Obavijesti

News

Komentari 19

Suša u Gejkovcu: Mještani žeđaju, bez vode su 20 dana

Suša u Gejkovcu: Mještani žeđaju, bez vode su 20 dana
4

Selo uz granicu s BiH nikad nije imalo pitku vodu. Djeca se nemaju gdje niti okupati. Mještani Gejkovca sami su održavali izvor vode. Izgradnja novog cjevovoda trebala bi početi za 15 dana

Vode nemamo već 20-ak dana, no to nikoga ne zanima. Niti do sada nismo imali pitke vode, ali smo barem za ostale potrebe koristili vodu iz prirodnog izvora koji zbog kvara od kolovoza nije u funkciji.

Požalila se tako u četvrtak mještanka Gejkovca, malog naselja u općini Vojnić koje graniči s BiH. U naselju s 50-ak domaćinstava živi dvjestotinjak ljudi. Većina kućanstava vodom se opskrbljuje iz prirodnih izvora, dok se dio naselja opskrbljuju vodom iz Velike Kladuše koja je s Općinom Vojnić sklopila sporazum o isporuci pitke vode do državne granice.


- Kćeri kupam u Bosni kod majke, a tuširam ih kod susjeda. Teško je bez vode, pogotovo sada kada su djeca krenula u školu. - govori Rasima Karaić iz Gejkovca, majka dviju školarki i četveromjesečne bebe. Cijevi s izvora stare su 40-ak godina, objašnjava mještanin Mirsad Rizvanović (60), te brigu o njima vode ljudi iz sela. No godine su donijele svoje, teren je zarastao, korijenje drveća pritišće cijevi zbog čega često dolazi od kvarova, a oni sami ne mogu pokriti troškove popravka. Načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić je rekao kako ne razumije nestrpljenje mještana. S pripremom projekta izgradnje cjevovoda počeo prije tri godine.

Pokretanje videa ...

- Projekt izgradnje sustava vodoopskrbe za Gejkovce upravo je odobren. Izabran je izvođač radova, te se s radovima uskoro počinje - kaže Andrić.