Obavijesti

News

Komentari 27

Sutkinja i stečajni upravitelj oštetili tvrtke za 45. mil kuna?

Sutkinja i stečajni upravitelj oštetili tvrtke za 45. mil kuna?
1

Stečajni upravitelj i sutkinja su, sumnja se, nekoliko tvrtki oštetili za ukupno 45 milijuna kuna, a sebi pribavili korist od 12 milijuna kuna...

VIDEO

Nakon istrage koja je potrajala godinu i pol, Uskok je podigao optužnicu protiv šestero okrivljenika predvođenih sutkinjom zagrebačkoga Trgovačkoga suda Vesnom Malenicom, te stečajnim upraviteljem Perom Hrkaćem zbog sumnji da su malverzacijama u stečajevima oštetili nekoliko tvrtki čije su stečajeve vodili za oko 45 milijuna kuna te da su sebi pribavili korist od oko 12 milijuna kuna. USKOK je ne navodeći imena okrivljenika objavio informaciju o podizanju optužnice, prenosi Jutarnji list.

Odakle, Vesna? Uz plaću od 12.000 kuna uštedjela milijune
Odakle, Vesna? Uz plaću od 12.000 kuna uštedjela milijune

- USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv P. H. (1957.), V. M. (1962.), T. K. (1961.), M. M. (1973.), M. L. (1965.) i J. D. (1952.) te protiv jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, stoji u priopćenju o dizanju optužnice. 

Hrkać na račun TŽV-a Gredelj uhljebio sestru, suradnicu...
Hrkać na račun TŽV-a Gredelj uhljebio sestru, suradnicu...

Hrkać vodio stečajeve 50-ak tvrtki

Hrkać je od 1999. godine, kada ga je sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Malenica prvi put imenovala stečajnim upraviteljem u stečaju Komercijalne banke iz Zagreba, do danas, vodio stečajeve pedesetak tvrtki. 

Pero Hrkać rođen je u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini prije 60 godina. Nakon završene franjevačke gimnazije u Visokom, upisao je studij teologije i filozofije u Sarajevu, ali ga je put odnio u drugom, pragmatičnijim smjeru - studirao je i završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Poduzetnički je duh, kako se 2014. pohvalio novinaru Poslovnog tjednika Saši Paparelli pokazao još u studentskim danima kad je nabavio kompjutor Commodore 64, priključio ga na crno bijeli televizor i vodio poslovne knjige za kafiće.

Hrkać se nakon diplome zaposlio u prosvjeti, kao profesor na Ekonomskoj školi u Zagrebu, a 1987. je prešao u ondašnju Poslovnu zajednicu izdavača i knjižara Hrvatske koja je baš u to vrijeme na Zagrebačkom velesajmu pokrenula Interliber i Educu, sajmove koji su opstali do danas.

Od 1990. do 1999. Hrkać je radio u nizu tvrtki na menadžerskim položajima: kao direktor tvrtke Sava - Zagreb d.d., početkom devedesetih kao distributer Poljoprivrednog kombinata Beograd za područje Hrvatske koji je uz ostalo po Hrvatskoj distribuirao i bombonijere "Car Lazar i Carica Milica". Zamjenik komercijalnog direktora u poduzeću Voće, u vlasništvu Jure Klarića, postao je 1994., a već 1995. je bio suosnivač Hercegovina produkta. Zatim je 1997. postao komercijalni direktor za asortiman u Kutlinoj Dioni, zadužen za izgradnju prodajnih centara. U Širokom Brijegu otvorio je veliki opskrbni centar Dione koji će kasnije biti prodan Lijanovićima. Kad je 1999. Diona otišla u stečaj, Hrkać se zaposlio u osječkoj Saponiji kao šef prodaje za sjevernu Hrvatsku, ali tu se zadržao tek koji mjesec. Iste godine, odlukom gore navedene sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu Vesne Malenice, koja će postati jedna od važnijih osoba u njegovu životu, imenovan je stečajnim upraviteljem Komercijalne banke iz Zagreba.

Kralj stečaja iza rešetaka: 'Pao nam je teret sa srca zbog toga'
Kralj stečaja iza rešetaka: 'Pao nam je teret sa srca zbog toga'

Vodio stečaj Glumina banke, TŽV Gredelja...

Stečajni postupak Glumina banke kojeg je 2002. dobio također odlukom sutkinje Vesne Malenice traje još i danas.

- Taj me posao zainteresirao jer u njemu možeš imati svoj stav. Doduše, stav vam može donijeti i probleme, kao kad mi je pred 10-ak godina zapaljen automobil - kazao je 2014. novinaru Poslovnog dnevnika govoreći o poslu stečajnog upravitelja.

Sutkinja Malenica ga je 2012. imenovala stečajnim upraviteljem TŽV Gredelja.  U travnju 2015. otpušteni radnici Gredelja prosvjedovali su pred sjedištem DORH-a u Zagrebu tražeći od USKOK-a do postupi po prijavama koje su protiv Hrkaća podnijeli mjesecima ranije. Stečaj TŽV Gredelj još uvijek traje, a prema Hrkaćevim najavama bi trebao biti okončan 2018. dokapitalizacijom.

Hrkać i Malenica na slobodi: Iz tvrtki u stečaju izvlačili novac
Hrkać i Malenica na slobodi: Iz tvrtki u stečaju izvlačili novac

Suci favorizirali stečajne upravitelje

Kako bi se stalo na kraj spregama pojedinih sudaca i stečajnih upravitelja, pojavi koja je u javnosti kolokvijalno nazvana "stečajna mafija", početkom 2015. stupio je na snagu novi Stečajni zakon.

Po tome zakonu, suci više nisu mogli sami odabirati stečajne upravitelje, već ih je s liste upravitelja, nasumičnim algoritamskim odabirom, birao kompjutor. Međutim, istraživanje profesora osječkog  Ekonomskog fakulteta Domagoja Sajtera pokazalo je da novi zakon  jedan krug sudaca obilato koristi da bi dalje favorizirao određene stečajne upravitelje, piše Jutarnji list.

Među najučestalijim parovima sudaca i upravitelja, Sajter je tako pronašao i sutkinju Vesnu Melenicu i stečajnog upravitelja Peru Hrkaća. Samo u studenom 2016. sukinja Malenica osam je puta iskoristila ovu zakonsku iznimku i za stečajnog upravitelja postavila upravo Peru Hrkaća.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.