Obavijesti

News

Komentari 0

Sudanski premijer Hamdok u ostavci još se nada tranziciji

Sudanski premijer Hamdok u ostavci još se nada tranziciji

Sudanski premijer Abdalla Hamdok koji je podnio ostavku u nedjelju, šest tjedana otkako se vratio na dužnost u dogovoru s vojnim vrhom koji je izveo udar, još se nada uspjehu tranzicije prema demokraciji

VIDEO

Hamdok nije uspio imenovati vladu dok su se nastavili prosvjedi protiv vojnog preuzimanja u listopadu, a u obrazloženju svoje ostavke rekao je da je potrebna rasprava za okruglim stolom kako bi se dogovorio novi sporazum sudanske političke tranzicije.

"Odlučio sam vratiti odgovornost i najaviti svoju ostavku kao premijera, te dati šansu drugom muškarcu ili ženi ove plemenite zemlje da joj pomogne premostiti ono što je ostalo od tranzicijskog perioda prema zemlji građanske demokracije", rekao je Hamdok u televizijskom obraćanju.

Sjedinjene Države pozvale su sudanske lidere da osiguraju civilnu vlast i okončaju nasilje prema prosvjednicima nakon Hamdokove ostavke koja je sudansku političku budućnost bacila još dublje u nesigurnost, tri godine nakon ustanka kojim je svrgnut dugogodišnji čelnik Omar al-Bašir.

Sudanska vojska vratila na vlast svrgnutog premijera Hamdoka
Sudanska vojska vratila na vlast svrgnutog premijera Hamdoka

"Nakon ostavke premijera Hamdoka, sudanski čelnici trebaju nesuglasice staviti na stranu, postići suglasje i osigurati kontinuiranu civilnu vlast", napisao je Ured za afrička pitanja iz američkog State Departmenta na svom Twitteru.

Ekonomist i bivši dužnosnik Ujedinjenih naroda, cijenjen u međunarodnoj zajednici, Hamdok je postao premijer prema sporazumu o podjeli vlasti između vojske i civila poslije svrgnuća Omara Bašira.

Nakon što ga je vojska smijenila i stavila u kućni pritvor tijekom puča 25. listopada, Hamdok je u studenom vraćen na vlast, no to su osudili mnogi u civilnoj koaliciji koja ga je prethodno podržavala, kao i prosvjednici koji su nastavili masovne demonstracije protiv vojne vladavine.

U nedjelju je rekao da je uzalud pokušavao postići suglasje između duboko podijeljenih frakcija, što bi omogućilo završetak mirovnog procesa potpisanog s nekim pobunjeničkim skupinama 2020., te pripremu za izbore 2023.

U Sudanu ubili najmanje 14 prosvjednika protiv puča
U Sudanu ubili najmanje 14 prosvjednika protiv puča

"Trudio sam se što sam bolje mogao spriječiti zemlju da ne potone u katastrofu, a danas je na opasnoj prekretnici koja prijeti njezinoj opstojnosti", rekao je.

Upozorio je na rascjepkanost političkih snaga i na sukobe njezine civilne i vojne sastavnice u procesu tranzicije.

"Unatoč svemu što je učinjeno kako bi se postigao konsenzus to se nije dogodilo", istaknuo je obraćajući se naciji.

Najmanje su tri osobe poginule u nedjelju u Khartoumu u prosvjednoj povorci protiv vojne vlasti u kojoj su ponovo sudjelovale tisuće ljudi unatoč potpunom prekidu komunikacija i raspoređivanju velikog broja naoružanih vojnika.

Broj ubijenih prosvjednika nakon puča generala Abdela Fattaha al-Burhana 25. listopada popeo se na 57, navodi liječnički odbor povezan s prosvjednicima.

SAD sudanskoj vojsci: Ne budite nasilni prema prosvjednicima
SAD sudanskoj vojsci: Ne budite nasilni prema prosvjednicima

Među ekonomskim reformama koje je Hamdok nadgledao bili su uklanjanje skupih potpora za gorivo i oštra devalvacija valute.

Te reforme su omogućile Sudanu da se kvalificira za otpis barem 56 milijardi dolara stranog duga, dok je dugotrajna ekonomska kriza počela pokazivati znakove olakšavanja. Puč je doveo u sumnju sporazum o otpisu duga te je zamrznuo obimnu zapadnjačku pomoć Sudanu.

Kad se u studenom vratio na premijersko mjesto, Hamdok je rekao da želi očuvati ekonomske korake koje je poduzela tranzicijska vlada i zaustaviti krvoproliće nakon što je porastao broj žrtava od gušenja prosvjeda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović