News

Komentari 16

Super-tuna koštala 1,8 mil. $! Platio 43.000 kn po kilogramu

Super-tuna koštala 1,8 mil. $! Platio 43.000 kn po kilogramu

Kiyoshi Kimura, šef korporacije koja je vlasnik poznatog japanskog lanca sushi restorana Sushi Zanmai, trijumfalno je pozirao s tunom koju je na aukciji u Tokiju kupio za nevjerojatnih 1,8 milijuna dolara

Biti pobjednik tradicionalne aukcije tuna na tokijskoj tržnici 5. siječnja stvar je prestiža među japanskim biznismenima, naročito vlasnicima lanaca restorana. Zato je Kiyoshi Kimura, u Japanu poznatiji pod nadimkom "Kralj Tuna", iskeširao nevjerojatnih 193 milijuna jena, otprilike 1,8 milijuna američkih dolara ili više od 12 milijuna kuna za 276 kilograma tešku divlju tunu ulovljenu na Pacifiku.

Prema računici, ispada da je gospodin Kimura svaki kilogram kraljevske tune platio nešto više od 6500 dolara, odnosno cca 43.400 kuna! Ponosno je pozirao s tunom pred svojim restoranom u središtu Tokija. Računa se da će od 276 kilograma tune njegovi sushi-majstori pripremiti oko 10.000 porcija. Naravno da je pred restoranom od jutra bio red, kupnja na tokijskoj tržnici ujedno je i ogromna reklama za Suhi Zanmai.

Tuna gospodina Kimure je druga najskuplja ikad na tokijskoj tržnici. Rekord je prošle godije postavio također Kimura, tad je kupio tunu za 333 milijuna jena. 

 

 

Najčitaniji članci