Obavijesti

News

Sude mu za smrt bebe u Gorici: Otac optužen da je tresao dijete presudu će saznati u utorak

Sude mu za smrt bebe u Gorici: Otac optužen da je tresao dijete presudu će saznati u utorak

Kad je bio vještak, bio sam pod stresom, nisam bio u stanju postavljati pitanja, kazao je Đ. U. (24), kojemu nije jasno kako bebi od protresanja nije puknuo vrat niti je imalo modrice po tijelu

VIDEO

Ne želim iznositi obranu. Sve što imam za reći je da nisam kriv. Nisam napravio to za što me se tereti, kratko je kazao Đ. U. (24), kojemu na Županijskom sudu u Velikoj Gorici sude zbog zlostavljanja bebe s posljedicom smrti. 

Optužen je da je 27. ožujka 2022. između 9 i 17.30 sati u obiteljskom domu u široj okolici Velike Gorice energično protresao dvomjesečnog sinčića, koji je, uslijed zadobivenog krvarenja u mozgu, unatoč silnim naporima liječnika preminuo 30. ožujka 2022. u KBC Zagreb. Kako je i zašto nastupila smrt čini se da optuženome nije jasno ni nakon dovršenog sudskog postupka tijekom kojega je sud saslušao i vještaka sudske medicine dr. Davora Mayera.

- Mene jedna stvar zanima, ne bi li djetetu puknuo vrat od takve trešnje? Nema nikakve ozljede vrata ni druge ozljede po tijelu, nego samo ozljedu mozga. Također, dijete nije imalo nikakvih drugih ozljeda na tijelu, to je rekao i vještak. Ne bi li djetetu ostali tragovi prstiju ili ruke na mjestu gdje je bilo držano prilikom te trešnje? - pitao je sudsko vijeće Đ. U.
Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Nataša Brleković pojasnila mu je da mu odgovore na ta pitanja ne može dati sud te da, ukoliko mu nešto nije bilo jasno, trebao je to pitati vještaka.

- Kad je bio vještak, bio sam pod stresom, nisam bio u stanju postavljati pitanja, nisam mogao ni pogledati taj papir s ozljedama - kazao je Đ. U., koji će sudski pravorijek doznati u utorak 14. studenog.
Zastupnik optužbe Dražen Diklić smatra da je tijekom postupka dokazano da je okrivljeni djelo počinio kako mu se to optužnicom stavlja na teret.

- Iz nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještaka nesporno proizlazi da je smrt djeteta nastupila uslijed tzv. "shaking baby syndrome" poznatog u medicinskoj praksi. Vještak dr. Mayer pokazao nam je i kako do te ozljede može doći i smatramo da je na taj način i došlo do ozljeđivanja - kazao je tužitelj. 

Zamolio je sud da prilikom odmjeravanja kazne ima u vidu i okrivljenikovu raniju prekršajnu i kaznenu osuđivanost. Inače, Đ. U. kazneno je osuđivan zbog krađe i prijetnje, a prekršajno zbog prometa, remećenja javnog reda i mira te obiteljskog nasilja prema svojoj majci. U vrijeme pandemije korone 2021. kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 8000 kuna (oko 1061 eura) zbog nepridržavanja samoizolacije.

S druge strane, njegov branitelj Matija Milčec smatra da optužba nije dokazala da bi upravo Đ. U. počinio kazneno djelo na štetu svog sina te predlaže sudu da ga oslobodi.

- Iz mišljenja dr. Mayera proizlazi da se protresanje moglo dogoditi i već oko 9 toga jutra. Na žalost niti jedan od ispitanih svjedoka nije nam u pogledu preciznog utvrđivanja točnog trenutka ozljeđivanja bio od izravne pomoći. Jedino što su nam svjedoci koji o optuženome nešto znaju mogli reći, a da je od značaja za postupak, je da je okrivljenik brižan otac svoje djece koji prema njima nikad nije iskazivao bilo kakvo nasilničko ponašanje - kazao je Milčec. U završnom govoru pokušali su baciti sumnju i na djetetovu majku navodeći da, ako je stigla u Veliku Goricu oko 11 sati tog kobnog dana kako je sama ispričala, u obiteljskom domu mogla se nalaziti do 10.30 sati, znači u inkriminiranom periodu.

Osvrnuo se i na dio iskaza liječnika Hitne medicinske pomoći iz Velike Gorice, dr. Siniše G., koji je kazao da dijete do njihova dolaska nitko nije reanimirao, navodeći da je takav zaključak paušalan i neutemeljen te plod osobnog animoziteta prema okrivljenome.

- Moglo se naprosto raditi o situaciji u kojoj počinitelj, tko god on to bio, zbog svog životnog neiskustva i nedovoljnog poznavanja anatomije djece u dojenačkoj dobi naprosto nije svjestan mogućnosti da bi radnja kratkotrajnog protresanja mogla izazvati bilo kakve, a osobito smrtonosne posljedice - smatra Milčec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..