Obavijesti

News

Komentari 74

Sudski vještak: Divljanje na cesti uzrok stravične nesreće

Sudski vještak: Divljanje na cesti uzrok stravične nesreće
4

Čolaka i Opačka se tereti da su prebrzo vozili Ferrari 360 Modenu i Nissan 350 Z i zbog pretjecanja drugih vozila često mijenjali prometne trake te prouzročili nesreću

VIDEO

Uzroci nesreće su nedozvoljena brzina, nepropisno pretjecanje s desne strane i nepropisni razmak od drugog vozila, rekao je sudski vještak Alojz Vodnik svjedočeći u postupku što se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu vodi protiv Marina Čolaka (30) i Dalibora Opačka (37)

Optuženi su da su utrkivanjem svojim vozilima 5. studenog 2010. skrivili stravičnu smrt Ivane Obad (20), suvozačice u Čolakovom Ferrariju.

"Nissan je bio tehnički neispravan"

- Nissan je praktički 80 centimetara ušao u zaustavnu traku. Oba vozila bila su na desnoj strani prometnice - kazao je Vodnik, stručnjak s dugogodišnjom praksom i jedan od suosnivača Centra za vozila Hrvatske, dodavši kako je Nissan bio tehnički neispravan.

- Nissan je imao neispravan ovjes, dio koji vozilo spaja s kotačima i utječe na sigurnost vožnje. Automobil u takvom stanju predstavljao je opasnost za sve sudionike u prometu i ne bi prošao na tehničkom pregledu - rekao je Vodnik. 

Uz neispravan ovjes, gume na vozilu bile su predimenzionirane, namijenjene isključivo za sportska vozila. S obzirom na to da je Nissan bio "nabrijan" dodatnom opremom, koju je vještak doveo u pitanje, branitelja je zanimalo je li moguće da je nova oprema mogla i poboljšati performanse vozila, a time i zajamčiti sigurnost višu od proizvođačkih standarda.

- Moguće je da je kvaliteta dodatne opreme viša od standarda samog proizvođača. No, onda treba voditi računa o načinu ugradnje te nove opreme. Za to treba proći atest ili homologaciju da se utvrdi odgovara li vozilo i dijelovi vozila europskim i svjetskim standardima - napomenuo je Vodnik.

Ferrari se nekoliko puta prevrnuo, zapalio i eksplodirao

Podsjećamo, vozače se tereti da su u studenom 2010. prebrzo vozili Ferrari 360 Modenu i Nissan 350 Z i zbog pretjecanja drugih vozila često mijenjali prometne trake. 

Kod Bosiljeva su se auti dodirnuli, a zbog brzine je Ferrari izletio izvan kolnika i udario u rubni kamen i prometnu signalizaciju. Zatim se nekoliko puta prevrnuo, zapalio i eksplodirao. 

Čolak je ispao iz auta jer nije bio vezan, a njegova suvozačica Ivana Obad ostala je zarobljena u autu i na mjestu poginula.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.