News

Komentari 27

Studenti zahtijevaju besplatna testiranja, Senat zagrebačkog Sveučilišta ih je podržao

Studenti zahtijevaju besplatna testiranja, Senat zagrebačkog Sveučilišta ih je podržao

Na Filozofskom fakultetu prosvjedi zbog uvođenja potvrda, dio fakulteta je već počeo pregledavati Covid-potvrde i kod studenata. Studentski zbor traži da se osigura period od barem 22 dana do uvođenja potvrda

Senat zagrebačkog sveučilišta na prijedlog zagrebačkog Studentskog zbora donio je niz preporuka fakultetima, a koje se tiču uvođenja COVID potvrda za studente. Preporuke se prvenstveno odnose na prijelazno razdoblje od 22 dana do potpune provedbe odluke za studente, te da fakulteti prvi tjedan plaćaju testiranja studentima.

Iz studentskog zbora poručuju kako će se i dalje zalagati za besplatno testiranje u slučaju uvođenja potvrda, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i sastavnicama Sveučilišta. Podsjetimo, prema Odluci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kao i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, studenti nisu obavezni imati Covid-potvrde ili pozitivan test za ulazak na fakultet. No dio fakulteta tu je obavezu već uveo.

'Cijepljeno je više od 90% naših studenata'

Veterinarski fakultet u Zagrebu, a potom i Filozofski, donijeli odluku da će, osim zaposlenika, COVID potvrde ili negativne testove morati imati i studenti, odnosno svi koji dolaze u zgradu fakulteta. Na zagrebačkom Pravnom fakultetu COVID potvrde potrebne su od samog početka akademske godine za predavanja na kojima je više od 100 studenata. Dekan Veterine, Nenad Turk, poručio je kako je više od 90 posto njihovih studenata cijepljeno. 

Manji broj studenata Filozofskog zbog takve odluke prosvjeduje već dva dana, no studenti većinom poštuju odluke svojih fakulteta. S druge strane, Hrvatski studiji odlučili su da neće od studenata tražiti potvrde te je uprava u svom priopćenju napala državu i COVID potvrde proglasila neustavnima.

Ispolitizirana situacija

S druge strane, Hrvatski studiji odlučili su da neće od studenata tražiti potvrde te je uprava u svom priopćenju napala državu i COVID potvrde proglasila neustavnima.

- Podvrgavanje 1443 studenta Fakulteta hrvatskih studija tom režimu radi ulaska u šest zgrada i 21 predavaonicu Fakulteta u kojima se održava nastava vremenski, fizički i kadrovski bilo bi neprovedivo i nesvrhovito. Budući da se cijepljeni osjećaju zaštićenije i opuštenije, a cijepljenje postojećim cjepivima, nažalost, dokazano ne stvara trajnu otpornost na zarazu i ne sprečava prenošenje virusa SARS-CoV-2, čekanje u redovima na predočenje digitalne potvrde o cijepljenju moglo bi biti upravo izvor zaraze - navodi se u priopćenju koje potpisuje dekan Hrvatskih studija Ivo Džinić.

Tko će plaćati testove?

Uprava ovog visokog učilišta čak tvrdi kako je "očita namjera Odluke poticanje pučanstva na cijepljenje" i da se to protivi Ustavu. S druge strane, zaposlenici ovoga fakulteta pitaju zašto dekan na isti način ne štiti njihova prava. Oni, naime, od sutra moraju imati tražene potvrde i držati nastavu uživo. Naši sugovornici to smatraju potpuno besmislenim, ako se isto ne zatraži i od studenata.

Covid-potvrde i testovi su od utorka obavezni i na fakultetima, no zbog kasne odluke Stožera i tu je bilo dosta zbrke. Ministarstvo se ogradilo od toga tko će plaćati testiranja za studenti. Kako su nam rekli, Stožer je jasno poručio da potvrde ili testovi za studente nisu potrebni, pa time nema ni obaveze države da fakultetima podmiruje troškove testiranja studenata. Refundirat će troškove za zaposlene, ali odluka o studentima je isključivo na fakultetima.

Tako, primjerice, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu zasad ne traže Covid-potvrde od studenata. 

- Sva nastava na PMF-u se još uvijek odvija potpuno uživo. Želio bih spomenuti da je Biološki odsjek (jedan od sedam odsjeka PMF-a) nastavu za preddiplomske studije počeo početkom rujna kako bi uspio održati sve laboratorijske vježbe prije eventualnog prelaska na nastavu na daljinu. Ako bi se broj jako povećao, tada bismo najvjerojatnije prešli na online nastavu - pismeno nam je na upit odgovorio Mladen Vuković, prodekan za nastavu PMF-a.

Najčitaniji članci