Obavijesti

News

Komentari 280

Studentima će zabraniti raditi? 'Želimo samo zaštititi radnike'

Studentima će zabraniti raditi? 'Želimo samo zaštititi radnike'
1

Predstavnici sindikata smatraju da pri zapošljavanju studenata najviše pate ljudi koji ne mogu naći stalni posao zbog toga što se studenti i učenici koriste kao jeftina radna snaga

VIDEO

Sindikalisti Vilim Ribić i Krešimir Sever tvrde kako već godinama upozoravaju na praksu pojedinih poslodavaca koji iskorištavaju studente.

- Prije nekoliko mjeseci bio sam s predstavnicima sindikata telekoma u Ministarstvu rada na sastanku. Ondje smo upozorili na činjenicu kako se masovno otpušta stalno zaposlene, a na njihova mjesta se dovode studenti koji isti posao rade za manje novca i davanja po studentskom ugovoru su niža nego za plaće - objašnjava Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata napominjući da se izričito protivi zabrani studentskog rada.

Svjestan je, dodaje, da su zbog teške financijske situacije mnogi studenti prisiljeni raditi kako bi uopće mogli studirati.

- Kada taj rad postaje masovan i nereguliran do mjere koja oduzima samu svrhu studentskog rada, kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi - kazao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Direktno.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sever objašnjava kako već godinama sindikalisti upozoravaju na tu nepoštenu praksu poslodavaca, no tek nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja oformilo radnu skupinu koja bi se trebala baviti tim pitanjem. U radnoj skupini su učenički i studentski predstavnici, no Sever drži da je problem puno širi te da bi u tom tijelu trebali biti i predstavnici sindikata, obrtničke i gospodarske komore te Vlade.

Studenti: 'Preživljavamo od poslova koje radimo'

- Ukoliko zaista planiraju ukinuti mogućnost studentskog rada, to bi za sve studente u Hrvatskoj bilo porazno. Mnogi moji kolege, uključujući i mene, preživljavamo od poslova koje radimo jer nam roditelji ne mogu omogućiti financijsku samostalnost. Bez posla dio studenata ne bi uopće mogao studirati. Sigurna sam da će sve studentske udruge reagirati peticijama i prosvjedima ukoliko nam zabrane rad - ogorčena je Nikolina Biondić, studentica sociologije i predsjednica Slavonske udruge studenata.

Sever kaže kako je već predlagao Vladi da se na razini države stvore posebni fondovi koji bi stipendirali studente i omogućili im akademski napredak.

- Student studira i uči i to mu treba omogućiti. Praksa u kojoj radi da bi studirao njemu ne koristi jer poslodavac traži da je na poslu osam ili više sati, čime nema vremena za studentske obveze. Dio poslodavaca govori studentima da će im dati otkaz kad diplomiraju, pa su zapravo konkurencija sami sebi - zaključio je Sever.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 280
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a