News

Komentari 74

Sud oslobodio Dylana krivnje za govor mržnje protiv Hrvata

Sud oslobodio Dylana krivnje za govor mržnje protiv Hrvata

Izdavač francuskog izdanja Rolling Stonea, kojemu se sudilo zbog Dylanove izjave koju su francuski Hrvati smatrali uvredljivim govorom mržnje, prošao je nekažnjeno

Izdavač francuskog izdanja magazina Rolling Stone, kojemu se sudilo zbog izjave Boba Dylana koju su francuski Hrvati smatrali uvredljivim govorom mržnje, prošao je nekažnjeno. 

Sud u Parizu jučer je odbacio tužbu, ali prema riječima odvjetnika Ivana Jurašinovića učinio je to zbog pravnih formalnosti, ne ulazeći u bit spora, javlja Večernji list.

Naime, sud je zaključio da Predstavničko vijeće hrvatskih ustanova i hrvatske zajednice Francuske (CRICCF), udruga koja je podnijela tužbu, nije uskladilo svoj statut sa zakonom na koji se poziva u tužbi.

Ranije, u istražnom postupku, odgovornosti je oslobođen i Bob Dylan koji se branio argumentom da on nije autorizirao intervju za objavu u Francuskoj, već je dao intervju za američko izdanje Rolling Stonea, čime formalno ne podliježe strogim francuskim zakonima o sprečavanju govora mržnje.

Podsjetimo, CRICCF je pokrenuo tužbu zbog Dylanove izjave u kojoj je rekao: "Ako u svojoj krvi imate (naslijeđe, op.a.) robovlasnika ili pripadnika Ku Klux Klana, crnci to mogu osjetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv, ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv". 

Najčitaniji članci