Obavijesti

News

Komentari 249

Sutra su im izbori, ali ih ne muči korona već Maršal: Veličanje Tita podijelilo vladu Katalonije

Sutra su im izbori, ali ih ne muči korona već Maršal: Veličanje Tita podijelilo vladu Katalonije

Veličanje Tita, koji je upravljao Jugoslavijom od 1945. pa do smrti 1980. godine, podijelilo je katalonsku vladu uoči nedjeljnih izbora u Kataloniji

VIDEO

Zaposlenik katalonske delegacije u Hrvatskoj javno je veličao Josipa Broza Tita u trenutku dok se vlada Katalonije žalila u svijetu na "politički motivirani proces" u Španjolskoj protiv zagovornika neovisnosti i  organiziranja referenduma 2017.

Veličanje Tita, koji je upravljao Jugoslavijom od 1945. pa do smrti 1980. godine, podijelilo je katalonsku vladu uoči nedjeljnih izbora u Kataloniji.

Andrej Omerzel, zadužen za komuniciranje s medijima i institucijama u katalonskoj delegaciji u Zagrebu, u svibnju 2018. godine je na Twitteru objavio fotografiju Tita uz riječi "Večni" i stisnutu šaku.

Ondje je objavio i žutu vrpcu, simbol osuđenih zagovornika nezavisnosti Katalonije.

Pozirao uz bistu Tita

Omerzel, koji je u vrijeme objave bio predsjednik mladeži slovenskih socijaldemokrata, pozirao je uz bistu Tita, a također je postavljao njegovu sliku na zid jedne prostorije, pokazuju fotografije koje je objavila slovenska televizija Nova 24.

Nakon toga je dobio posao u delegaciji Katalonije za uspostavljanje odnosa s desetak zemalja jugoistočne Europe, među kojima Hrvatskom, Slovenijom, BiH i Albanijom.

- Iznenađen sam ponašanjem osobe odgovorne za komuniciranje u delegaciji u Zagrebu - rekao je glasnogovornik katalonske vlade Martí Anglada. 

Europski parlament je 2006. godine usvojio rezoluciju kojom "čvrsto osuđuje masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izražava simpatiju, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina".

Pozvao je na prestanak veličanja takvih režima. 

Biden je pisao maršalu: 'Dragi Tito, hvala za gostoljubivost...'
Biden je pisao maršalu: 'Dragi Tito, hvala za gostoljubivost...'

Nije objasnio zašto

Omerzel je odbio reći zašto je pozirao uz bistu Tita i zašto je objavio navedeni sadržaj.

Na pitanje kako ocjenjuje odnos tadašnjeg jugoslavenskog režima prema političkim neistomišljenicima, napose pobornicima demokracije te zagovornicima samostalnosti Hrvatske i Slovenije, nije odgovorio.

Zagreb je preimenovo Trg Maršala Tita u Trg Republike Hrvatske u rujnu 2017. godine, a nekoliko dana kasnije je katalonska vlada otvorila svoje predstavništvo u obližnjoj ulici Andrije Hebranga. 

Za delegata je ondje poslala Erica Haucka, nekadašnjeg novinara koji je izvještavao iz Hrvatske i BiH tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji. On je zaposlio Omerzela kao svog suradnika u Zagrebu.

- Ne mogu komentirati Omerzelove objave jer on tada nije radio za katalonsku delegaciju - rekao je Hauck.

Dodao je da on osobno "nema mišljenje o Titu jer ga nije upoznao".

Diktatror Franco iz mauzoleja premješten na malo groblje

Španjolska vlada je u listopadu 2019. premjestila posmrtne ostatke generala Francisca Franca iz javnog mauzoleja na jedno manje istaknuto groblje pored Madrida, poručivši kako je potrebno ukloniti diktatore iz 20. stoljeća s javnih mjesta. Franco je upravljao Španjolskom od 1939. do smrti 1975. godine.

Katalonska autonomna vlada sastavljena je od stranke desnog centra Zajedno za Kataloniju (JxCat) i Katalonske republikanske ljevice (ERC).

- Upravljanje vanjskim poslovima je u rukama ERC-a -napomenuo je vladin glasnogovornik Anglada. U stranci JxCat, bivšeg premijera Carlesa Puigdemonta, kažu da ne znaju po kojem kriteriju ERC odabire zaposlenike u delegacijama u svijetu.

- No poznata je naša simpatija prema slobodi naroda i pravu na samostalnost Hrvatske i Slovenije - istaknuo je Aleix Sarri, glasnogovornik JxCat-a. Hrvatska i Slovenija su se 1991. godine odcjepile od Jugoslavije nakon referenduma o samostalnosti i rata.

Glasnogovornik ERC-a, Bernat Gimeno, odbio je komentirati slučaj delegacije u Zagrebu dodavši da nije upoznat s njime.

Prije 12 godina proizveli su zadnji Yugo: Jedni ga obožavali, Amerikancima je najlošiji ikad
Prije 12 godina proizveli su  zadnji Yugo: Jedni ga obožavali, Amerikancima je najlošiji ikad

ERC i JxCat bi mogle sastaviti novu koalicijsku vladu nakon nedjeljnih izbora. Ankete ukazuju da niti jedna stranka neće samostalno osvojiti većinu. Dobiju li te dvije stranke novi mandat nastavit će zagovarati samostalnost Katalonije, industrijski i turistički bogate automne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku.

Obje stranke optužuju španjolsku vladu za "politički motiviran proces" protiv devetero zagovornika nezavisnosti kojima je sud u Madridu izrekao višegodišnje zatvorske kazne jer su organizirali referendum premda ga je zabranio španjolski ustavni sud. Vođa ERC-a i bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras osuđen je na 13 godina, no privremeno je pušten kako bi sudjelovao u kampanji za izbore. Katalonska vlada tvrdi da u Španjolskoj postoje politički zatvorenici i nedostatak demokracije.

Nekompetnecija prilikom izbora suradnika

- Objave vezane za Tita su suprotne onome na što se apelira međunarodnu zajednicu. To je kontradiktorno - kaže Inaki Ellacuria, novinar El Munda u Barceloni. On je godinama za katalonske novine La Vanguardiju pratio političku scenu u Kataloniji te dodaje kako ovaj slučaj pokazuje nekompetenciju prilikom odabira zaposlenika.

Hauck kaže kako je znao za "ideološka uvjerenja" Omerzela no da je on imao dobru preporuku.

Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, nekadašnji član saveza komunista Slovenije a od 1991. član Socijaldemokratske stranke, te još dvoje slovenskih socijaldemokrata iz Europskog parlamenta Milan Brglez i Tanja Fajon, već su bili javno podržali zagovornike neovisnosti Katalonije.

Andrej Omerzel je zatim za vrijeme svog mandata na čelu mladeži slovenskih socijaldemokrata ugostio u stranačkim prostorijama Hauckovog šefa Alfreda Boscha, tadašnjeg dužnosnika Katalonije za vanjske poslove.

Omerzel je pozvao Boscha na forum mladih u Ljubljanu premda se tome protivila većina u stranci. Uslijed spora je tadašnje čelništvo mladih istupilo iz stranke u studenom 2019. godine.

Katalonski odjel za vanjske poslove je još 26. lipnja te godine bio objavio javni natječaj za zapošljavanje dviju osoba u delegaciji u Zagrebu, od kojih jednu za odnose s javnošću a drugu kao tajnicu delegacije. Hauck je u rujnu izvijestio kako je natječaj završio, a ured za transparentnost iz Barcelone potvrdio da natječaj nije proveden transparentno, odnosno da svi kandidati nisu bili ravnopravno tretirani. Zbog toga su neki kandidati, ranije odbačeni, bili naknadno pozvani na intervju. Natječaj je zatim završio 8. listopada kada je Hauck izvijestio kako je izabran "kandidat s adekvatnim profilom".

Omerzel je istupio iz mladeži slovenskih socijaldemokrata 13. studenog 2019., izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

- Sumnjivih zapošljavanja bilo je već u drugim katalonskim predstavništvima - kaže Ellacuria iz El Munda.

Novinarka Diana Coromines je zagovornica neovisnosti Katalonije a do listopada 2017. godine je bila zadužena za odnose s javnošću katalonske delegacije u Copenhagenu od kuda se pokrivaju nordijske zemlje. Godine 2015. je za šeficu delegacije izabrana Francesca Guardiola Sala, sestra Pepa Guardiole, bivšeg nogometnog trenera Barcelone a danas Manchester Citija.

- Ona je ondje došla jer joj je bila velika želja živjeti u nordijskim zemljama. Uopće nije poznavala nordijski karakter, niti je govorila danski - napisala je Coromines u svom blogu 2018. godine, a njene riječi prenio portal Barcelona Hoy.

- Značajan dio takvih mjesta ne dodjeljuje se prema sposobnostima nego prema vezama ili zbog vraćanja usluge, ili pak zbog povjerenja. Mnogi se tako nađu ondje a da uopće nisu na razini zadaće koja se očekuje od njih pa niti ne rade u javnom interesu. Upravo suprotno, prioritet im je osobni interes - dodala je Coromines.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.