Obavijesti

News

Komentari 92

'Sustanari' je obožavaju: Mala Ajna je prva beba iz kontejnera

'Sustanari' je obožavaju: Mala Ajna je prva beba iz kontejnera
3

Kontejnersko naselje u Gunji prije nekoliko dana dobilo je novu stanovnicu - 52 centimetara dugu i 3810 grama tešku Ajnu Kovačević. Malenu svi obožavaju

VIDEO

Kontejnersko naselje u Gunji, u kojem je preostalo tek deset obitelji, prije nekoliko dana dobilo je svoju novu stanovnicu - 52 centimetra dugu i 3810 grama tešku Ajnu Kovačević.

Ajna je tako, neposredno prije povratka kućama i posljednjih izbjeglica iz vlastitih domova udaljenih nekoliko stotina metara, postala jedina beba koja je svoje prve dane i doslovno počela živjeti u kontejneru. Adresa joj je Kontejner broj 8.

Do Ajnina rođenja najmlađa stanovnica kontejnerskog naselja bila je njezina ni dvije godine stara sestra Nejla, koja se u privremeno utočište na igralištu Osnovne škole “Braća Radić” uselila s navršena četiri mjeseca. Sad u “osmici”, kako nazivaju svoj dom, žive tata Armin (23), mama Sabina (21) te Nejla i Ajna, čiji plač nikome ne smeta.

- To je plač koji smo priželjkivali jer je nagovještaj novog životaNadamo se da će nam Ajnino rođenje svima biti znak da ćemo uskoro i konačno otići svojim kućama - govori mama Sabina.

Do poplave su Sabina i Armin s tada bebom Nejlom živjeli u Savskoj ulici, vjerojatno najugroženijem dijelu Gunje. Iz poplavljene kuće ih je doslovno iščupao Admir Ademović iz Brčkog. 

Admir, koji je neplivač, s prijateljem Bajrom Mehićem spasio je tada više od 50 ljudi i brojne životinje. Malena Nejla postala je mezimica cijelog kontejnerskog naselja, a danas je njezinu ulogu preuzela malena Ajna. I nju svi žele držati u naručju, a ona se samo smješka.

Mama Sabina je nezaposlena frizerka koja živi od socijalne pomoći. Suprug Armin nema pravo na socijalnu pomoć jer je donedavno radio na javnim radovima. Do poplave koja im je uništila dom živjeli su od novca koji je Armin zarađivao sezonski berući šparoge u Njemačkoj.

U kontejneru nije hladno, ali Sabina za svako kupanje, pranje i toalet mora mokre kose prelaziti preko cijelog igrališta.

- Nakon prve zime, kad nismo imali nikakvog izbora i bilo je bitno samo da imamo krov nad glavom, pokušali smo naći podstanarski smještaj, ali nitko nije htio ni razgovarati o najmu manjem od 750 kuna, što je nama koji smo na socijalnoj pomoći od 900 kuna nemoguća misija - kaže Sabina.

Premda će u svekrovoj kući biti u sobi koja je, praktički, manja od kontejnera u kojem sad žive, ne žele kukati. Barem će biti s ljudima koji su im obitelj.

- A valjda će i nama zasjati sunce, pa neće ni to vječno trajati. Ako smo preživjeli poplave, preživjet ćemo i te materijalne teškoće te naći neki posao zahvaljujući kojem ćemo se moći i osamostaliti - govori mlada majka.

Hrvoje Lucić, predsjednik Općine Gunja, ne skida osmijeh zbog Ajnina rođenja jer, kaže, ne pamti se kad se u Gunji u jednoj godini rodilo ovoliko djece.

Općina Gunja će na račun Ajninih roditelja uplatiti pomoć od 1000 kuna, kaže načelnik.

Preseljenje 

Ovo je već drugi Božić obitelji Kovačević u kontejnerskom naselju, a uskoro će se useliti u kuću kod Arminovih roditelja.

Rekord 

Ajna je prva beba rođena u kontejneru, ali je u Gunji ove godine na svijet došlo 35 djece, najviše u posljednjih deset godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik