Obavijesti

News

Studenti otvorili Start Up i osmislili aplikaciju za turiste

Studenti otvorili Start Up  i osmislili aplikaciju za turiste
3

Student četvrte godine RIT Croatia, smjera Informacijske tehnologije, Andrej Šarić (22) s dvojicom prijatelja razvio je Libertas App koja pokazuje raspored javnog prijevoza...

VIDEO

I zbog inovativnih ideja studenata RIT Croatia Dubrovnik postaje moderan turistički grad ili kako oni vole reći Smart City (Pametan grad). Student četvrte godine RIT Croatia, smjera Informacijske tehnologije, Andrej Šarić (22) s dvojicom prijatelja razvio je aplikaciju Libertas App koja pokazuje raspored javnog prijevoza u Dubrovniku.

Ideja im je da svojim znanjem što više olakšaju život u gradu, a gostima koji dolaze iz cijelog svijeta serviraju Dubrovnik na dlanu. Iako je Andrej još na fakultetu, s kolegama u rodnom Dubrovniku vodi i Start up koji već sada uspješno posluje. Osmislili su i mobilnu aplikaciiju za pametni parking te turističku interaktivnu kartu kroz grad.

Američki studij Informacijskih tehnologija u srcu Dubrovnika? Da, i to postoji

Kroz cijeli studij većina nastave usmjerena je na praktičan dio, a ne isključivo teorijski. I to je bio najbolji temelj koji smo mogli dobiti. Na RIT-u već nakon druge godine studija studenti pronalaze stručnu praksu u uspješnim firmama. Upravo tako sam i ja imao priliku raditi na projektima u dvije IT firme, u Zagrebu i Dubrovniku. Studente često angažiraju prvotno na manjim projektima, ali čim mentori prepoznaju njihov potencijal otvaraju im se prilike za veće projekte ili poslovnu suradnju nakon završetka studija – objašnjava Andrej. Iako su mentori odmah prepoznali njegov talent i ponudili mu daljnju suradnju, on se ipak odlučio za vlastiti biznis. Nada se da će u bližoj budućnosti on zapošljavati mlade genijalce. Objašnjava da veliku podršku u svim projektima imaju od profesora na RIT koledžu.

Neprocjenjivo iskustvo: Američki profesori i suradnja s najvećim stručnjacima

- Možda najbolji dio iskustva su iskustva koja su nam prenijeli profesori RIT-a koji dolaze iz Amerike. Njihovi savjeti su doista dragocjeni – kazuje Andrej. Njegova mobilna aplikacija Smart Parking trenutno se provodi kao pilot projekt na parkiralištu od 128 parking mjesta.

- Ovom aplikacijom rješavamo noćnu moru svih vozača. Svako parkirno mjesto imalo bi senzore preko kojih će vozači u svakom trenutku (real time) moći točno vidjeti gdje se mogu parkirati. Pa tko ne bi volio znati gdje ima mjesta, da ne mora kružiti gradom – objašnjava student RIT Croatia. On i kolege prepoznali su i ogroman potencijal koji Dubrovnik ima kao popularno turističko odredište. Na Start Up Weekendu izradili su aplikaciju kojom će posjetiteljima omogućiti savršen dan u njihovom gradu – vodiča koji vas vodi na tematske izlete.

- Danas kada uzmete vodiča, on ima predefiniranu rutu koje se u grupi strogo držite. A mnogo ljudi ne želi takvu vrstu vođenja. Želimo poštedjeti turiste muke, da lutaju. Mi im sugeriramo što trebaju vidjeti i kako da do toga dođu i u koje je vrijeme najbolje posjetiti pojedinu atrakciju. Ujedno smo došli do tog kako su i tematski izleti postali doista popularni, primjerice Game of Thrones, te smo došli i realizirali ideju tog ‘hibrida’ vođenja i tematskog izleta – kazuje.

U svemu im pomažu mentori, ali gotovo sav posao mladići, koji su još na fakultetu odrađuju sami. Andrej naglašava kako je za to isključivo zaslužno sve što su na faksu naučili i još uče.

RIT nikad ne bi mijenjao, posebno zbog super organizacije predavanja. Naime, osim stručnih znanja tu stječemo i znanja na koja i najbolji fakulteti često zaboravljaju. Primjerice, međuljudski odnosi, leadership, što mi je kasnije prijeko potrebno kojom god se poslu posvetio. Važno je biti stručnjak u svom području, ali upravo zbog dodatnih znanja koja sam stekao na fakultetu sada sam i dobar šef ili kolega u svojoj firmi – objašnjava.

Zašto ići u Zagreb kad Dubrovnik nudi baš sve – kulturu, zabavu i posao?

Velika prednost je i to što je fakultet samo nekoliko minuta od stare dubrovačke jezgre.

- Pijemo kavu nedaleko fakulteta, blizu starih zidina – jedne od najvećih svjetskih atrakcija, ljeti u Dubrovnik dolaze najbolji svjetski DJ-i... – navodi prednosti života u Dubrovniku Andrej.

Jedini koledž koji osigurava dvije diplome: američku i hrvatsku!

RIT sveučilište se nalazi u Rochesteru, država New York, SAD, globalno je poznato po career-education obrazovanju (studiji su osmišljeni tako da su usmjereni na razvoj karijere studenta).

- Jedini smo američki koledž u Hrvatskoj i naši su studiji jednaki onima koji se izvode na kampusu RIT-a u Americi. Nastava se održava na engleskom jeziku, studenti dobivaju jednako kvalitetno obrazovanje i jednako vrijedne diplome kao i studenti koji studiraju u Rochesteru ili Dubaiju. Također, napomenuo bih da je RIT Croatia jedina visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja studentima po završetku studija dodjeljuje dvije diplome, američku diplomu koju dodjeljuje matična institucija u SAD-u i hrvatsku diplomu koju dodjeljuje RIT Croatia – objašnjava Don Hudspeth, predsjednik i dekan, RIT Croatia.

Fill out my online form.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina