Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Ivan Drmić: Nagodio sam se s Uskokom da zaštitim obitelj

Drmić je potvrdio da je predao 70 tisuća eura Srećku Jurišiću koje su trebale poslužiti za utjecaj na odluku Vrhovnog suda u slučaju Branimira Glavaša

Petar Glebov/Pixsell
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Ništa u životu nisam napravio protuzakonito. S Uskokom sam se nagodio i priznao da sam lažno prijavio kazneno djelo i udružio se kako bi počinio kazneno djelo kako bi zaštitio obitelj od linča režimskih medija, svjedočio je saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić na suđenju osječkom poduzetniku Dragi Tadiću. Tadić je optužen da je u ljeto 2010. pokušao podmititi neimenovane suce Vrhovnog suda, koji su trebali ishoditi oslobađajuću ili blažu kaznu za Branimira Glavaša. Glavaš je tada nepravomoćno bio osuđen zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991., a spis je bio na Vrhovnom sudu.

- Kada ste u Osijeku podnijeli kaznenu prijavu protiv Srećka, kojem niste znali prezime, a kome ste predali 70.000 eura zašto tada niste spomenuli i da je on poslovni suradnik Drage Tadića? Tako bi lakše došli do identiteta tog Srećka - pitao je tužitelj Drmića.

- Nisam htio spominjati ljude koji nisu imali veze s time jer sam ja napravio taj problem. Sam sam odlučio da neću dati novac Jurišiću, a kasnije i da ću dati. Bio sam uvjeren da je on varalica i da ne može ništa učiniti da Glavaša izvuče te da postoji samo promil šanse da nešto poduzme. Htio sam spriječiti da se Tadića razvlači po novinama. On je ugledan poslovan čovjek. A ja sam prijavio policiji one za koje sam smatrao da su sudjelovali u kaznenom djelu - tvrdi Dimić. Dodao je kako je opisao policiji auto u kojemu je Jurišiću dao novac, gdje je s njim pio kavu i da postoje videosnimke iz tog kafića.

Drmić je rekao kako je iz kuloarskih priča čuo da je Vladimir Šeks nekoliko tjedana prije presude Vrhovnog suda pričao uokolo kakva će biti presuda. Stoga su on i Sanja Marketić kontaktirali i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i Ivića Pašalića. Tvrdi da su ih zamolili da im jave ako iz svojih kontakata čuju kakva je presuda i da li je točan teks iz Jutarnjeg Lista u kojem je pisalo da je presuda gotova, da nije povoljna po Glavaša i da će uskoro biti objavljena.

- Od sudaca s Vrhovnog suda iz medija su mi poznati samo Branko Hrvatin, predsjednik suda, i Ante Potrebica, za kojeg niti ne znam kako izgleda. Možda sam njihova imena spominjao u razgovoru s Pašalićem, no niti od Pašalića niti od bilo koga drugog nisam tražio da pokuša utjecati na sud- kazao je Drmić jučer na Županijskom sudu u Zagrebu.

Podsjećamo, Drago Tadić nije htio priznati sudjelovanje u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnog suda preko Srećka Jurišića i nagoditi se s Uskokom na dvije godine zatvora. Ostali su se nagodili i dobili uvjetne kazne. Splitski poduzetnik Srećko Jurišić priznao je nedjelo kao i Sanja Marketić, novinarka, i Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a. Dobili su uvjetno dvije godine uz rok kušnje od pet godina. I Božica Ćavar Tadić, supruga Drage Tadića, predsjednika Uprave Osijek Koteksa, priznala je sudjelovanje u pokušaju podmićivanja. Osuđena je na godinu i tri mjeseca zatvora, no u zatvor neće ići ako u naredne tri godine ne ponovi djelo.

Možda vas zanima i ovo:
Message