Obavijesti

News

Komentari 54

Žena umrlog hrvatskog vojnika preuzela medalju zahvalnosti

Žena umrlog hrvatskog vojnika preuzela medalju zahvalnosti
12

Supruga razvodnika Marija Pavišića, pripadnika hrvatskog kontingenta koji je u Litvi umro na početku misije, u Petrinji je preuzela medalju zahvalnosti litvanskih oružanih snaga za doprinos misiji

VIDEO

U vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji u utorak je održan svečani doček pripadnika 1. hrvatskog kontingenta, koji su u okviru borbene skupine pod vodstvom SR Njemačke u Republici Litvi sudjelovali u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP- enhanced Forward Presence), te je ocijenjeno da su u cijelosti savjesno i stručno obavili svoju zadaću.

Umro je u vojarni u Litvi: Tijelo vojnika danas stiže u Hrvatsku
Umro je u vojarni u Litvi: Tijelo vojnika danas stiže u Hrvatsku

Uz članove obitelji i kolege iz postrojbi, kontingent su dočekali predstavnici Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske, među kojima i izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Zoran Piličić, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković. Svečanosti su nazočili i predstavnici lokalne uprave i samouprave, Ministarstva unutarnjih poslova, vojnodiplomatskog zbora, udruga proiszašlih iz Domovinskog rata i drugi uzvanici, priopćeno je je iz MORH-a.

Glavninu snaga kontingenta čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

"Nadam se da vam je ova aktivnost u multinacionalnom okruženju omogućila da učite i napredujete kao vojnici i kao ljudi. Vrhunska obuka, neizmjerno iskustvo i neprocjenjive naučene lekcije obvezuju vas da u duhu timskog rada prenesete svoje znanje i iskustvo svojim kolegama vojnicima. Vašim sigurnim i sretnim povratkom u Republiku Hrvatsku još smo jednom pokazali, i sebi i svijetu, da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska na čiju potporu međunarodna zajednica, no prije svega hrvatski građani, mogu računati", poručio je postrojenim pripadnicima kontingenta general zbora Mirko Šundov.

Pokopan vojnik Mario Pavišić: 'Otišao je kada je najpotrebniji'
Pokopan vojnik Mario Pavišić: 'Otišao je kada je najpotrebniji'

Zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković je, kao i drugi govornici, istaknuo ime razvodnika Marija Pavišića, pripadnika kontingenta koji je umro u Litvi na početku misije. Njegova supruga Ivanka je tijekom svečanosti preuzela medalju zahvalnosti litvanskih oružanih snaga za doprinos misiji. Njegov život i djelo, skromnost, predanost zadaći i odanost postrojbi zauvijek će ostati dio povijesti Tigrova, istaknuo je Jurković, dodavši da su se pripadnici kontingenta u najtežim trenucima sjetili hrabrih branitelja iz Domovinskog rata, a pogotovo pripadnika 1. gardijske brigade.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid rekao je vojnicima da su sedam mjeseci provodili obuku, djelovali u međunarodnom okružju i na najbolji mogući način prezentirali tradicijske vrijednosti hrvatskih vojnika te stekli značajna iskustva za HV u cjelini.

'Što sam Bogu zgriješio? Ostao sam bez sina, a unuci bez oca'
'Što sam Bogu zgriješio? Ostao sam bez sina, a unuci bez oca'

Francuski vojni izaslanik brigadir Fabrice Duda pohvalio je izvanrednu suradnju hrvatskih i francuskih vojnika u Litvi, koji su radili kao istinska “braća po oružju”, te naglasio da eFP predstavlja volju zemalja NATO-a da pokažu svoju snagu obrane i odvraćanja, kao i solidarnost s članicama na istoku. "Znam kolika je vrijednost Tigrova, pokazali su profesionalizam i entuzijazam koji su zaštitni znak HV-a", zaključio je brigadir Duda.

Zapovjednik kontingenta bojnik Marko Krpan istaknuo je kako je biti prva postrojba u nekoj misiji ili operaciji čast, odgovornost i izazov, no Tigrovi već imaju niz sličnih iskustava.

"Proveli smo velik broj obučnih aktivnosti, uvježbavali se sa savezničkim vojskama i pokazali visoku razinu obučenosti, profesionalizma i motiviranosti", rekao je Krpan, dodavši da će pripadnici kontingenta prenijeti stečena iskustva kolegama iz cijele Hrvatske vojske.

Najistaknutijim pripadnicima su u sklopu svečanosti uručene pismene pohvale i nagrade, a potom je u kapelici u vojarni služena sveta misa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.