News

Komentari 183

Supruga Ljerka: ‘Žao mi je što Rudi nije tu da ovo sve doživi’

Supruga Ljerka: ‘Žao mi je što Rudi nije tu da ovo sve doživi’

MiG 21 Avion su prevezli u grad, gdje će ga i otkriti. Supruga kaže kako joj je drago što su ga vratili iz Austrije. Perešin je svojim prebjegom otvorio oči svijetu. Priključio se nakon toga HRZ-u...

Bez obzira na sve emocije koje vladaju u meni u ovim trenucima, ponos je taj koji prevladava. Izuzetno mi je drago da se avion mojega Rudija vratio u Hrvatsku.

Priča nam to Ljerka Perešin, supruga legendarnog hrvatskog ratnog pilota Rudolfa Perešina, čiji će MiG 21 u nedjelju biti svečano otkriven ispred zgrade MORH-a u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Perešin je tim avionom 1991. godine prebjegao s vojnog aerodroma JNA u Bihaću u Austriju jer je, kako je i sam davno rekao, on Hrvat te ne može i neće pucati na Hrvate.

- Moj Rudi je samo čekao taj trenutak i dočekao ga je tog 25. listopada te je preletio u Austriju. On je znao još 1989. da ćemo mi morati otići iz Bihaća, ali uvijek je govorio da neće otići s koferom u ruci. Morao je napraviti nešto što će svijetu pokazati što radi jugoslavenska vlast i kako se razara Hrvatska. Drago mi je da njegov podvig još odzvanja Hrvatskom. Ja sam sretna što se avion vratio, ali isto tako mi je i žao što Rudi nije tu da ovo sve doživi - kaže supruga. Avion je nakon preleta svih ovih godina bio u vojnome muzeju u gradiću Zeltwegu. Prije nekoliko dana stigao je na zagrebački aerodrom Pleso, a u noći na subotu, u pratnji vojske i policije su ga prebacili ispred zgrade MORH-a.

- Prisjećam se i veselih godina i onih tragičnih. Kad živite tako, to je vječito u vama. Ovakvi trenuci, kad vas nešto ovako veliko podsjeti tko je bio on i kako smo živjeli tih godina, još više vrate uspomene. Avion sam prvi put vidjela još u Austriji na izložbi, ali kad je stigao u Hrvatsku, nisam išla. Nisam htjela skretati pozornost na sebe. Mislim da tu pozornost zaslužuje cijela ekipa, od tehničara, pilota, oružanih snaga i drugih jer su konačno vratili avion u Hrvatsku - zaključuje Ljerka.

MORH poziva građane na razgledavanje Perešinova MiG-a

Iz Ministarstva obrane (MORH) pozvali su zainteresirane građane da dođu u nedjelju, 12. svibnja, na Trg kralja Petra Krešimira IV, gdje će se održati svečanost "Povratak pobjednika" povodom  povratka aviona Rudolfa Perešina u Hrvatsku.

Svečanost počinje u 9 sati ispred sjedišta Ministarstva obrane gdje je postavljen borbeni avion MiG-21 kojim je heroj Domovinskoga rata Rudolf Perešin 25. listopada 1991. preletio iz Bihaća u Klagenfurt.

Legendarni MiG-21 od u nedjelju će biti izložen ispred Ministarstva obrane, gdje će ga građani moći vidjeti u idućem razdoblju, priopćeno je iz MORH-a.

U Hrvatsku je vraćen 7. svibnja, rastavljen u dijelove, u kamionima Hrvatske vojske. Zrakoplov koji je 1991. pripadao JNA, dvadeset i osam je godina bio u Austriji, izložen u Vojno-zrakoplovnom muzeju u gradiću Zeltwegu.

 

Najčitaniji članci