Obavijesti

News

Komentari 2

Suđenje za smrt Gabrijela Bebića proglasili su tajnim. Cijeli slučaj pun je kontroverzi

Suđenje za smrt Gabrijela Bebića proglasili su  tajnim. Cijeli slučaj pun je kontroverzi
4

Gabrijel Bebić umro je u 10. godini nakon što je obolio od upale grla, a otac ga je nekoliko puta vodio na Hitnu odakle su ga vraćali doma

VIDEO

Suđenje zdravstvenim djelatnicama iz Metkovića koje se tereti za smrt dječaka Gabrijela, a koji je preminuo u prosincu 2018. proglašeno je tajnim. Sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku, Ilka Markić zatvorila ga je za javnost. Sudi se medicinskoj sestri koja je tad radila u DZ-u Metković - Nikolini Talajić (bila je zaposlena u ordinaciji dr. Vlade Krmeka) te liječnicama s Hitne u Metkoviću, šefici Hitne Marijani Matić, dr. Danijeli Dragobratović i dr. Josipi Vekić.

Nakon završetka prvog dana suđenja odvjetnik Vinko Ljubičić koji zastupa medicinsku sestru i odvjetnik jedne liječnice, Branko Šerić istaknuli su da ne smiju govoriti o slučaju.

- Ne smijemo ništa govoriti ni komentirati o slučaju. Jedino što mogu reći je da slučaj ide svojim tokom, inače su suđenja dugotrajna - istaknuo je odvjetnik Branko Šerić, a nove rasprave zakazane su za utorak i srijedu.

U optužnici stoji kako se 'Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke'.

Cijeli slučaj otpočetka je kontroverzan.

Gotova prva rasprava u slučaju Gabrijelove smrti. Odvjetnici: Ne smijemo ništa govoriti
Gotova prva rasprava u slučaju Gabrijelove smrti. Odvjetnici: Ne smijemo ništa govoriti

Liječnička komora najviše teretila dr. Kaleb koja je jedina pomogla Gabrijelu

Hrvatska liječnička komora nakon provedenog nadzora u Metkoviću 17. prosinca 2018. nije utvrdila propust kod medicinske sestre u Domu zdravlja Metković Nikoline Talajić koja nije primila dječaka iako je već bio u izrazito lošem stanju, nego je dječakovom ocu rekla da čeka ili da ode na Hitnu pa ako ga ne prime, da se vrati. Tako je izgubljeno dragocjeno vrijeme jer su bolesnog dječaka šetali s jednog kraja na drugi.

Propust nisu utvrdili ni kod liječnice Danijele Dragobratović koja je tijekom noći u Hitnoj primila dječaka kojeg je otac doveo jer se Gabrijel žalio na bol u desnom plućnom krilu. Dječak je tad već imao upalu pluća, no liječnica to nije ustanovila. Ni njoj nisu utvrdili propust, već su samo dali primjedbu.

HLK je za propuste u dječakovom liječenju najviše teretio pedijatricu dr. Kseniju Kaleb iz Doma zdravlja u Metkoviću. Podsjetimo, ona je jedina prepoznala znakove sepse i postavila dijagnozu te odredila da dječak hitno treba u KBC Split.

Vještačenje prebacivali četiri puta

Kasnije je Medicinski fakultet u Zagrebu u nalazu vještačenja o okolnostima koje su dovele do Gabrijelove smrti zaključio da dr. Kaleb nije učinila nikakav propust. Vještačenje se prebacivalo nekoliko puta.

- Prvo se sudsko vještačenje oko činjenica koje su dovele do Gabrijelove smrti trebalo odraditi na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no kako je jedna od osoba s njihovog fakulteta bila u Metkoviću na inspekciji kad su najveću krivnju svalili na dr. Kaleb, onda su se oni izuzeli, kako bi sve bilo transparentno. Potom je vještačenje zatraženo na Medicinskom fakultetu u Rijeci, međutim tamo im nedostaje jedan od vještaka tako da su slučaj prebacili u Osijek pa opet u Zagreb-  rekla je ranije Ivana Bebić, Gabrijelova majka.

Općinski državni odvjetnik u Metkoviću Vlado Žderić istaknuo je tad kako je riječ o složenom vještačenju i da se zato toliko dugo čekalo na završetak istog.

Zašto suci bježe od suđenja za Gabrijelovu smrt: 'Znate, ovo je mali grad, svi se poznajemo...'
Zašto suci bježe od suđenja za Gabrijelovu smrt: 'Znate, ovo je mali grad, svi se poznajemo...'

Dugotrajno čekanje na potvrđivanje optužnice

Nakon što su napokon završena sva vještačenja, dugo se čekalo na podizanje optužnice. Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću, nakon provedene istrage, tek je u veljači 2021. podignulo optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

Međutim, nakon toga je prošlo još godinu i tri mjeseca da se ista potvrdi što je i učinjeno u svibnju 2022. godine.

Nakon potvrđivanja optužnice opet je prošlo dugo vremensko razdoblje do početka suđenja, točnije godinu dana. Razlog tome je što se dugo vijećalo pred kojim će se sudom voditi ovaj slučaj. Doznajemo kako su se svi suci u Metkoviću izuzeli sa suđenja s obrazloženjem da je Metković mali grad i da svi od njih znaju nekoga tko je uključen u slučaj, pa ne žele suditi u ovom slučaju. 

- Županijski sud u Dubrovniku odredio je Općinski sud u Metkoviću kao nenadležan za postupak u slučaju smrti Gabrijela Bebića iz razloga pravne spriječenosti svih sudaca Općinskog suda u Metkoviću da postupaju u ovom predmetu - odgovorili su za naš tjednik Express s Općinskog suda u Metkoviću. Takva je odluka donesena na zahtjev Općinskog suda u Metkoviću, kako nam je potvrđeno s tog suda.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori