News

Komentari 24

Sud Bandiću poručio da njegovo ime može nositi svatko: Ono još nema konotacije kao Hitler...

Sud Bandiću poručio da njegovo ime može nositi svatko: Ono još nema konotacije kao Hitler...

Gradonačelnik Milan Bandić i Ministarstvo uprave su odrekli Juričanu pravo da se zove po 20-godišnjem vladaru Zagreba. Drže da bi time on vrijeđao i osjećaje građana?! Sud je zauzeo sasvim drugačije stajalište...

Iako je pomalo zaboravljeno, redatelj Dario Juričan nastavlja pravnu bitku da se smije zvati Milan Bandić. I početkom mjeseca je dobio još jednu pravnu bitku na tom putu, a jutros je objavio i presudu Upravnog suda. Podsjetimo, prije godinu i pol dana, Juričan je promijenio ime u Milan Bandić i s imenom jednakim onom zagrebačkog gradonačelnika je planirao u predsjedničku kampanju. U međuvremenu je tadašnje Ministarstvo uprave na čelu s Ivanom Malenicom ukinulo njegovo pravo, a nakon što je sud poništio Maleničino rješenje, Ministarstvo uprave opet nije dalo za pravo Juričanu nego je uvažilo argumente gradonačelnika Bandića. Sada je Upravni sud ponovno poništio Maleničino o rješenje, a Juričan je objavio presudu na Facebooku.

Možda najurnebesnije tumačenje suda odnosi se na pobijanje gradonačelnikovog argumenta da je zabranjeno promijeniti ime osim ako je ono uvredljivo ili se tim imenom vrijeđaju slobode i osjećaji građana. Zanimljivo je da je uopće Milan Bandić potegnuo taj argument, a isti stav je zauzelo i Ministarstvo uprave. Upravni sud je povukao paralelu s Hitlerom i Mussolinijem u svom obrazloženju, a navodi i da se svatko može zvati po političaru.

- Zainteresirana osoba Milan Bandić pogrešno tumači smisao navedene iznimke, jer se iznimka odnosi na ona imena kojima bi se vrijeđali drugi ljudi, pravni poredak i javni moral, ukoliko bi se radilo o želji npr. da se osobno ime promijeni u Adolf Hitler ili Benito Mussolini, dok samo ime Milan Bandić za sada u Republici Hrvatskoj nema takve konotacije, a što je sud također istakao u ranijoj presudi. Slijedom iznesenog, u Republici Hrvatskoj jednako se dopušteno zvati Ivan Horvat i Milan Bandić, kao i imenom bilo kojeg drugog političara, pri čemu je irelevantno koliko još ljudi se tako u Hrvatskoj zove, bez obzira radi li se o jednom ili tisuću osoba s istim imenom, nitko te osobe neće smatrati zainteresiranim osobama u postupku promjene imena druge osobe, niti se takve osobe u upravnim postupcima promjene imena pozivaju da daju svoje dopuštenje da se netko zove isto kao i oni - navodi u obrazloženju Upravni sud i dodaje da se promjenom imena Juričana u Milan Bandić ne zadire u prava gradonačelnika. 

Dodatno, Ministarstvo uprave mora Dariju Juričanu nadoknaditi trošak upravnog postupka u visini 6.250 kuna.

Ovaj slučaj još nije okončan jer ostaje mogućnost žalbe na Visokom upravnom sudu. Ali ako Juričan uspije dobiti ime, za lokalne izbore bi opet mogao složiti program temeljen na širenju korupcije i prezentirati ga pod imenom: Milan Bandić.

Najčitaniji članci