Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Divljak se žali: Sudac mi je u zatvoru rekao 'ja ću ti suditi'

Smatramo kako u ovom kaznenom predmetu postoji sumnja u nepristranost sudaca, odnosno predsjednika sudova - rekao je Korljan, Kovačevićev odvjetnik...

Zadar: Počelo suđenje Darku Kovačeviću optuženom za premlaćivanje djevojke
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
134 komentara

Andrej Korljan, odvjetnik Darka Kovačevića Daruvarca, optuženog za premlaćivanje mlade Zadranke u lipnju, zatražio je u četvrtak na početku suđenja izuzeće od obavljanja sudačke dužnosti raspravnog suca Tomislava Šimića, predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov, kao nadležne za odlučivanje o izuzeću suca Šimića, Ivane Klišmanić, sutkinje Općinskog suda u Zadru i zamjenice predsjednice Općinskog suda u Zadru i Borisa Babića, predsjednika Županijskog suda u Zadru kao nadležnog za odlučivanje o izuzeću predsjednice Općinskog suda u Zadru Ane Mišlov.

- Smatramo kako u ovom kaznenom predmetu postoji sumnja u nepristranost navedenih sudaca, odnosno predsjednika sudova - rekao je Korljan.

Posebno važnom istaknuo je okolnost da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio okrivljenika u zatvorskoj ćeliji broj 4 Zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će ga on suditi, te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje, javlja Zadarski.hr.

Zadar: Počelo suđenje Darku Kovačeviću optuženom za premlaćivanje djevojke POČELO SUĐENJE Divljak na sudu: Tinejdžericu je brutalno unakazio šakama...

- Tom prigodom sudac Šimić izravno se obratio okrivljeniku ispred njegovih zatvorskih cimera, te u nazočnosti pravosudnog policajca. Okrivljenik je ostao zatečen ovakvim postupanjem raspravnog suca, shvatio ga na neki način kao prijetnju koja je kod njega apsolutno stvorila dojam pristranosti suca i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje - rekao je.

Štoviše, kako je naglasio, ovaj posjet suca Šimića okrivljeniku u zatvorskoj ćeliji dogodio se prije nego što je okrivljenik primio rješenje optužnog vijeća o potvrđivanju optužnice, što znači da je raspravni sudac, čim je saznao da mu je predmet dodijeljen u rad, odmah pohitao u zatvor kako bi suđenje najavio okrivljeniku prije nego što je ovaj uopće mogao znati tko mu je dodijeljen za raspravnog suca jer još nije primio odluku o potvrđivanju optužnice.

"Zbog postojanja navedenih okolnosti, u skladu s recentnom sudskom praksom, posebno Europskog suda za ljudska prava, egzistira legitimna sumnja u nepristranost raspravnog suca Tomislava Šimića koja je sama po sebi dovoljna i predstavlja razlog za izuzeće. Prema sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava od velikog je značaja u demokratskom društvu povjerenje koje u sudove ima javnost"- rekao je Andrej Korljan.

Možda vas zanima i ovo:
Message