Obavijesti

News

Komentari 8

Studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti ukidaju- radijsko novinarstvo?!

Studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti ukidaju- radijsko novinarstvo?!

Dekan Andrija Henjak tumači kako su dosadašnji predavači otišli, a fakultet nije osigurao nove za izborni predmet na 3. godini. Kako kaže, to je uobičajeno, no studenti upozoravaju kako je to temelj njihove struke

VIDEO

Fakultet političkih znanosti od jeseni privremeno ukida usmjerenje radijskog novinarstva, vijest je koja je šokirala studente novinarstva na tom fakultetu. To je izborni kolegij na 3. godini koji upisuju brojni studenti. Rasprava traje već neko vrijeme, a objavu je o protivljenju ukidanja smjera u prvih sat vremena podržalo preko 150 studenata na Teams grupi fakulteta.
- Nebuloza je da ukinu kolegij za medij koji je temelj današnjeg medijskog okruženja - rekao nam je student druge godine studija novinarstva.

'Predavači rade druge stvari'

O svemu smo razgovarali s dekanom FPZG-a Andrijom Henjakom, koji ističe da općenito imaju nedostatak nastavnika koji bi izvodili novinarske kolegije. Kazao je da je teško naći predavače u tom području koji bi htjeli raditi na na fakultetu, te koji bi to mogli odraditi kvalitetno.
- Oni rade druge stvari i ne mogu se posvetiti studentima i nastavi u potpunosti - kazao je dekan, te dodao da je zamrzavanje izbornih predmeta uobičajeno kad nema nastavnika.

Henjak objašnjava da vanjski suradnici koji su do sada izvodili tu nastavu više neće raditi na fakultetu. No dekan glavnu odgovornost prebacuje na Odsjek za novinarstvo i medijsku produkciju koji, kako je rekao, "nije kreirao kadrove i vodio računa o tome". Predmet će uvrstiti u nastavu kad nađu predavače.

S Odsjeka nam zasad nisu odgovorili. Studenti s druge strane odgovornost vide i u dekanu.
- On je dekan, odgovoran je za cijeli fakultet, ne za jedno usmjerenje - kaže nam jedan od studenata.

Kako nam kažu, čini se da problem nije samo u predavačima. Radio Student, koji je "dijete" ovog fakulteta i jedan je od važnijih neovisnih radijskih programa, nakon renoviranja zgrade fakulteta bit će prebačen u podrum. 

Zagreb: Ekipa Radio Studenta na Fakultetu politi?kih znanosti

'Nema predavača, ali ni novca'

Dekan nam je još pojasnio i kako je vanjske suradnike do sada financirao fakultet vlastitim sredstvima, a uprava je procijenila da "ih više nema svrhe financirati". Fakultet je trenutno u najmu na novoj lokaciji zbog oštećenja stare zgrade u potresu.
- Moramo se racionalno ponašati s resursima - rekao je Henjak kojem je problem i "labavi ugovorni odnos" s vanjskim suradnicima. Oni mogu završiti rad na fakultetu kad žele, a fakultet "nema nadzora" nad njihovim načinom rada.
- Kad govorimo o kolegijima koji se odnose na usmjerenje, bitno je da je naglasak na praktičnom radu, što je kod nas i bio slučaj. Kako ćemo sad raditi audio reportaže, radijske emisije - rekao je student koji je upravo završio treću godinu studija.

Više politologije nego novinarstva

Osim ukidanja jednog od temeljnih usmjerenja struke, studenti se žale na sve slabiju raznovrsnost kolegija na studiju novinarstva. I sam dekan je potvrdio da studenti novinarstva slušaju više od 40 posto politoloških kolegija. No, za njih tvrdi da doprinose obogaćivanju obrazovanja budućih novinara zbog raznih znanstvenih polja koja se obrađuju - ekonomija, sociologija, psihologija.
- Ja sam upisao novinarstvo, a ne politologiju. Sad upisujemo treću godinu i dalje nam se nameću politološki kolegiji. Samo želim slušati o novinarstvu i postati bolji novinar, to je sve, ne tražim previše, ili tražim - pitaju se student FPZG-a i njegove kolege.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...