Obavijesti

News

Komentari 51

Suđenje za ubojstvo Torcidaša: Imao je nož, vikao da je ubojica

Suđenje za ubojstvo Torcidaša: Imao je nož, vikao da je ubojica
4

Svjedok nije kazao zbog čega je došlo do te tučnjave. Na kraju je pred sucem Vladimirom Živaljićem (pokazao je veliko razumijevanje i suosjećanje prema mladićima koji su svjedočili nasilnoj smrti...

VIDEO

Svjedoci posljednjih minuta života Ivana Mate Blaževića, 23-godišnjeg Torcidaša poznatijeg pod nadimkom Blato, a za čije je ubojstvo optužen Nikola Gusić Janjić (25), govorili su pred Županijskim sudom u Splitu u nastavku suđenja. Ročište je inače započelo tako što je u spis priložen imovinsko-pravni zahtjev obitelji ubijenog mladića prema optuženom u iznosu od po 220 tisuća kuna za roditelje te po 75 tisuća kuna za sestre.

Nikola Hasan (27) je bio dobar prijatelj s Blatom, a znao je i Gusića Janjića. Te noći 11. kolovoza 2017. godine u kafić Reket u Stobreču je došlo 15-ak navijača, dvije cure koje su bile u lokalu su im puštale muziku i atmosfera je bila divota, kazao je Hasan.

'Vidio sam Ivana kako krvari i mladića s nožem pored njega'
'Vidio sam Ivana kako krvari i mladića s nožem pored njega'

- Pozdravio sam ga s “di si imenjače”, kratko sjeo s njima za stol i porazgovarao. Poslije me Blato pitao “odakle mu je poznat”, a kada je Nikola nakratko izašao iz kafića, otišao sam s njim. Pokazao mi je veliki nož ispod majice, drška mu je bila do prsiju i rekao “nemoj da mi se netko približava”. Kasnije mi je opet Blato rekao da mu se Nikola mora ispričati, a kad sam otišao pitati Gusića Janjića o čemu je riječ, kazao mi je da zna kako mu se treba ispričati, kako zna da je kriv i da se mogu sutra naći na kavi. Utoliko je Nikola izašao vani, netko je povikao “eno ga bježi!”. Svi su potrčali vani, nisam mogao zaustaviti Blatu ni ostale,..

Split: Suđenje Nikoli Gusiću Janjiću osumnjičenom za ubojstvo člana Torcide

I danas je Nikolu Hasana sjećanje na tragediju potreslo, zaplakao je u jednom trenutku. Deset dana nakon ubojstva nije mogao zaspati, pitao se jeli mogao nešto drugo učiniti kako do kobnog ishoda ne bi došlo.

U šoku zbog gubitka prijatelja bio je i Damir Omrčen (20), ustvrdivši kako boljeg momka od Blata nikad nije upoznao, koji ne samo da nije sudjelovao u tučnjavama nego, ako bi se koja i dogodila, pokušavao je smiriti situaciju. Njegov iskaz je međutim bio nešto drugačiji od Hasanovog.

'Neka dođe i klekne pred mene, tek onda ću mu sve oprostiti...'
'Neka dođe i klekne pred mene, tek onda ću mu sve oprostiti...'

Tvrdi kako djevojke i dva mladića koje su zatekli u kafiću nisu htjeli puštati pjesme koje bi njihova skupina “naručila”. Pa tako ni “Prvu ljubav”, što je zaželio Blato, već su ih ignorirali.

- Čuo sam kako Blato govori “oću da mi se ispriča!”. Kako sam bio vani, na terasi kafića, tada nisam znao pojedinosti, samo znam da su odjednom svi izašli i krenuli makadamskim puteljkom prema zidiću. Dok sam se progurao do Blata, vidio sam veliki nož u desnoj ruci, mladić je vikao “ja sam ubojica!”, a Blato se srušio. Nisam vidio trenutak kada je uboden. Pokušavao sam majicom zaustaviti krvarenje, održavali smo ga u svjesnom stanju dok nije došla Hitna pomoć. Do svađe možda ne bi došlo da su htjeli ispuniti glazbene želje. Tek poslije sam doznao da se ona isprika odnosila na neki prethodni konflikt.

Split: Suđenje Nikoli Gusiću Janjiću osumnjičenom za ubojstvo člana Torcide

O tom ranijem sukobu nešto više je znao Zvonimir Lovrić. “Dogodilo se to na Veliki Petak, kada je skupina momaka krvnički cipelarila Antu Prološčića zvanog Šerif. U pomoć mu je pritekao Gusić Janjić, i mene su napali kada su shvatili da sam s njima... Bili su organizirani i uigrani, čekalo ih je auto s kojim su otišli.”

Suđenje za ubojstvo mladog torcidaša počinje 19. rujna
Suđenje za ubojstvo mladog torcidaša počinje 19. rujna

Svjedok nije kazao zbog čega je došlo do te tučnjave. Na kraju je pred sucem Vladimirom Živaljićem (pokazao je veliko razumijevanje i suosjećanje prema mladićima koji su svjedočili nasilnoj smrti prijatelja) potiho rekao kako je par dana prije ubojstva Blata pričao s jednim iz te ekipe od kojeg je doznao kako “planiraju osvetu za tučnjavu”.

Nije znao imena niti nešto konkretnije pa taj dio nije ušao u zapisnik. Tučnjava dva dana prije Uskrsa već se u iskazima ranijih svjedoka spominjala kao uzrok netrpeljivosti – Blato je bio u skupini, a Gusić Janjić je “potegao” nož, što je navodno bio razlog za ispriku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature