticu, a omogućena je preko ugovora koji je Petry potpisao danas i Uprava HŽ-a prije. Tim se ugovorom županija obvezuje HŽ-u sufinancirati 50 posto cijene prijevoza

Ličko-senjska županija i Hrvatske željeznice osigurale su studentima s prebivalištem u toj županiji besplatno putovanje vlakom do mjesta studiranja, što se smatra demografskom mjerom, priopćeno je u srijedu iz ureda župana Ernesta Petryja.

Postoji stavka za tu namjenu u proračunu, klizna je jer nije poznato koliko će se studenata odlučiti za tu mogućnost, rekao je za Hini Petry, ističući kako to smatra demografskom mjerom, kao i sve mjere za brigu o mladima.

- Smatramo da bi ova povlastica mogla imati i važan kadrovski, odnosno gospodarski učinak, da nakon školovanja mladi ostanu u svojem kraju. Moguće je da će zbog besplatnog prijevoza dio studenata, npr. iz Zagreba, dolaziti kući svakog vikenda, a ne samo jedanput na mjesec ili rjeđe - zaključio je Petry.

Županija prvi put daje studentima tu povlasticu, a omogućena je preko ugovora koji je Petry potpisao danas i Uprava HŽ-a prije. Tim se ugovorom županija obvezuje HŽ-u sufinancirati 50 posto cijene prijevoza redovitim studentima koji imaju prijavljeno prebivalište na području Ličko-senjske županije od mjesta prebivališta do mjesta studiranja u Hrvatskoj.

HŽ daje povlasticu za pola cijene tijekom akademske godine pa će redovitim studentima u to doba usluga željezničkog prijevoza biti besplatna.

Pravo na tu povlasticu za pojedinačna putovanja ostvarivat će se uz pametnu karticu i potvrdu Ličko-senjske županije.

Župan Petry najavio je da će se zauzeti da se takva povlastica uskoro osigura i umirovljenicima koji sada od HŽ-a imaju povlasticu od 50 posto redovite cijene.