Švaljek: ECB najvjerojatnije do 2023. neće mijenjati kamate | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Švaljek: ECB najvjerojatnije do 2023. neće mijenjati kamate

Švaljek: ECB najvjerojatnije  do 2023. neće mijenjati kamate

Sandra Švaljek poručila je u razgovoru za N1 da HNB treba upozoravati i na manje vjerojatne scenarije i ponovila da se o promjeni kamatnih stopa može govoriti s malom vjerojatnošću

VIDEO

Zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Sandra Švaljek kazala je u ponedjeljak kako u osnovnom scenariju Europska središnja banka (ECB) neće povećati kamatne stope do 2023. godine.

- U osnovnom scenariju kamatne stope ostaju niske u produženom razdoblju. Do 2023. neće biti promjene u režimu referentnih kamatnih stopa. S obzirom na to da se inflacija ubrzala u cijelom svijetu, postoji određena vjerojatnost da bi ECB mogla reagirati, ali prema osnovnom scenariju, ne prije 2023. godine - rekla je Švaljek za N1.

Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorio je u subotu u intervjuu Novom listu da bi u nekim slučajevima rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto.

Premda je dodao da je to vrlo malo vjerojatan scenarij, javnost se uznemirila.

Sandra Švaljek poručila je u razgovoru za N1 da HNB treba upozoravati i na manje vjerojatne scenarije i ponovila da se o promjeni kamatnih stopa može govoriti s malom vjerojatnošću.

Prateći rast cijena, HNB ocjenjuje da u ovom trenutku nema potrebe za promjenom monetarne politike i vjeruje da je porast cijena privremenog karaktera.

“Očekujemo da je najveći dio porasta cijena privremenog karaktera zbog rasta cijena energije. Došlo je i do porasta cijena poljoprivrednih proizvoda, međutim, i dalje se ne radi o velikom porastu. Porasla je cijena proizvoda koji građani često kupuju – voća, povrća, kruha… Cijena im se dugo nije mijenjala i zbog toga itekako vidimo tu inflaciju”, rekla je Švaljek.

Jačanje inflacije posljedica je ponajviše rasta cijena nafte i ostalih energenata u svijetu, s obzirom na jačanje potražnje tijekom oporavka gospodarstava od koronakrize.

“HNB ima veliku fleksibilnost u vođenju tečajne politike. Dobar dio inflacije (u Hrvatskoj) se uvozi, ugrađen je u cijene. Stabilnim tečajem mi možemo utjecati na cijene”, rekla je Švaljek.

Dodala je da u ovom trenutku ne vidi razlog da HNB reagira jer mjere HNB-a nisu fine i ne pogađaju samo jedan dio proizvoda.

Podsjetila je da živimo u razdoblju najnižih kamatnih stopa te da će doći do normalizacije monetarne politike i da se može dogoditi postupni rast kamatnih stopa.

“Bilo bi pogrešno misliti da će kamatne stope ostati na povijesno niskoj razini. Ne treba dizati paniku”, poručila je Švaljek.

Istaknula je i da bi, prema procjenama HNB-a, stopa inflacije u Hrvatskoj ove godine mogla iznositi oko 2,3 posto, a iduće bi godine stopa rasta cijena trebala biti niža nego ove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva
KRAJ TOPLINSKOG VALA

VIDEO Kiša potopila dijelove Zagreba, palo je za cijeli srpanj. Vatrogasci dobili desetke poziva

Stigla je velika promjena vremena koja donosi osvježenje i kraj toplinskog vala. Na zagrebačkom području noćas je padala obilna kiša, u Dubravi je pod vodom Grižanska. Vatrogasci su imali desetke intervencija zbog poplavljenih podruma i srušenih stabala

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'
OLUJA U ZAGREBU

Veliko nevrijeme stiglo je u Hrvatsku: 'Pripazite! Mogući su i jači pljuskovi s grmljavinom'

Za Gospićku, Karlovačku, Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje zbog toplinskog vala dok se u dijelovima očekuje i grmljavinsko nevrijeme
FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija
GDJE IM JE PAMET?

FOTO Šokantan prizor na Braču, pogledajte što turisti nose u kutijama! Sad ih traži i policija

Dojavljeno je kako u uvali Trstena muškarac i žena nose periske. Obišli smo područje, ali ih nismo pronašli. Provodi se krim istraživanje i izvidi su u tijeku, kažu u policiji. Periske su zaštićena vrsta