Obavijesti

News

Komentari 20

"Studenti nisu dobili novac jer su prijavili preveliki broj sati"

"Studenti nisu dobili novac jer su prijavili preveliki broj sati"
3

Očajni studenti su nakon otkaza i dalje bez plaće. No, ravnateljica NCVOO-a tvrdi da je tome tako jer su oni prijavili veći broj odrađenih sati nego što stoji u evidenciji boravka

VIDEO

Dan nakon što je dvadesetorici studenata podijelila otkaze i pozvala im policiju kako bi ih udaljila sa njihovih, sada bivših radnih mjesta, ravnateljica Nacionalnog centra vanjskog vrednovanja obrazovanja (NCVVO) Maja Jukić službeno se očitovala o tom incidentu.

U njenom priopćenju za javnost stoji kako studentima nije isplaćen novac zato što su pojedini studenti prijavili veći broj odrađenih sati u odnosu na sate koji su zapisani u evidenciji boravka, te da će im honorari biti isplaćeni kada se usklade evidencije.

'Ponudili smo im dio isplatiti odmah, a dio za nekoliko dana'

- Na inzistiranje studenata da im se honorar bez obzira na neusklađenost evidencije boravka u prostorima Centra i prijavljenih sati rada isplati, ponuđeno im je da im se neosporni dio sati koji odgovaraju evidenciji boravka u radnom prostoru isplati odmah, a ostatak za nekoliko dana čim se dobiju potpisani izvještaji odgovornih osoba o obavljenom poslu studenata te nakon što studenti potpišu izjave da su odradili sve navedene sate - stoji u priopćenju.

Studenti su ogorčeni i razočarani 

Ogorčeni studenti u svom obraćanju za javnost  rekli su kako ne smatraju da neće biti isplaćeni, već su razočarani načinom na koji se prema njima odnosilo nakon što su ravnateljicu zamolili da im objasni neusklađenost evidencija.

- Pričalo se po Centru kako sumnjaju da mi njih varamo, da smo zapisali više sati nego što smo odradili -  rekao nam je Luka Jajčinović, jedan od otpuštenih studenata.

- Postoje dvije evidencije. Jedna koja se vodi kod zaštitara, a druga koja se vodi na ulazu u našu, staru zgradu. Nakon nekog vremena rečeno nam je da se ne moramo potpisivati na obje, a zatim su rekli da nas neće platiti zbog neusklađenosti tih evidencija. No, imamo kamere i tamo se sve vidi, tko je kad dolazio i odlazio - priča nam Josip Puljić, još jedan od obespravljenih studenata.

'Pozvala je policiju, a mi radimo pod kamerama i sve se vidi'

Nadalje, u priopćenju Maje Jukić stoji kako su studenti nezadovoljni prijedlogom da im se isplati taj neosporni dio sati, ušli u prostorije gdje se održavaju  ispiti državne mature i zaključali ga prijeteći da će onemogućiti održavanje planiranih ispita  provjere znanja za upis na Medicinski fakultet, te je zbog toga pozvana i policija. Studenti su nam potvrdili da su bili u toj zgradi, ali da je to bilo oko 17:30 sati, za vrijeme njihovog radnog vremena i na njihovom radnom mjestu. 

-  Mi radimo pred kamerama, a ona je pozvala policiju i tvrdila da smo se zaključali u zgradu, a ona ima ključ. Zajedno je sa policajcima ušla u zgradu - ispričala nam je Lucija Curavić, studentica koja je sudjelovala u jučerašnjem konfliktu.

Studenti još uvijek ne znaju kada će, i hoće li, dobiti plaće za svoje odrađene sate, te su ponukani nesretnim događajima uputili pismo javnosti i predsjedniku države u kojem apeliraju na ispravak nepravde koja im je nanesena.

'Optuženi smo da varamo i da smo huligani, a sve se da provjeriti'

- Nakon niza obećanja, nakon gotovo mjesec i pol dana neprestanog 12-satnog rada kako bi se svi ispiti proveli u roku i bez greške, ravnateljica Centra odlučila je stopirati isplatu legitimno i pošteno zasluženih plaća studentima koji su sav taj posao i odradili, a uz obrazloženje kako je nemoguće da smo toliko puno sati odradili, čime nas je i optužila za prevaru. Sramotno je da nakon, što je nova ravnateljica izabrana i pristigla u Centar (pod ne sasvim transparentnim prilikama), samoinicijativno smanjila satnicu studentima na 20 kn, sada nas je još optužila i da smo prevaranti, a u traženju svojih pošteno zarađenih honorara nazivani smo huliganima s ulice i optuženi za tulumarenje u prostorijama Centra od nekih drugih zaposlenika. Ravnateljica Jukić na raspolaganju ima evidenciju s vlastoručnim potpisima svih studenata o vremenu dolaska i odlaska na posao, kao i video zapise nadzornih kamera po kojima se može utvrditi koliko smo i jesmo li izvršavali svoje radne obveze - stoji u priopćenju studenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa