Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
280 komentara

Studentima će zabraniti raditi? 'Želimo samo zaštititi radnike'

Predstavnici sindikata smatraju da pri zapošljavanju studenata najviše pate ljudi koji ne mogu naći stalni posao zbog toga što se studenti i učenici koriste kao jeftina radna snaga

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
280 komentara

Sindikalisti Vilim Ribić i Krešimir Sever tvrde kako već godinama upozoravaju na praksu pojedinih poslodavaca koji iskorištavaju studente.

- Prije nekoliko mjeseci bio sam s predstavnicima sindikata telekoma u Ministarstvu rada na sastanku. Ondje smo upozorili na činjenicu kako se masovno otpušta stalno zaposlene, a na njihova mjesta se dovode studenti koji isti posao rade za manje novca i davanja po studentskom ugovoru su niža nego za plaće - objašnjava Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata napominjući da se izričito protivi zabrani studentskog rada.

Svjestan je, dodaje, da su zbog teške financijske situacije mnogi studenti prisiljeni raditi kako bi uopće mogli studirati.

- Kada taj rad postaje masovan i nereguliran do mjere koja oduzima samu svrhu studentskog rada, kada on postaje manipulacija na štetu države i radnika, onda sam za ukidanje takve prakse. Studentski rad treba vratiti svojoj svrsi - kazao je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja za Direktno.hr.

Sever objašnjava kako već godinama sindikalisti upozoravaju na tu nepoštenu praksu poslodavaca, no tek nedavno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja oformilo radnu skupinu koja bi se trebala baviti tim pitanjem. U radnoj skupini su učenički i studentski predstavnici, no Sever drži da je problem puno širi te da bi u tom tijelu trebali biti i predstavnici sindikata, obrtničke i gospodarske komore te Vlade.

Studenti: 'Preživljavamo od poslova koje radimo'

- Ukoliko zaista planiraju ukinuti mogućnost studentskog rada, to bi za sve studente u Hrvatskoj bilo porazno. Mnogi moji kolege, uključujući i mene, preživljavamo od poslova koje radimo jer nam roditelji ne mogu omogućiti financijsku samostalnost. Bez posla dio studenata ne bi uopće mogao studirati. Sigurna sam da će sve studentske udruge reagirati peticijama i prosvjedima ukoliko nam zabrane rad - ogorčena je Nikolina Biondić, studentica sociologije i predsjednica Slavonske udruge studenata.

Sever kaže kako je već predlagao Vladi da se na razini države stvore posebni fondovi koji bi stipendirali studente i omogućili im akademski napredak.

- Student studira i uči i to mu treba omogućiti. Praksa u kojoj radi da bi studirao njemu ne koristi jer poslodavac traži da je na poslu osam ili više sati, čime nema vremena za studentske obveze. Dio poslodavaca govori studentima da će im dati otkaz kad diplomiraju, pa su zapravo konkurencija sami sebi - zaključio je Sever.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message