Obavijesti

News

Komentari 116

Sud umanjio kaznu ocu koji je ubio bolesnu kćer iz milosrđa

Sud umanjio kaznu ocu koji je ubio bolesnu kćer iz milosrđa
1

Joso Gregurić je u obrani tvrdio kako je u očima kćeri iščitavao molbu da je riješi muka. No, hrvatski zakon ne poznaje ubojstvo iz milosrđa pa ipak mora u zatvor

VIDEO

Vrhovni sud smanjio je kaznu Josi Greguriću (58), ocu koji je iz milosrđa ubio svoju kćer Marijanu (23), a koji je bio osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu pa će sada šest mjeseci morati u zatvor, a godinu i pol dana će biti na uvjetnoj  s rokom kušnje od tri godine. 

Vrhovni sud odbio je žalbu državnog odvjetnika koji je tražio da Gregurić odleži dvije godine zatvora, a odbio je i dio žalbe u kojem je Gregurić tvrdio da je Županijski sud u Sisku pogrešno utvrdio činjenično stanje te na njegovu štetu povrijedio Kazneni zakon. Gregurića su nepravomoćno osudili  za ubojstvo, a ne za usmrćenje iz članka 112. Kaznenog zakona koji kaže "Tko usmrti drugoga na njegov izričit i ozbiljan zahtjev iz suosjećanja zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine".

Gregurić je u obrani tvrdio kako je u očima kćeri iščitavao molbu da je riješi muka, no Vrhovni sud mišljenja je kako stanje u kojemu je bila Marijana, a  tri je godine bila u stanju vegetativne kome "isključuje mogućnost upućivanja izričitog i ozbiljnog zahtjeva za usmrćenje kakav je propisuje Kazneni zakon".

Spavao je uz kćerkinu postelju

Podsjećamo, Marijana je bila  manekenka i sportašica no odjednom se razboljela. Tijekom 2009. su je počele mučiti glavobolje i liječnici su joj otkrili složenu anomaliju žila u središtu mozgaIako su je operirali tri puta, nisu joj uspjeli pomoći. S operacije u Zagrebu u Sisak se vratila potpuno nepokretna, nije se mogla koristiti ni invalidskim kolicima. Od tada je vegetirala. Otac je preuzeo brigu oko kćeri i spavao uz njenu postelju sve do 8. listopada 2012. kada je kćeri dao lijekove od kojih je preminula. U to vrijeme i sam se razbolio te mu se razvio tumor mjehura, a nakon svega pokušao se i ubiti. Taj očajnički čin objasnio je time što mu se nagomilalo sve te tri godine u kojima se brinuo o kćeri i obilazio bolničke centre.

Na suđenju u Županijskom sudu u Sisku dva puta bio je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora i godinu dana uvjetno s rokom kušnje od tri godine s time da je morao platiti troškove suđenja i paušal u iznosu 21.245 kuna

Prema obrazloženju predsjednice sudskog vijeća Melite Avedić, Gregurić je bio osuđen na najmanju moguću kaznu za ubojstvo. Ono što je nepobitno utvrđeno je da je Gregurić ubio svoju kćer tako što joj je kroz sondu za hranjenje dao neutvrđenu količinu tableta te joj prerezao krvne žile. Sutkinja je naglasila da je Marijana tri godine vegetirala i da se radi o velikoj obiteljskoj tragediji, ali je naglasila da hrvatski zakoni ne poznaju ubojstvo iz milosrđa zbog čega je nemoguće izbjeći kaznu zbog počinjenja ubojstva. Zbog mnogih olakotnih okolnosti, među kojima je i činjenica da je Gregurić bio bitno neubrojiv, sud je donio najblažu moguću kaznu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa