Obavijesti

News

Komentari 183

Supruga Ljerka: ‘Žao mi je što Rudi nije tu da ovo sve doživi’

Supruga Ljerka: ‘Žao mi je što Rudi nije tu da ovo sve doživi’
5

MiG 21 Avion su prevezli u grad, gdje će ga i otkriti. Supruga kaže kako joj je drago što su ga vratili iz Austrije. Perešin je svojim prebjegom otvorio oči svijetu. Priključio se nakon toga HRZ-u...

VIDEO

Bez obzira na sve emocije koje vladaju u meni u ovim trenucima, ponos je taj koji prevladava. Izuzetno mi je drago da se avion mojega Rudija vratio u Hrvatsku.

Priča nam to Ljerka Perešin, supruga legendarnog hrvatskog ratnog pilota Rudolfa Perešina, čiji će MiG 21 u nedjelju biti svečano otkriven ispred zgrade MORH-a u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Perešin je tim avionom 1991. godine prebjegao s vojnog aerodroma JNA u Bihaću u Austriju jer je, kako je i sam davno rekao, on Hrvat te ne može i neće pucati na Hrvate.

- Moj Rudi je samo čekao taj trenutak i dočekao ga je tog 25. listopada te je preletio u Austriju. On je znao još 1989. da ćemo mi morati otići iz Bihaća, ali uvijek je govorio da neće otići s koferom u ruci. Morao je napraviti nešto što će svijetu pokazati što radi jugoslavenska vlast i kako se razara Hrvatska. Drago mi je da njegov podvig još odzvanja Hrvatskom. Ja sam sretna što se avion vratio, ali isto tako mi je i žao što Rudi nije tu da ovo sve doživi - kaže supruga. Avion je nakon preleta svih ovih godina bio u vojnome muzeju u gradiću Zeltwegu. Prije nekoliko dana stigao je na zagrebački aerodrom Pleso, a u noći na subotu, u pratnji vojske i policije su ga prebacili ispred zgrade MORH-a.

- Prisjećam se i veselih godina i onih tragičnih. Kad živite tako, to je vječito u vama. Ovakvi trenuci, kad vas nešto ovako veliko podsjeti tko je bio on i kako smo živjeli tih godina, još više vrate uspomene. Avion sam prvi put vidjela još u Austriji na izložbi, ali kad je stigao u Hrvatsku, nisam išla. Nisam htjela skretati pozornost na sebe. Mislim da tu pozornost zaslužuje cijela ekipa, od tehničara, pilota, oružanih snaga i drugih jer su konačno vratili avion u Hrvatsku - zaključuje Ljerka.

MORH poziva građane na razgledavanje Perešinova MiG-a

Iz Ministarstva obrane (MORH) pozvali su zainteresirane građane da dođu u nedjelju, 12. svibnja, na Trg kralja Petra Krešimira IV, gdje će se održati svečanost "Povratak pobjednika" povodom  povratka aviona Rudolfa Perešina u Hrvatsku.

Svečanost počinje u 9 sati ispred sjedišta Ministarstva obrane gdje je postavljen borbeni avion MiG-21 kojim je heroj Domovinskoga rata Rudolf Perešin 25. listopada 1991. preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Legendarni MiG-21 od u nedjelju će biti izložen ispred Ministarstva obrane, gdje će ga građani moći vidjeti u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a.

U Hrvatsku je vraćen 7. svibnja, rastavljen u dijelove, u kamionima Hrvatske vojske. Zrakoplov koji je 1991. pripadao JNA, dvadeset i osam je godina bio u Austriji, izložen u Vojno-zrakoplovnom muzeju u gradiću Zeltwegu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.