News

Komentari 79

Šute o iznosima: Zagrepčani će smeće plaćati i dvostruko više?

Šute o iznosima: Zagrepčani će smeće plaćati i dvostruko više?

Nije jasno skrivaju li zagrebačke gradske vlasti koliko će odvoz otpada poskupjeti ili ne znaju, ali podjednako je grozno jedno i drugo...

Kuhamo puno povrća, no ostatke bacamo u smeće jer još nemamo vrećice i kante za biootpad. Ostalo odvajamo, no kontejneri za plastiku su pretrpani, a onaj za staklo su nedavno uklonili, požalila se Trešnjevčanka.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Predlagali smo vaganje otpada uz registriranje karticom i plaćanje po količini, no rekli su da je to preskupo - rekao je Marko Košak, voditelj programa gospodarenja otpadom Zelene akcije.

Nema motivacije

Dodao je da zbog lošeg sustava Zagrepčani nisu motivirani odvajati otpad i da su vrećice za plastiku trebale imati čip kako bi se znalo tko i što odlaže. Potroši li stanar vreće, nove ne može kupiti ni dobiti do sljedeće godine, kažu iz Čistoće. Otpad će, dakle, morati nositi do kontejnera, ako i njih ne uklone. Za postavljanje i uklanjanje kontejnera, poput onoga koji je “nestao” na Trešnjevci, zaduženi su mjesni odbori, navode iz Čistoće. A za najavljeno poskupljenje, pitali smo.

- Još ne znamo koliko će poskupjeti odvoz. Čekamo odluku Grada - rekli su i dodali kako bi do kraja godine svi trebali dobiti kante i vreće za odvojeno prikupljanje otpada. Prema nekim informacijama, te kante je Čistoća do sad platila 40 milijuna kuna, vreće su stajale 38,7 milijuna, a njihovo pakiranje i podjela još oko 25 milijuna. Iz Čistoće nisu odgovorili jesu li ti iznosi točni, ali nisu ih ni demantirali.

O iznosima šute

Pri najavama novih cijena uvijek napominju da će manje plaćati oni koji budu imali manje otpada i čiju će kantu manje puta isprazniti. No to nije moguće u zgradama gdje ih više koristi istu kantu.

- Bez obzira koliko bacim smeća i odvajam li ili ne, platit ću jednako jer će kantu prazniti svaki put kad je odvoz u našoj ulici. Sad zgrada plaća za posudu od 450 litara, a imamo onu od 240. Kako će ubuduće rasporediti trošak na stanare? Strah me da ću plaćati višestruko više nego sad - ljutita je Trešnjevčanka.

'To je prava nepravda'

Svaki stan plaća 50 litara, što nije pravedno niti u skladu s načelom da se plaća po količini. Nije bila pravedna ni naplata prema površini stana. Nije ni ona po članu kućanstva, a tako po novom plaćaju u Zadru, Šibeniku i Rabu. U Virovitici i Požegi stanari zgrade se mogu dogovoriti žele li trošak pražnjenja kante jednako raspodijeliti ili će to biti prema broju ljudi u kućanstvu. Tako će biti i u Zagrebu. No kako će se dogovoriti oni u zgradi s 200 ili više stanova i gdje je puno podstanara?

POGLEDAJTE VIDEO:

Biootpad

Zagreb biootpad vozi u Križevce i plaća 1470 kuna po toni. Prelog to naplaćuje 210 kuna

Manji stan, manje ljudi, veći račun

Četveročlana obitelj s Trešnjevke živi u stanu od 70 kvadrata i dva odvoza na tjedan miješanog otpada u kolovozu je platila 47 kuna, a dvočlana iz stana od 41 kvadrat u Malešnici 69 kuna.

38,660.000 kuna, prema nekim izvorima, košta dvogodišnja količina vrećica za odvajanje plastike i razgradivih za biootpad

24,970.000 kuna kuna navodno košta samo podjela vrećica za odvojeno sakupljanje otpada Zagrepčanima

Najčitaniji članci