Obavijesti

News

Komentari 1

Studija Centra za otpad Lučino razdolje i dalje najstroža tajna

Studija Centra za otpad Lučino razdolje i dalje najstroža tajna
1

Iz inicijative Srđ je naš optužili su dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića za 'petljanja i laganje', jer građani i dalje ne znaju koliko će koštati taj centar niti odlaganje po toni otpada

VIDEO

Iz inicijative Srđe je naš optužili su u ponedjeljak dubrovačko-neretvanskog župana Nikolu Dobroslavića za 'petljanja i laganje' jer se, tvrdi, studija izvodljivosti županijskog Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju i dalje drži najstrožom tajnom, pa građani i lokalne sredine ne znaju koliko će koštati taj centar niti odlaganje po toni otpada.

Koordinator inicijative Srđ je naš Đuro Capor priopćio je da, ako je vjerovati očitovanju iz Ureda župana, Dubrovačko-neretvanska županija i župan Dobroslavić navodno ili nemaju studiju izvedivosti na kojoj se projekt centra za gospodarenje otpadom temelji ili ne znaju gdje se ona nalazi.

- Kao zabrinuti građanin ne mogu se ne zapitati znaju li u Županiji što rade, koliko će građane ukupno koštati Centar za gospodarenje otpadom i koliko će odlaganje po toni otpada koštati pojedine gradove i općine? Na ova pitanja javnost ima pravo dobiti odgovor, a ne petljanja i laganje od strane izabranih dužnosnika koje svi skupa predobro plaćamo - istaknuo je Capor.

Upozorio je kako, osim moguće ekonomske promašenosti na koje studija izvodljivosti može dati odgovor, projekt prate još značajniji rizici i ekološke nepoznanice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 - Istraživanja krškog podzemlja na lokaciji centra za gospodarenje otpadom provedena su 2010. godine. Fluorescentna boja izlivena na lokaciji Lučinog razdolja za manje od 48 sati završila je na Bistrini i u Malostonskom zaljevu. Nezadovoljna takvim rezultatima, Županija je naručila naknadna hidrološka testiranja, provedena 2013. godine, ne bi li dokazala da ocjedne vode iz Lučinog razdolja neće završavati u Malostonskom zaljevu niti u okolnim vodocrpilištima. Na rezultatima tih naknadnih istraživanja temelji se suglasnost Ministarstva na projekt - naglašava Capor.

Osim toga, dodaje, omogućavanjem špekulativne turističke izgradnje na lokaciji Dube Stonske ili izgradnjom centra za gospodarenje otpadom u blizini Malostonskog zaljeva, župan Dobroslavić i županija neodgovorno ugrožavaju uzgoj školjaka i egzistenciju stotinu obitelji koje o tome ovise. 

 Znanstvenici iz Instituta koji se neposredno bavi Malostonskim zaljevom, kao i iz HAZU-a su u više navrata upozoravali na ranjivost jedinstvenog eko-sustava kojega bi onečišćenje moglo bespovratno uništiti, navodi Capor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag