News

Komentari 82

Supruga ruskog vojnika: 'Smiješ silovati Ukrajinke, ali uz zaštitu'

Supruga ruskog vojnika: 'Smiješ silovati Ukrajinke, ali uz zaštitu'

Telefonski poziv su presrele ukrajinske sigurnosne službe na području Hersona, a u njemu se, navodi Radio Slobodna Europa, može čuti kako žena muškarcu daje dopuštenje da siluje Ukrajinke

Ruski servis Radio Slobodna Europa i Schemes, istraživački projekt Ukrajinskog servisa RSE navode da su ruski vojnik Roman Bajkovskij (27) i njegova supruga Olga snimljeni kako razgovaraju o silovanjima Ukrajinki. U razgovoru je, navodi Radio Slobodna Europa, Olga svom suprugu navodno dala odobrenje da siluje žene u Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO: Trudnice Lilia i Maria pobjegle su od horora rata

Njihov telefonski poziv su presrele ukrajinske sigurnosne službe na području Hersona ranije ovog mjeseca, a u njemu se, navodi Radio Slobodna Europa, može čuti kako žena muškarcu daje dopuštenje da siluje Ukrajinke.

- Da, dopuštam. Samo nosi zaštitu - navodno govori žena kroz smijeh. Kako bi utvrdili identitet para medijske kuće su od sigurnosnih službi dobile njihove telefonske brojeve te ih pronašle na ruskoj društvenoj mreži VKontakte. Kontaktirali su oba broja, a na pozive su se odazvali žena i muškarac te je on potvrdio da je Roman, a sugovornica Olga. 

Roman Bajkovskij novinarima je u trenutku poziva kazao kako je ranjen te da se nalazi u Sevastopolju, krimskoj luci u kojoj je sjedište ruske crnomorske flote. Međutim, porekao je da je on čovjek sa snimke. I njegova supruga je potvrdila svoj identitet, rekla je da joj je suprug ranjen i da se nalazi u bolnici, ali i ona također opovrgava da se nalazi na snimci.

Međutim, Radio Slobodna Europa i Scheme navode kako njihovi glasovi odgovaraju glasovima na snimljenom telefonskom pozivu. Zasad protiv njih nisu podignute optužnice niti je ijedno od njih optuženo za kaznena djela.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) je u izvješću od 3. travnja dokumentirala prve prijavljene optužbe za silovanje. Nekoliko novih uslijedilo je nakon povlačenja ruskih snaga iz gradova oko prijestolnice Kijeva. Istog dana kada je objavljeno izvješće britanska veleposlanica u Ukrajini Melinda Simmons nazvala je silovanje elementom ničim izazvane ratne kampanje Rusije.

- Iako još ne znamo potpuni opseg njegove uporabe u Ukrajini, već je jasno da je silovanje dio ruskog arsenala. Žene su silovane pred svojom djecom, djevojke pred njihovim obiteljima, kao namjerni čin pokoravanja - napisala je Simmons. 

Silovanje je ratni zločin i vojnici optuženi za takva nedjela mogli bi, nakon uhićenja, biti izvedeni pred međunarodne sudove. Njihovi zapovjednici također mogu biti kazneno odgovorni ako su znali za iste, a nisu ništa poduzeli da to spriječe. Rusija nije konkretno odgovorila na ukrajinske optužbe o silovanju. No, ruski dužnosnici poriču da ruske snage u Ukrajini ciljaju na civile ili čine ratne zločine.