Obavijesti

News

Komentari 35

Migrante snimili dronom: 'Eno ih u žbunju, sad su pred vama'

Migrante snimili dronom: 'Eno ih u žbunju, sad su pred vama'
1

Migranti pokušavaju prijeći granicu i noću i danju. Noću misle da je lakše, no detektiramo ih helikopterom koji stalno nadlijeće teren, dronovima i termovizijskim kamerama, kažu u policiji

VIDEO

Sad ste jako blizu. Stanite, tu su s lijeve strane. Upravo su ispred vas, ima ih više nego što smo mogli vidjeti. Grupa je u žbunju, čuje se na snimkama granične policije koja je termovizijskim kamerama uočila migrante. Snimke je objavio Radio Mrežnica.

- Migranti pokušavaju prijeći granicu i noću i danju. Noću misle da je lakše, no detektiramo ih helikopterom koji stalno nadlijeće teren, dronovima i termovizijskim kamerama - rekao je pomoćnik načelnika PP Cetingrad za graničnu policiju Ivo Bencetić. 

Granična policija u Cetingradu drži 55 kilometara granice s Bosnom. Rade 24 sata, koriste svu raspoloživu opremu, a stigli su im i novi kolege iz Zagreba, Virovitice i Varaždina s kojima će zajedno nadzirati granicu, javlja Radio Mrežnica. 

Petorica krijumčara ljudima su uhićeni: Prevozili su migrante
Petorica krijumčara ljudima su uhićeni: Prevozili su migrante

Bencetić kaže da ne pamti dan i noć kada ni jednog migranta nisu uhvatili kako ilegalno prelazi granicu. Kaže kako već znaju sve zavoje i lokacije na kojima prelaze. Otkriva i kako je migrantima lakše prijeći na Gejkovcu nego na Maljevcu koji intenzivno svijetli. 

Otkako je predsjednica Grabar Kitarović gostovala na Radio Mrežnici i najavila kako će učiniti sve da se zaštite granice, puno se toga promijenilo. U akciju su uključene sve moguće službe, očišćena je obala potoka Gline, kose se livade, a ubrzano se radi i na razminiravanju. 

Hrvat (51) u kombiju prevozio osmero ilegalnih migranata

Postoje dvije metode po kojima policija postupa. Jedna je odvraćanje migranata, što znači da se fizički pokažu i to je njima znak za STOP, a druga je readmisija, odnosno predaja i prihvat osoba s nezakonitim boravkom. 

Iako, kako Bencetić kaže, čim ih migranti uoče više ni ne pokušavaju prijeći granicu, ima onih koji ipak uspiju doći na hrvatsko tlo. 

Nakon što ih policija uhvati se u skladu sa zakonom postupa s njima, a u dogovoru s bosanskom policijom određuje se lokacija njihovog prihvaćanja na graničnom prijelazu. 

Migranti nisu agresivni, no znali su se sami ozlijediti namjerno pa to pripisati hrvatskoj policiji, tvrdi Bencetić. Potvrđuje kako je uglavnom riječ o mlađim muškarcima koji sa sobom nemaju nikakve dokumente, a svima je cilj neka od zemlja zapadne Europe. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca