News

Komentari 6

Sve bliže nominaciji: Clinton pobijedila Sandersa u Portoriku

Sve bliže nominaciji: Clinton pobijedila Sandersa u Portoriku

Glasači u Portoriku i Djevičanskim otocima mogu sudjelovati na stranačkim predizborima prilikom odabira predsjedničkih kandidata, ali ne mogu glasati na općim izborima

Hillary Clinton se pobjedom u nedjelju u američkom karipskom teritoriju Portoriku još više približila nominaciji Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 8. studenoga, a s pobjedom dan ranije na Američkim Djevičanskim otocima odlučno ulazi u posljednje predizbore.

Nakon prebrojanih 33 posto glasova, Clinton je vodila s 59,91 posto glasova, ispred Bernija Sandersa s 36,69 posto, priopćio je dužnosnik izbornog povjerenstva u Portoriku.

Portoriko daje 67 delegata koji će se podijeliti između Clinton i Sandersa na osnovu izbornih rezultata, dok je na Djevičanskim otocima Clinton pripalo svih sedam delegata.

Glasači u Portoriku i Djevičanskim otocima mogu sudjelovati na stranačkim predizborima prilikom odabira predsjedničkih kandidata, ali ne mogu glasati na općim izborima u studenom.

Prije nego što se pribroje delegati iz Portoriko, Clinton je nedostajalo tek 60 delegata da osigura stranačku nominaciju. U utorak predsjedničke delegate biraju New Jersey, Sjeverna i Južna Dakota, Montana, New Mexico i Kalifornija. Sigurno je da će Clinton osvojiti dovoljno glasova kako bi osigurala predsjedničku nominaciju.

Sanders se ipak nada da bi snažna i uvjerljiva pobjeda u Kaliforniji mogla brojne superdelegate, koji mogu odabrati koga žele, nagnala da ponovo razmisle kome žele dati potporu koju, u ovom trenutku, uvelike uživa Hillary Clinton. Ako bi se superdelegati predomislili, moguće je da se o nominaciji odluči na stranačkoj konvenciji u srpnju.

Glavni grad Washington održava demokratske predizbore 14. lipnja.

Najčitaniji članci