Obavijesti

News

Komentari 78

Sud odbio banke: Povrijedile su interese i prava svojih klijenata

Sud odbio banke: Povrijedile su interese i prava svojih klijenata
1

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita

VIDEO

Vrhovni sud donio je presudu kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača - Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Pokretanje videa...

01:24

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno.

Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja.

'Svatko individualno ima pravo zatražiti kompletnu restituciju'

- To znači da je slučaj Franak kolektivno završen i da sada svatko individualno ima pravo zatražiti kompletnu restituciju. Sud EU smatra da su ugovori koji imaju ništetnu valutnu klauzulu kompletno ništetni pa će Vrhovni sud i o tome morati uskoro donijeti odluku jer obeštećenje za ništetan ugovor je za 100 posto veći nego za obeštećenje na temelju kamate i valute. Vrhovni sud mora odlučiti i o načinu obeštećenja za konvertirane kredite, a ja se nadam i da će uskoro modernizirati svoj zastarjeli stav o zastari potraživanja jer sud EU smatra da se ne smije biti zastare potraživanja na temelju nepoštenih ugovora, a ja ću kao saborski zastupnik Snage pokušati ishoditi zakonsko rješenje za sustavno obeštećenje izvansudskim putem na što država ima pravo na temelju direktive 93/13 a za što sam i osobno dobio potvrdu Europske komisije - rekao nam je Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage.

'Ovo je sada temelj za naše sadašnje i buduće privatne tužbe'

- Ovo je konačna i velika, zapravo najveća pobjeda svih frankera, moralno i pravno, završetak velike sage o kolektivnoj tužbi. Banke praktički više nemaju nikakvih mogućnosti pobijanja pravomoćne presude, jer na Ustavnom sudu je već poznat stav koji ne ide u korist banaka. Ovo je sada temelj za naše sadašnje i buduće privatne tužbe, jer kolektivna presuda ima praktički snagu presedana, pa niži sudovi sada moraju suditi u skladu s kolektivnom presudom, odnosno u korist potrošača, a u skladu sa Zakonom o parničnom postupku i Zakonu o zaštiti potrošača - rekao je Denis Smajo, suradnik Udruge Potrošač.

Marić ne želi komentirati odluku Vrhovnog suda 

Ministar financija Zdravko Marić nije htio u utorak komentirati odluku Vrhovnog suda o odbijanju zahtjeva banaka za revizijom u slučaju kredita vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak (CHF).
Nisam stigao pročitati odluku, nego samo vidio naslov pa ju ne mogu komentirati, rekao je Marić u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

Na upit je li nakon serije odluka na nižim razinama u korist potrošača i broja podnesenih tužbi sada trenutak da se razmisli o nekom zakonskom rješenju, Marić je rekao kako se "ne bi zaletavao s nekom prevelikom ili jakom izjavom".

Znate što je učinila predzadnja Vlada, koja je zakonskim rješenjem pokušala nešto učiniti, a evidentno ima reperkusija toga, tako da dalje od toga ne idem, kazao je Marić.

Upitan što bi presuda mogla značiti za banke Marić je rekao da mu je teško predvidjeti ičije poteze.

"Svatko će raditi ono što misli da treba raditi, a što se tiče efekata na državu, znate i sami od početka što je, kako je i na koji način situacija vis-a-vis države", kazao je.

Neke su banke tužile državu, postoje neki arbitražni postupci i sporovi, koji su u nekakvom svom procesu, zaključio je Marić.

Pokretanje videa...

00:48
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 78

VIDEO

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili
NEUGODNJAK NA SVEČANOSTI

VIDEO Milanović krenuo prema Plenkoviću, pogledajte kako je reagirao. Nisu se ni pozdravili

Milanović i Plenković nisu se pozdravili, ni rukovali. Kimnuli su si glavom

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča
NE IZGLEDA DOBRO

Pogledajte oluju koja je stigla u Hrvatsku! U dijelovima Zagreba pljusak, u Slavoniji moguća tuča

DHMZ je dodao i osječku regiju pod žuti alarm te označio i moguću tuču. Ranije su alarm objavili za zagrebačko, karlovačko i gospićko područje
Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija
UŽIVO: 24SATA U OSIJEKU

Užas u Slavoniji: Izrešetan auto sportskog direktora Osijeka, oglasili se HNS, Boto i policija

U automobil je s prednje strane u vjetrobransko staklo na mjesto vozača ispaljeno 7 hitaca.