Obavijesti

News

Komentari 7

'Svaka obitelj je zbog korupcije izgubila 410.000 kuna. Porezna uprava ne odrađuje svoj posao'

'Svaka obitelj je zbog korupcije  izgubila 410.000 kuna.  Porezna uprava ne odrađuje svoj posao'

ZRIN je prezentirao i podatke po kojoj je broj poreznih nadzora nesrazmjera imovine naglo pao nakon što se promijenila vlasti 2016. godine. Sa 350 godišnje je sada na manje od 50 provjera godišnje...

VIDEO

Iako je samo lani na kupnju 134.000 nekretnina u Hrvatskoj potrošeno 60 milijardi kuna, a polovica tog iznosa je bila gotovina, Porezna uprava radi tek manje od 50 provjera nesrazmjera imovine godišnje.

Iz instituta za razvoj i održivost Hrvatske ZRIN koji vodi Damir Vanđelić su zato pozvali Poreznu upravu da počne raditi svoj posao i provoditi zakon o porezu na dohodak koji im nalaže praćenje i evidenciju imovine i utvrđivanje nesrazmjera.

Vanđelić je prezentirao i podatke o stanju korupcije u Hrvatskoj po kojima ona odnosi oko 13,5 posto BDP-a.

- U Hrvatskoj je godišnji gubitak zbog korupcije 2.186 eura po stanovniku, što znači da je u deset godina jedna obitelj zbog korupcije izgubila 410.000 kuna. Da se spustimo samo na razinu korupcije u Sloveniji, Hrvatskoj bi ostajalo godišnje 24 milijarde kuna više, što je 30 Peljeških mostova – rekao je Vanđelić. 

ZRIN smatra da je sustavna i zakonska provjera podrijetla imovine jedna od ključnih alata za smanjivanje korupcije. Ali ona ne funkcionira, što je bilo vidljivo i na slučaju Damira Škugora iz Ine gdje je njegovu umirovljenom ocu na račun sjedalo stotine tisuća kuna i na kraju se nakupilo skoro pola milijarde kuna, a da Porezna nije reagirala dok slučaj nije prijavio bankovni službenik. 

Prezentirani su podaci o provjerama koje je Porezna radila zadnjih 10 godina i ispada da je od 350 provjera godišnje, nakon 2016. godine taj broj pao na ispod 50 svake godine. I to nakon promjene vlasti i kada je došla Vlada Andreja Plenkovića. 

- Broj kazni za primjerice, prebrzu vožnju se ne mijenja s promjenom vlasti, ali ovdje vidimo da je naglo pao porezni nadzor. I ovih ranije provjera imovine je bilo premalo, a onda je to još smanjeno – kaže Vanđelić.

ZRIN je napravio i prijedlog u šest točaka koji se bazira na tome da Porezna uprava mora voditi evidenciju i provjeravati sve nesrazmjere. Problem je i što u zakonu stoji prilično široka definicija "ozbiljnijeg odstupanja", a ZRIN smatra da to treba točno definirati. Zatim razviti sustav koji bi automatizmom prepoznavao odstupanja.  

Porezna bi javno morala objavljivati statistiku o nadzorima i učincima naplate. Umjesto imovinskih kartica političara i sudaca, smatraju da bi bilo bolje objavljivati direktno podatke iz njihovih poreznih kartica. 

- Iz svih podataka je jasno da Porezna uprava ne radi svoj posao propisan zakonom. Osim toga, trebalo bi propisati jasno što znači odstupanje i to u postotku. Osam godina je u zakonu stajalo da će to donijeti ministar pravilnikom, ali nikada nije donio taj pravilnik, nego je odredba o pravilniku izbrisana – rekao je dr. Miroslav Mađerić, inovacijski konzultant koji je radio na prijedlogu poboljšanja i istraživanju.

Vanđelić je okupio ZRIN kao znanstvenu inicijativu, ali kako smo već objavili, on planira osnovati i političku stranku i ići na izbore.

Tema borbe protiv korupcije će uz gospodarska rješenja biti temelj programa. ZRIN će uskoro ići s prijedlozima za smanjenje korupcije u drugim sektorima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke